Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '07

 
Kategori
Felsefe
 

Sirius

Sirius
 

Büyük Köpek takımyıldızındaki Sirius, gece gökyüzümüzün en parlak yıldızlarından biridir. Sirius, Güneş Sistemi’ne en yakın ikinci yıldız sistemi olduğu sanılan Büyükköpek Takımyıldızı’nda bulunan ve Dünya’dan sadece 8, 6 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir komşu yıldızdır. Kış aylarında gözlenebilir saatlerde parlar. Orion takımyıldızının bel kuşağından sola doğru giderseniz bu yıldıza ulaşırsınız.

Eski Mısırlılar, Güneş bütün görkemiyle dururken, takvimlerini; Güneş kadar parlak görülmeyen ve “bedenlerini ölüm olayı ile terkeden ruhların gittikleri yer” diye nitelendirdikleri bu yıldızı esas alarak hazırlamışlardır.

Eski Mısır'da yıldızın Nil nehri üzerinde ilk doğduğu gün yeni yılın başlangıcı kabul edilirdi. Bu doğuş aynı zamanda Nil taşkınlarının da habercisidir. Sirius'un içinde bulunduğu takım yıldız (Canis Major) Yunan mitolojisine göre avcının (Orion) iki köpeğinden birisidir. Eski Mısır Takvimi, Sirius’un doğuşu esasına dayalıydı.Eski Mısır’da İsis’in refakatçisi, Baş Tanrı Osiris’ti. Büyük Köpek Takımyıldızının refakatçisi Orion Takımyıldızıydı. İsis, Sirius’e eş tutulduğu için, İsis’in refakatçisinin de Sirius’un refakatçisi olması gerekiyordu. Bu yüzden Osiris, bazen Orion Takımyıldızına denk tutuluyordu. Sirius’un gerçek yoldaşı olan Sirius B, evrendeki normal maddeden çok daha ağır, aşırı yoğun maddeden oluşmuş olduğu için ağırlığı dev bir yıldızınkine eşittir. Sirius, eski Mısırlılar için gökyüzündeki en önemli yıldızdı.

Bugüne dek ezoterizmde ve kimi eski uygarlıklarda en çok sözü edilen ve en fazla saygı duyulan kutsal yıldız Sirius olmuştur. Akyıldız (Sirius, Köpek Yıldızı, Yunanca: Seirios), Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan çift yıldız. Helen döneminde Sirius’un şafak vakti yükselişi yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk geldiği için, yıldıza Yunanca Seirios (kavurucu) adı verilmişti. İngilizce’de yaz mevsiminin en sıcak günlerine verilen dog days (köpek günleri) adı da Köpek Yıldızı'ndan gelmektedir.

26.000 yılda bir oluşan yörüngesel salınım, yıldızların gökyüzündeki konumlarını da yavaş yavaş değiştirmektedir. Bu nedenle Sirius, geçmişe göre daha geç doğmakta ve artık yıldızın şafak vakti yükselişi, eskiden olduğu gibi yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk gelmemektedir.

Dogollara göre yaratılışın başlangıç noktası Sirius’un etrafında dönen “Dijitaria Yıldızı” olarak bilinen yıldızdır. Dogonlar bu yıldıza, en küçük ve en yoğun yıldız olarak bakarlar, her şeyin tohumunu içerir. Kendi ekseni ve Sirius etrafında dönüşü, uzaydaki bütün yaratılışı bir arada tutar. Yörüngesi takvimi belirler. Dogonlar’ın en gizli bilgileri; bu yıldızların varlığının 1930’larda Sirius A’nın keşfi ile ortaya çıkmaya başlamıştı. Dogonlar Dijiteria Yıldızı’nın Sirius etrafını 50 yılda dolaştıklarını ve elips bir yörünge çizdiklerini biliyorlardı.

Gökyüzündeki herhangi bir yıldızdan yaklaşık iki kat daha parlaktır. Pek çok eski Mısır tapınağı, iç odaları Sirius’ü görecek biçimde inşa edilmişti. Örneğin, Keops Piramidi'nin Kral Odası'nın duvarında açılan hava kanalı Sirius’ü görmek üzere yapılmıştı.

Güneş'ten 23 kat daha parlak beyaz bir yıldızdır. Çift yıldızdır. Akyıldız'ın eşi olan ve "Akyıldız B" olarak adlandırılan yıldızın bir beyaz cüce olduğu kanıtlanmıştır. Eşinden daha büyük ve parlak olan Akyıldız'a ise "Akyıldız A" adı verildi.Biri sönmüş olan iki yıldız, birbirleri çevresindeki dolanımlarını yaklaşık 50 yılda tamamlarlar.

Bir Hint efsanesi şöyledir…

Cennetin kapısına ulaşmak adına yola çıkan dört kardeşten birincisi iyi bir savaşçı ve komutan, ikincisi usta bir şair, üçüncüsü ünlü bir aşıktır. En küçük kardeşin özelliği ise gurur duyduğu köpeğidir. Dördüncü kardeş ilk kardeşini bir savaş meydanında ikincisini bir düğünde üçüncüsünü de güzel bir prensesin kollarında bırakır ve cennetin kapısına ulaşır ama köpeğini cennete kabul ettiremez. Bunun üzerine cennete girmeyi reddeder. Yolculuğunu cennetten izleyenler ona kardeşlerini terk ettiği halde köpeğini terk etmemesinin sebebini sorarlar. Küçük kardeş diğerlerinin kendi kaderlerini izlediğini ama köpeğinin ona tüm kalbiyle bağlandığını söyler. Bunun üzerine cennettekiler köpeği bir takım yıldız haline getirirler. Bu yıldız kümesindeki en parlak yıldızın adı “Sirius”’tur yani köpeğin kalbi.

Sirius yıldızından Kuran’da ve Zend Avesta’da da söz edilir. Birçok kutsal metinde sözü edilen tek yıldız olan Sirius, yeryüzündeki birçok uygarlık için de en kutsal yıldız olmuştur. Antikçağ ezoterizminde, Çin’de, eski Mısır’da, bazı Afrika kabilelerinde, Mezopotamya’da, Anadolu’da yaşamış Hititler ve Urartularda, Kızılderililerde, Şaman Türklerde ve bazı araştırmacılara göre yitik uygarlıklardan olan Mu ve Atlantis’te her zaman önemini korumuştur.

Sirius konusunun popülerlik kazanması ise gerek Fransız etnolog Marcel Griaule ve asistanı Germaine Dieterlen’in 1930’lu yıllarda Afrika’nın Dogon yerlilerinden Sirius hakkında öğrendikleri bilgileri Batıya aktarmalarıyla, gerekse araştırmacı yazar Robert K. Temple’ın bu bilgileri ele aldığı “Sirius Gizemi” adlı kitabının yayımlanmasıyla gerçekleşmiştir. Dogonlar’ın 1930’lu yıllarda Sirius’la ilgili bildirdikleri bilgiler şunlardı:

1- Sirius bir çiftyıldızdır. Gözle görülmüyorsa da Sirius-A yıldızının bir eşi vardır. Her iki yıldız birbirleri çevresinde dönerler.

2- Sirius-B cüce bir yıldız olmasına karşın maddesi çok ağır bir yıldızdır.

3- Sirius-A ve Sirius-B’nin dolanım periyotları 50 yıldır.

4- Sistemde dolanım süresi 50 yıl olan üçüncü bir yıldız daha vardır ki, bunun bir gezegeni bulunmaktadır.

Dogonlar’ın verdikleri bu bilgiler o yıllarda astronomlar tarafından bilinmiyordu. Sonraki yıllarda yapılan keşifler Dogonlar’ın söylediklerini haklı çıkardıkça astronomlar şaşkınlığa düşmüşlerdir.

Afrika’nın en ilkel kabilelerinden Dogonlar bu sırrı beşbin yıldır biliyorlardı. Bildikleri sır Sirius A, B ve C’nin varlığıydı. Geçen yüzyıl ortalarında astronomlarından Bessel, Sirius’u incelemiş ve hareketlerinde düzensizlikler fark etmiştir. Bu kayda değer bir gravitasyon çekimi yaratan olayın ardında başka bir cismin varlığı olduğu hissine kapılır. Birkaç yıl geçtikten sonra Sirius çevresinde dolaşan küçücük bir beyaz cüce yıldız keşfedilir. Yörünge periyodu, 50 dünya yılına yakın olarak hesaplanmıştır. En ilginç yönü de Sirius B, Sirius A etrafında bir yörünge çizmez. Ancak iki yıldız ortak bir gravitasyon merkezi etrafında bir yörüngededirler. Bu ikinci yıldız, Sirius A’nın ışığı ardında görünmez durumdadır.

Ökült sistemlerin, en önemli dallarından birisini de astroloji oluşturur. Yıldızları birer varlık olarak ele alıp onları incelenmesiyle, bunların insan üzerindeki etkilerinin araştırılmasıyla ilgilenir.

Hayatımıza, kendimize çok geniş bir perspektiften bakabilmeliyiz. Her türlü taassubu bir yana bırakıp, zihnimizi özgürleştirmeliyiz.

Kozmosa hem makro, hem de mikro açıdan bakabilmeliyiz.

Hayat sonsuz bir akıştır. Hakikatten daha yüksek bir öğreti de yoktur.Hiçbir şey sebepsiz olamaz ve her şey bir şeyin gereğidir. Hiçbir şey başıboş değildir.

Evrende tesadüfe yer yoktur.

Berk Yüksel

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..