Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sirke mucizesi; sirke zayıflatır mı?

Sirke mucizesi; sirke zayıflatır mı?
 

Yapımı M.Ö. 3000 yılında başarılan bu mucize besinin endüstriyel üretimine 14 yy’da başlanmıştır. Keşfinden sonra tıp alanında sirkeden çok medet umulmuş ve hepsi haklı çıkmıştır. Öyle ki sirke; hem ilaç hem de ilaçların önemli bir malzemesi olarak kullanılmıştır.

Günümüzde ilaç olarak kullanılmayan sirke yemeklerde, salatalarda lezzet verici olarak ayrıca mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer benzeri sosların hazırlanmasında, konserve eldesinde ve antiseptik olarak kullanılmaktadır.

Sirke, içeriğinde şeker bulunan yaş veya kurutulmuş meyvelerin suyu veya şıralarına, çeşitli işlemler uygulanarak sirke bakterileri yardımıyla fermenrasyon yoluyla elde edilir.

Üretiminde 2 aşama vardır;

1. Mayalar şekeri etanole çevirir

2. Oluşan etil alkol sirke bakterileri sayesinde asetik aside yani sirkeye dönüşür.

Atalarımız sirkeyi doğal fermentasyon ile yapmışlardır. Tabi bu yöntem oldukça uzun zaman alır ve günümüz endüstrisi bu zaman kaybına tahammül edemez. Bu nedenle sirkeler; yapay asit katılarak hızlandırılmış fermentasyon yöntemiyle, asetik asit ve koruyucu kimyasallarla 24 saatten kısa sürede üretilmekte ve sirke! niyetine satılmaktadır.Bu yapay sirkenin ağır, keskin kokusu ve yakıcı tadı bizi sirke tüketiminden uzaklaştırıyor. Hatta bir çoğumuz hakiki sirkenin tadını henüz keşfedemedik.

Danışanlarımdan aldığım önerilerle yeni bir ürün keşfettim. ‘Olinda Foods’ markasıyla piyasada olan sirke ve diğer soslar atalarımızın yöntemleriyle hazırlanıyormuş. Tabii önermeden önce kendim denedim, Elma, Enginar, Alıç, Elma-Limon ve Alıç-Elma seçenekleri arasından ben ‘Elma sirkesi’ aldım, zarif şişesinin içinde diğer sirkelere hiç benzemeyen bulanık, mat, neredeyse hoş kokulu ve içimi oldukça kolay bir sirke ile karşılaştım. Bu bulanık görüntüsü, kokusu ve tadıyla Olinda’ nın sirkesi doğal olduğunu kanıtlar gibi. Olinda Foods üreticilerini tebrik ediyorum, diğer ürünlerini de yakından takip etmeye devam edeceğim. (www.olindafoods.com)                                                                                                          

Gelelim sirkenin faydalarına…

SİRKENİN FAYDALARI

Eski tıp kitaplarına göre sirke:

·         Safrayı giderir.

·         Yemek iştahını keser.

·         Hazmı kolaylaştırır.

·         Zayıflamaya yardımcı olur.

·         Öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı yardımcı tedavi yöntemidir.

·         Zehirlenmelerde ısıtılarak içilmesi faydalıdır.

·         Kaşınıtıyı giderir.

·         Böcek ve arı sokmalarında antiseptik olarak kullanılır.

·         Kangrenin ilerlemesini engeller.

·         Gözaltı şiş ve morluklarında sirke ve bal uygulaması iyi gelir.

·         Diş temizliğinde önemlidir, çürük gelişimini engeller.

·         Ağız kokusunu giderir.

·         Salmonella, streptekok gibi bakterileri tek temasla kurutan güçlü bir iltihap kurutucudur.

·         Ateş düşürücüdür.

Özellikle biz kadınlar sirkenin zayıflatıcı etkisi doğru mu değil mi diye araştırdık hatta denedik. Bakın uzmanlar ne diyor; Marie- France Muller ‘Gençlik ve Sağlık İksiri; Sirke’ adlı kitabında elma sirkesinin besinlerin ve sıvıların barsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengin olduğunu ve pektinin barsakta kolesterol emilimini engellediğini belirtmiştir. Birçok uzman da elma ve alıç sirkesinin düzenli tüketimiyle birlikte kolesterol, tansiyon şikayetlerinin azalmasında etkili olduğunu vurgulamaktadır. Müller’e göre elma sirkesi ayrıca iştahı baskılayarak kilo kaybına yardımcı olabiliyor.

Uyguladığınız sağlıklı ve dengeli bir diyetin yanında, herhangi bir mide şikayetiniz yoksa (gastrit, vb.) her ana öğünden önce 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı çiçek balı ekleyerek içmeniz kilo kaybetmenize yardımcı olacaktır. Bu etki ancak içeriği korunmuş ve doğal yöntemlerle hazırlanmış sirke tüketimiyle elde edilebilir. Ayrıca bu şekilde hazırlanan sirkelerin tadı ve kokusu şimdiye kadar tükettiklerinizden oldukça farklı. Pastörize veya damıtılarak üretilen rafine sirkeler, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.Bu nedenle satın alırken sirkenizin gerçekten sirke! olmasına dikkat edin.

 

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..