Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '16

 
Kategori
KOBİ
 

Şirket kuran Genç girişimciler Vergiden Muaf

Şirket kuran Genç girişimciler Vergiden Muaf
 

genç girişimcilere kosgeb desteği


Türkiye'nin beklenenden daha fazla büyüme göstermesinde son yıllarda devletin genç girişimcilere, esnaflara ve kadın girişimcilere verdiği değişik desteklerden dolayı başta teknokentlerde olmak üzere bir çok genç kendi işini kurarak dünyaya açılmış böylece katma değeri yüksek iş hacmiyle ekonomiye katkıda bulunmaya başlamışıtr.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar neticesinde KOSGEB kredileri ile kendi işini kuran girişimcilerden belirli dönemlerde vergi alınmayacak. Bu sayede girişimcilerin önlerinin açılması ve daha iyi bir ticari ekonomik gelişimim sağlanması amaçlanıyor.
 
Konuyla Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkililerinden alınan, girişimcilik kanun ile  ilgili olan bilgilere girişimciler pek çok alanda vergiden muaf olabilecek. KOSGEB kredileri ile ilk kez iş kuracak olan ve ticari, zirai veya mesleki faaliyetinden dolayı ilk defa gelir vergisi mükellefi olacak olan kişiler bu kanundan yararlanabilecek. Ayrıca vergiden muaf olacak olan girişimcilerin 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler olarak kayıtlarda yer alması gerekiyor. Bunun yanı sıra bu girişimcilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren hesaplamalar yapılacak. Faaliyetlerin başladığı vergi takvimine göre, üç vergilendirme dönemi içerisinde girişimcilerin kazandıkları gelirler ve kazanç paylarının bir bölümü, gelir vergisi içerisinde sayılmayacak. Bu sayede girişimcilerin vergiden muaf olması söz konusu olabilecek.
 
Yasa içerisinde pek çok kişiyi kapsayacak. Buna göre KOSGEB krediler ile yeni bir iş kuran esnaf da girişimcilik vergisinden yararlanabilecek. Alınan kuralların getirdiği düzenleme içerisinde basit usulde vergilendirilen esnaf da yararlanabiliyor. Buna göre; bir esnafın ticari kazancı basit usuldeki mükellefler olarak kabul edilebilecek. Bununla birlikte yalnızca basit usulde tespit edilen ticari kazançların üzerinden vergi ödenmesi ile ilgili bir işlemde bulunacak. Bu kazancın 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi KOSGEB ile iş kuran esnaflardan alınmayacak. Belirlenen bu miktar her seneye göre de değişebilecek. Ülkenin yıllık olarak belirlenen ekonomik koşullarına uygun bir şekilde yeniden belirlenecek. Kanun içerisinde yer alan maddelere göre 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı da alınmamış olacak.
 
Girişimciler bilindiği gibi KOSGEB’den artık daha fazla hibe ve düşük faizli kredi alabiliyor. Bu konu ile ilgili daha önceki haberlerimizde de yer aldığı gibi girişimcilerin yapacağı KOBİ destek kredisi başvuruları ile ilgili alımlar ve değerlendirmeler de şu dönemlerde başlamış durumda. KOSGEB ile kredi alarak siz de kendi işinizi kurabilir ve işlerinizi büyüterek ekonomiyi canlandırabilirsiniz.
 
Kaynakçalar:
 
KOSGEB Genç Girişici Destek Programı
 
 
Toplam blog
: 9
: 458
Kayıt tarihi
: 17.05.15
 
 

Özyeğin Üniversitesi Ekonomi ve Finasns Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Ekonomi ve Finans konuların..