Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Sırplar Türk büyükelçiliğini taşladı

Sırplar Türk büyükelçiliğini taşladı
 

http://www12.gazetevatan.com/fotogaleri/resim.asp?kat=2346&resimno=1


Sırplar sokaklara döküldü, protesto gösterileri Belgrad'ı savaş alanına çevirdi. Sokakları dolduran birlerce sıp gösterici "Kosava bizimdir" yazılı pankartlar açtılar.

Türkiye'nin Belgrad Büyük Elçiliği'ni de taşlayan göstericiler, yabancılara ait iş yerlerini tagrip ettiler.

Çoğunluğunu Müslüman Arnavutların oluşturduğu Kosova dün bağımsızlığını ilan etmişti. 1999’da NATO’nun gerçekleştirdiği operasyon sonrası özerk bir yapıya kavuşan Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırbistan’ın başkentinde milliyetçi Sırplar protesto gösterilerine başladı. Göstericiler Avrupa ve Amerika menşeli iş yerlerini tahrip etti. Sırpların gerçekleştirdiği katliamların vesikaları -toplu mezarlar- bir bir gün ışığına çıkarken, balkanlarda ortam yeniden gerginleşmeye başladı. Yugoslavya’nın tasfiyesi gerçekleştikten sonra Sırbistan’da milliyetçilik bir hayli gelişmişti. Kosova’nın da bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte Sırp şahinler yeniden sokaklara döküldü. Özellikle üniversite öğrencileri ve gençlerin radikal tavırları ülkede bulunan yabancıları tedirgin ediyor.

Türk Büyükelçiliğine saldırı!

Kosova parlamentosu dün olağanüstü toplanmış ve bağımsızlığını ilan etmişti. Avrupa Birliği’nin desteğini arkasına alan Kosova’yı Türkiye de bugün resmen tanıdı. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da sürdürülen protesto gösterilerinde ABD ve AB’nin politikaları kalabalık tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı gelen haberler arasında. AP ajansının haberine göre, Belgrad'da binlerce üniversite öğrencisi kent merkezinde yürüyüşe geçerek, "Kosova bizimdir" yazılı pankartlarla
Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktı.

Gözler Moskovaya’ya çevrildi

Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından gözler Rusya’ya çevrildi. Rusya’nın nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor. Birkaç gün önce Kosova’nın bağımsızlığını tanımanın mantıklı olmayacağı yönünde açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kosova’yı tanımanın “ahlaka aykırı ve yasadışı” olacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. Şimdi gözler Moskova’ya çevrildi.

Kıbrıs için örnek olur mu?

Çözümsüzlüğün uzun yıllar hüküm sürdüğü Kıbrıs adasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için Kosova örnek teşkil eder mi sorusu akıllara geliyor. Putin birkaç gün önce yaptığı açıklamada; “40 yıldır bağımsız olan KKTC’yi neden tanımıyorsunuz” sorusunu yöneltmişti Avrupa’ya. KKTC ve Türkiye bu süreci kullanıp bağımsız bir KKTC’nin tanınmasını sağlayabilir mi?

Murat Aydemir

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..