Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şişede durduğu gibi durmaz

Şişede durduğu gibi durmaz
 

Her çekişte kafayı / Kendini şair sanırdı / Oysa ortada şiir yoktu / Şair çoktan uçmuştu.

Eğlencelerde, arkadaş toplantılarında veyaYılbaşı gecelerinde çoğumuz içkiyi fazla kaçırmış olabiliriz. Neşeli bir gece, baş ağrısıyla ve tatsızlıklarla bitmiş olabilir.

Her defasında da der dururuz, bundan sonra ölçülü içeceğim, içkileri karıştırmayacağım diye... Sözümüzde durmayız, yine aynı hatalara düşeriz. İçkilerde şişelerde durduğu gibi öyle masum değiller.

İçkinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Ömer Hayyam: ” Tanrım bana bir batman şarap ile bir okka somun ekmek ver ” derken ne kadar hoş samimi bir ifade kullanıyor. Sahi kırmızı şarabı, kaliteli bir somun ekmekle denediniz mi. Ben bayılıyorum. Şarap içmenin ayrı bir tadı ve gizemi var. Sanki bizimle daha dost, daha insancıl, daha masum ve doğal. İnsanda nostalji, romantizm çağrışımları yapıyor. Ünlü ressamımız Fikret Mualla’ da bir şarap tutkunuydu. Resimlerini bir şişe şaraba satmış olması, resim ve şarabın dostluğunu anlatıyor bize.

Biranın anavatanının “Mısır”olduğunu ansiklopedilerden öğrendim. Bira az içildiği zaman faydalı olan bir içecek. Ama biz ne yapıyoruz, rakıdan sonra birayı cila yapıyoruz. Avrupa ülkelerinde su gibi içiliyor bira. Almanların bir atasözü var. ”Üç bira bir şey yapmaz.”Ülkemizde üretilen biralar, çok kaliteli. Bira üretimimiz artmakta, çoğu ülkelere de satmaktayız. Bu sevindirici bir durum.

Rakı sert bir içki, dikkatli içilmesi, ölçülü içilmesi gerekli. Ağzımızın tadı bozulabilir.

Aşık Veysel’e , rakıyı sulu mu susuz mu içersiniz, diye sormuşlar. Aşık Veysel’in cevabı: ”Ben harama helal katmam” olmuştur.

İçki yasağı dendiği zaman aklımıza hemen 4.Murat gelir. İçkiyi yasaklayan ve bu uğurda binlerce kelle uçuran padişahın, kendisi de içkiden ölmüştür.

Meşhur ayyaşlardan, Bekri Mustafa’nın da bu dönemde yaşadığı sanılıyor.

4.Murat, Bekri Mustafa’ya huzurunda içki içmeyeceğine dair tövbe ettirir.

4.Murat, kıyafet değiştirerek denetlemelere çıkar. Bir de ne görsün, Bekri Mustafa meyhanede.

Bekri Mustafa, 4.Murat’ı görünce elindeki şarap testisini bir eliyle arkasına saklar.

4. Murat, kurnazca uzat elini der. Bekri Mustafa boşta olan elini uzatır.

Öbür elini uzat der, 4.Murat.Bekri Mustafa el çabukluğuyla, şarap testisini öbür eline alır ve diğer elini uzatır.

4. Murat yutar mı! İki elini birden uzat diye bağırır. Bekri geriye doğru çekilerek, testiyi duvarla sırtı arasına sıkıştırır ve iki elini uzatır.

Padişah çok sinsi ve kurnaz, iki adım öne doğru gelmesini emreder.

Bekri Mustafa’nın kafasının tası atar. ”Oynama Murat testi kırılacak” der.

İçki şişede durduğu gibi durmuyor. Ölçülü ve adabınca içmediğimiz zaman başımıza bela oluyor. Adabınca içmek, ölçüyü kaçırmamak dileğiyle...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..