Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Şişman köylü

Şişman köylü
 

ekonomi


Herhangi bir kırılma noktasını göz ardı edip 5 yıl sonraki ekonemik perspektifimizi ön görmeye çalışacağım.

Bir 5 yıl öncesine bakalım sorunlarımız nelerdi?GSMH 2002'de 273 milyar dolardan, 2007 sonunda 357 milyar dolara çıktı. Ortalama %7 büyüdük. Alkışlamadan önce bir rakam daha vereyim: bu büyüme oranına rağmen İşsizlik %10'da sabit kaldı, demek ki yeni iş yerleri açılıp tempolu bir şekilde büyümedik! Peki nasıl büyüdü ekonomimiz?

1999 krizinden sonra krizi atlatmak için kapı kapı dolaşmış ve hızlı bir şekilde borçlanmıştık. Geçen hükümet bu mirasıyla çok eleştirilmiştir ekonomistler tarafından. 2002'de dış ve iç borç toplamı 350 milyar dolara ulaşmıştı! 5 yıllık refah dönemimizde nasıl bir iyileşme mi sağlandı, 544 milyar dolar! Bu rakam ne mi, şimdiki toplam iç ve dış borcumuz. Kriz atlatmak için alınan bir dış borç da değil bu, resmen borçla büyüdük ve 5 yılda 260 milyar dolar borç faizi ödedik! Ve bugün doğan her bebek 7367 ytl borçlu olarak doğuyor.

Ekonomi sayfalarında her hafta mutlaka bir tane ihracat rekorumuzdan bahsediliyor, evet, ihracat rekor kırmış. AKP'den önce 32 milyar dolar olan ihracat şimdi 89 milyar dolar!

İşte gazetelerin ekonomi sayfalarını süsleyen rakam, bu 57 milyar dolarlık artış başka, belki de döviz bundan ucuzdur diye düşünmeden önce ithalata bakmalıyız. İthalat 51 milyar dolardan 142 milyar dolara çıkmış! Artış 91 milyar dolar! Yani küçük bir köy gibi, köylü pazara gidip 89 YTL'lik mal satıp 142 YTL harcama yaparak pazardan dönüyor. Nasıl mı, borç rakamına bir daha göz atın 350'den 544 artış işte böyle oluyor. Bu köylü ile yiğitlikte kimse boy ölçüşemez, yediği kırbaç 544 milyar dolarlık. Başarı dedikleri bu işte…

Derenin akış yönü belli, temposu belli, büyüyoruz ama nasıl ? Sürdürülemez büyüme dedikleri işte tam olarak bu, ben buna büyümek de demek istemiyorum, bu, sağlıksız olarak irileşme, aşırı şişmanlık. Ve bu tempoyla şişmanlamaya devam edersek, ekonomi 5 yıl sonra ölüm döşeğinde olabilir. Halkımız ne mi düşünüyor, seçimde söylediler, onlar kilolarıyla barışık…

 
Toplam blog
: 11
: 1796
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

A.Ü Türizm Otel İşletmeciliği mezunuyum. İstanbul’da çeşitli otellerde resepsiyonist olarak çalıştı..