Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sistem Düşüncesi

Sistem Düşüncesi
 

1 Sistem Düşüncesi - Systems Thinking:

Bir bulut toplaşır, gökyüzü kararır, yapraklar yukarıya döner ve biz yağmur yağacağını biliriz. Yağmurdan sonra yağışın kilometrelerce ötede yeraltı suyunu besleyeceğini ve havanın ertesi gün açacağını da biliriz. Hatta bu yağmur sularının İstanbul caddelerini göl haline getirdiğini, kanalizasyon sisteminin yetersiz geldiğini de biliriz. Ve hatta İstanbul Sular İdaresinin ihalelerini bir parti’ye bağış karşılığı verdiğini de biliriz. Bütün bunlar zaman ve yer olarak birbirinden uzakta yer alır ama yinede aynı olaylar örgüsü içinde birbirine bağlıdır. Her birinin ötekiler üzerinde bir etkisi normal olarak göze görünmeyen bir etkisi vardır.

Bir yağmur fırtınasını ya da bir ihale yolsuzluğunu ancak bu olay örgüsünün tek tek parçalarını değil tümünü düşünerek anlayabiliriz.

Sorunları parçalara böldüğünüz zaman bulduğumuz çözümler daha büyük sorunları doğuruyor.

Evlisiniz ve yeni bir kadınla evlenmek istiyorsunuz, sorunun çözümü karınıza bir miktar para verip boşanmak diyorsunuz. Karınıza para verip boşanıyorsunuz ve Avustralya’da tatil yapıyorsunuz. Ancak bulduğunuz çözüm daha sonra hapse girmenize neden oluyor.
İşletmelerin içinde bulundukları ortamlar ise çok daha karışık. Ve işletmede de gün içinde onlarca yüzlerce karar alınıyor. Eğer işler sistem boyutunda düşünülmüyorsa alınan kararların beklenmeyen etkileri olacaktır.

İş dünyası ve tüm öbür insan çabaları da birer sistemdirler. Onlar da görünmeyen bir birleriyle ilişkili eylemler dokusuna bağlıdır.
Söz konusu eylemlerin birbiri üzerinde etki yaratması yıllar alır. Biz bu dantelin bir parçası olduğumuzdan, tüm değişim örgüsünü görmek iki kat daha zordur.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..