Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '09

 
Kategori
Felsefe
 

Sistem geliştirmeleri

Sistem geliştirmeleri
 

cep foto


Sistemler toplum yaşamını düzenlemede çok önemli bir rol oynamakta. Güvenlik, eğitim, sağlık, ekonomi, çalışma gibi bir çok konuda bireylerin toplumla ilişkisini berlirlemede ve düzenlemede sistemlerin yerinin önemi büyüktür.

Küreselleşme, devletleri sistemlerini geliştirmesini daha iyi yapılandırmasını teşvik ediyor, zorluyor. Ekonomi krizin bize göstediği en önemli nokta sistemlerin durağan olmaması gerektiği, değişen dünya düzeniyle birlikte yeni açılımların ortaya konup uygulanmaya çalışılmasıdır.

Yeni oluşacak sistemlerin neler olacağının adını koyamasam da nasıl olması gerektiği konusunda bazı fikirler yürütebilirim.

* Gelişen sistemler hızlı olmalıdır. Haberleşme ve uygulamada hızlı ve doğru yapılandırmalar olmalıdır.

* Bireye ait bilgilerin özel ile genel arasındaki ayrım yapılabilmeli ve kişisel özgürlükler korunmalıdır.

* Ekonomi ve yönetim alanlarında sınırsızlık tanımı tekrar gözden geçirilmelidir. İş bölümü ve piyasadaki rekabet koşulları tekelci yapıdan genele yayılarak gelir düzeyinin geniş çevrelere dağılımın sağlanmalıdır. Günümüzde sadece evrenin genişliğini ve sınırlarını görememekteyiz. Dünyaya ait bilinenler bilinmeyenlere göre artma eğilimindedir. Gelir ve yetkinin neden sınırsız olması gerektiği sorgulanmalıdır.

* Klasik bloklaşmalar yerini geniş katılımlara bırakmalıdır. iletişimler sık, sürekli ve işbirliğine yatkın olmalıdır.

* Dini ve milli duygu, düşünceler ayrıştırıcı, zıtlaştırıcı değil uzlaştırıcı ve barışçıl olmalıdır.

* Terör dışında savaş olasılıklarına karşı sistemlerde uzlaşıcı önlemler alınmalı.

* İnsan haklarının yanında artık insan yaşama standartları belirlenmeli ve her insanın bu hakka ulaşılmasına çalışılmalı. Devletlerin zaten temel görevi olan bu önemli konuyu özel kurumlarında düzenlemesine fırsat verilmeli ve teşvik edilmelidir.

* Her geçen dönem sorunların büyümesindeki kilit nokta olan nüfus konusunda dünya bir işbirliğine gitmelidir. Büyük kentlerin daha da büyümesi değil, diğer yerlerdeki yaşam standartlarının iyileştirilmesi şeklinde çalışmalar yapılmalıdır.

Elbette bir çok konu sistemlerin gelişmesi için ortaya atılabilir.

Barış, adalet ve insanca yaşamı destekleyenler sistemlerin gelişmesi dileğiyle...

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..