Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sistem komplosu

Sistem komplosu
 

özgürlük


UYKU

Sistem, insanı sürekli bir şeyler sahibi olmaya zorluyor. Sahip olduğun şeyleri üstünlüklerin zannediyorsun oysa ki her ait olma duygusunda olduğu gibi her sahiplik duygusu bir tehdit ve zayıflatıyor seni. İşte bu sistem içinde her yeni şeye sahip olduğunda güçlendiğini zannederken aslında biraz daha kaybediyorsun özgürlüğünü . Derin bir uyku içindesin ve sistem seni uyutmaya devam ediyor. İşte bunun adı “sistem komplosu”, ben koydum adını.

Okullarda başlıyor sistem komplosu. Başkalarının doğrularının doğru olduğunu öğreniyorsun. Okulların biri bitiyor biri başlıyor ... Para ile tanışıyorsun. Kodlar oluşuyor beyninde, hayal gücün zayıflıyor, hayallerin bir şeylere sahip olma boyutunda geziniyor, başka bir seçenek var mı diye soramıyorsun artık, sorgulama yeteneğin köreldi çoktan. Kendi fikirlerin zannettiğin pek çok şey başkalarından öğrendiklerin aslında. Kabullenmek işleri kolaylaştırıyor, kabulleniyorsun. Okullar bitiyor, hayallerine yaklaşıyorsun, sahip olma hayallerine. “Benim” ile başlayan tamlamalar başlıyor. Benim param, benim işim, benim arabam, benim evim. Sahip olmak yalnız maddi değil. Arkadaşım diyorsun, sevgilim, eşim, çocuğum. Hepsi senin şimdi. Ne çok şeyin var.

Oysa özgürlük içindi yıllar süren mücadelen. Şimdi ne oldu? Annen baban yaşlandı, eksisi gibi değiller artık, sana her zamankinden fazla ihtiyaçları var, zaten seni bugünleri için dünyaya getirmediler mi? Onların sayesinde bu günlere gelmedin mi, yoksa onlar yüzünden mi demeliyim. Borçlusun onlara. Tıpkı diğer sevdiklerine borçlu olduğun gibi. Nasıl ödeyeceksin? Sana sevgisini verenlere sen ne vereceksin? Öğretsen mesela, sahip olmadan sevmeyi, ait olmadan sevilmeyi. Nasıl öğreteceksin, sen biliyor musun ki?

Hadi uyan da git artık. Uzaklarda sıcak, güneşli yerler var. Paran var, idare edersin. Hem izin almadan gidebilecek kadar da büyüdün artık. Haydi.

Peki neden uyuyorsun, uyansana. Ama yatak pek rahat değil mi? Yatak senin, yatak güvenli. Evin, işin, ailen, dostların. Hepsi senin, hepsi güvenli. Özgürlüğünü kaybedeli ne çok zaman oldu farkında mısın?

Başkalarından öğrendiğin doğrular, yanlışlar ve korkuların. İşte bunun adı “sistem komplosu” Uzun lafın kısası bir yanda öğrenilmiş hayatın konforu, sözde başarılar, tatlı bir uyku, diğer yanda yollar gidemediğin, yerler göremediğin, bir başka hayat yaşayamadığın..........



 
Toplam blog
: 2
: 1782
Kayıt tarihi
: 03.12.08
 
 

Hayat bir gün o da bugün. Hukukçu ve denizci. İlgi alanları; Deniz, doğa, dünyanın güzellikleri ..