Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '11

 
Kategori
Turizm
 

Sisteme yatırım önümüzdeki sezon

“Kalite sistem çalışmalarına önümüzdeki sezon başlayacağız, personel eğitimlerimizi önümüzdeki yıl yapacağız” neden şimdi değil de önümüzdeki yıl… Memur hayatını kaybedince karnını açmışlar yirmi tane önümüzdeki yıl çıkmış……Yani hep ertelemişiz bugün yapmamız gereken önemli konuları. Şirketimizi kurumsallaştıracak, geleceğini kurtaracak çalışmalar hep ertelenmiş, işler bir düzelsin, sezon iyi geçsin vb.vb hep bir bahane yaratmışız. Sonra da işler yolunda gitmeyince hep suçlayacak birilerini bulmuşuz. Bu bahanelerle aslında kendimizi kandırmışız, haberimiz yok.

Yoğun bir 2011 sezonunun artık sonuna geliyoruz. Sezon başındaki öngörüler doğrultusunda iyi bir sezon geçti. 2012 tahminlerimiz de iyi yönde. Önemli bir aksilik olmazsa 2012 yılı olumlu bir havada geçecek. Tabi bu yorumlarımız Antalya bölgesi için geçerli. Ege bölgesindeki turizmcilerle konuştuğumuzda sezonun Antalya gibi iyi geçmediği ve 2012 yılında da iyi geçmeyeceği yönünde.

Antalya bölgesindeki tesislerin öncüleri, yatırımlarını, işletme kurallarını, sistem çalışmalarını gündemi takip ederek, planlayarak uzun vadede düşünerek oluşturdular. Sistem çalışmaları bölgemizde 2000’li yıllarda başladı. Çalışmalarını başlatan işletmeler artık sistemlerini kurdular, personellerini eğittiler ve çizdikleri rotada, planları doğrultusunda hareket ediyorlar. Bu işletmeleri gerçekten takdir etmek gerek. Ancak önemli olan bu çalışmaların farkına varan bunları hayata geçiren işletmelerin tüm işletmeler içerisindeki oranı. Maalesef isteğimiz gibi değil Erteme alışkanlığı olan, geleceğini planlamadan, önündeki en küçük sorunu en önemli sorunu olarak değerlendiren işletmeler ise 2011 yılını istediği gibi geçiremediği gibi, 2012 ve sonrasında da çok şey beklemesin.

Artık dünya da Türkiye de de önemli değişiklik ve gelişmeler var. Ne dünyamız eski dünya ve ülkemiz eski Türkiye. Uluslararası platformda büyük oyunda olmaya karar veren bir ülkenin her sektörü de büyük olmak zorunda. Sektöründe lider olmak zorunda. Turizm sektöründe bizler artık, İspanya ve Fransa gibi ülkeleri geçmeyi hedeflemek zorundayız. Bu büyüklük tabiî ki eğitimsiz personellerin çalıştığı, sistemsiz tesislerle ve bir yıllık planlarla olabilecek bir şey değil. Bugün tüm devlet kurumlarında beş yıllık, on yıllık stratejik planlar hazırlanmaktadır. İlk kez Türkiye de 2023 gibi uzun soluklu hedefler devlet tarafından ortaya konulmuş ve planlamaların 2023 hedefine göre yapılması için araştırmalar başlamıştır. Türkiye Turizm Stratejisi–2023 Belgesi’nde belirlenen stratejik yaklaşımlar çerçevesinde yapılacak çalışmalar tamamlanması, geliştirilmesi öngörülen bölgelerdeki altyapı ve konaklama ihtiyaçlarının karşılanması durumunda, 2023 yılında, 63 milyon turist, 86 milyar $ dış turizm geliri ve turist başına yaklaşık 1350 $ harcamaya ulaşılması öngörülmektedir.Turizm sektöründe yeralan işletmelerin 2023 hedeflerini açıkçası merak ediyorum.

Artık yatırımcılarımız, işletme bütçelerini, hedeflerini bir yıllık olarak değil Genel Müdürlerinden beş yıllık, on yıllık olarak istemelidir. Aksi takdirde personel yatırımları, toplam kalite sistem yatırımları hep önümüzdeki yıla ertelenir durur. Bir yılı düşünerek çalışan işletmeler hep şunun peşindeydi, bir yılda en az personelle en fazla karı nasıl yapabilirim? Tabiî ki işletme kar etmek zorunda. Bundan doğal bir şey yok ancak, 2023 yılını hedefliyorsak, dünya turizm sektörünün büyük oyuncusu olacaksak, sistemli işletmelere ve yetkin donanımlı personele ihtiyacımız var. Bir yılda en az personelle en çok kar etmek yerine, bakış açımızı değiştirerek, önümüzdeki beş yılda en fazla personelle optimum karı nasıl elde ederimi düşünmek zorundayız. İşletme için bir personel az çalıştırmak karlılık değil, bir personel fazla çalıştırmak karlılık olacaktır. Tabiî ki planlarını uzun vadede yapan işletmeler için.

Elli milyon dolarlık, yüz milyon dolarlık yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlara her yıl renovasyon, makine ekipman yatırımları yapıyoruz. Çok güzel, ancak personele ne kadar yatırım yapıyoruz. Bu işletmeleri, makine ekipmanları emanet ettiğimiz personelimize ne kadar yatırım yapıyoruz.

Şunu unutmamamız gerekir, dünyada kurulan şirketler ve holdingler kurumsallaşma çalışmalarını yapamıyorsa, sistemini kuramıyorsa, işletmeler patron kontrolü ve odağında yönetiliyorsa, holding ömrü %70 oranında üçüncü nesilde son buluyor. Bu dünya da ki bir araştırma ve gerçek… Bugün dev şirketleri ve nesiller boyu devam eden şirketleri incelediğimizde, sistemlerini kuran ve personeline herkes fazla sosyal imkanlar veren, doğru terfi sistemi kurmuş işletmeler olduğunu görüyoruz.

Turizm sektöründe 2023 yılında dev oyuncu olacaksak, toplam kalite sistem çalışmalarımıza önümüzdeki sezon değil, hemen bugün başlamak zorundayız. Aksi takdirde 2023 de büyük oyuncu değil ancak seyirci olabiliriz…..

 

 

Bülent Dokuzluoğlu

Yönetim Danışmanı

www.bixkurumsal.com

 
Toplam blog
: 24
: 1292
Kayıt tarihi
: 11.02.10
 
 

BÜLENT DOKUZLUOĞLU. 02.03.1977 tarihinde doğan Bülent Dokuzluoğlu ilk, orta ve Lise öğr..