Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '11

 
Kategori
Haber
 

SİT alanları, belleri büküyor...

SİT alanları, belleri büküyor...
 

Antik evlerde balkon süslemeleri bile unutulmamış. Bartın'daki özelliklerden biri de budur.


BARTIN’IN “FATMA HANIM KONAĞI” DİLLERDE

Bartın evleri, Safranbolu evleri kadar olamadı. Onlar gibi koruyamadı evlerini. O güzelim yapılar, zaman zaman ya kendiliğinden çöküyor, ya yangınlarda telef oluyor, ya da ilelebet öyle, çökünceye kadar ayakta kalıyor.

Bartın’da bir söz vardır: “Çatallı kazık, yere batmaz.” Sit alanına giren ne kadar ev varsa, bu gün sefil manzarasını sürdürmektedir. Bazı eski evler de, hisselidir. Yıllar yılı davalar sürüp gitmiştir. Neticede, herkes evinin olduğunu unuttuğu ile kalmıştır. O bakımdan çetrefilli işlerde kazık misali, bu büyük sıkıntı dolayısıyle, ağızların suyu aka aka herkes evceğizi olduğunu bile unutup gitmiştir.

Esas hüner, asıllarına sadık kalınarak evlerin restore edilmesidir. Öbür türlü eski hisseli evleri satsan satamazsın. Yaksan yakamazsın. Mahkemenin sonunu beklesen, ömrün de yetmez. O bakımdan problemli olunca mal mülk, “koyver yakasını gitsin” zihniyeti vardır. O bakımdan kazığın çatallısı yere batmaz. Neden? Problemlidir konu.

Bartın’da konak tipi evler de vardır. Bunların içinde, bütün konak özelliklerini taşıyan evler, arsası uğruna yıkılmıştır. Ayakta kalanları da vardır. Bunlardan biri de, turistik amaçlı olarak eklemelerle butik otellere dönüştürülmüştür. Bunlardan biri de “Fatma Hanım Konağı” dır. Konağa annesinin ismini veren turizmci Metin Yücel, “bu ev, 110 yıllık tarihi ile dimdik ayakta kalabilmiştir. 11 odalı 70 yataklı, 50 kişilik yemek salonlu, Bartın’ın 50 yıl önceki yemeklerinin pişirildiği mutfağı ile bu konak, butik özelliğini muhafaza etmiş vaziyette” diyor. Ve bir ziynet eşyası döşer gibi konağın bütün özellikleri, özenerek, bezenerek bir oya işlenir gibi ortaya konmuş. Bartınlı Turizmcimiz Metin Yücel, her konuda iddialı. Konağı, bir saray yavrusu gibi. Dayalı döşeli ve huzurun sembolü.. Butik oteller sınıfının belki de en şahaser bir yapıtı.

Burası bir aile otel. Butik tarzında hem. Yüksek ahşap tavanları, el işçiliği ile Selçuklu motifleriyle bezenmiş mobilyaları ile Fatma Hanım Konağı, yörede isim sahibi. Ve her Bartınlının, bu eserle iftihar edeceği bir mekan.

Bartın Valisi İsa Küçük, bu konağın açılışında “ İlimiz turizminin gelişmesine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyle devam etmektedir. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi

Milletvekili Tunç, Bartın'ın tescilli taşınmaz kültür varlıkları açısından çok zengin bir il olduğunu, bu potansiyeli turizme kazandırmak için çalıştıklarını belirterek, onarım ve restorasyon bekleyen çok sayıda bina olduğunu söyleyen Milletvekili Tunç, Bartın ili ve Amasra ilçesinde 11 adet tescilli taşınmaz kültür varlığının onarımı ve restorasyonu için Toplu Konut idaresince toplam 822.185 TL. kredi tahsis edildiğini belirterek, 11 adet tarihi evin 2 adetinin Amasra ilçesinde, 9 adetinin de Bartın il merkezinde bulunduğunu söyledi. 11 adet tarihi evin restorasyonu için bu güne kadar 747.385 TL. ödeme yapıldığını belirten Milletvekili Tunç, 9 adet tarihi evin restorasyonunun tamamlandığını, 2 adet tarihi evin de restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Bartın Türk sivil mimarisi örneklerinin ortadan kalkmadan günümüze ulaştıran ender yerleşim alanlarından birisidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alınan 260 civarında Bartın evi bulunmaktadır. Bu evlerin büyük bir kısmı son derece iyi korunmuş olup, içerisinde yaşanmaktadır.

Bartın evleri genellikle bahçe içerisinde yapılmıştır. Evler yöresel ismi ile daraba denilen ağaç parçalarından yapılmış çitlerle çevrilidir. Bahçeler içerisinde bazıları kitabeli, taştan ve günümüzde de kullanılan kuyular bulunmaktadır. Bahçeye girişten eve ulaşılan kayrak taşları ile yapılmış yollar vardır.

Bartın evleri, yakınlarındaki Safranbolu evleri ile benzerlik göstermemektedir. Buradaki evler ahşap olup, ayrı ayrı yapılmış ve kullanımlarından ötürü de değişikliğe uğramıştır. Bu evlerin bazıları Doğu Karadeniz evleri ile de benzerlik göstermektedir. Evlerin çoğu iki veya üç katlı olup, taş temeller üzerine kerpiç ve moloz taştan yapılmıştır. Zemin katlarda günlük yaşamda kullanılan mutfak, kiler gibi bölümler yer almaktadır. İkinci ve üçüncü katlar ev halkının yaşadığı bölümler olup, ortadaki bir sofaya odalar açılmaktadır. Ayrıca odalar içerisindeki dolaplar ve bazılarında da tavan süslemeleri dikkat çekmektedir.

Bartın evlerinin bazılarında iki yönlü merdivenlerle birinci kata çıkılmaktadır. Buradaki geniş alanda yerleştirilen dikmelerle üst kattaki boydan boya cepheyi kaplayan balkon desteklenmektedir. Evlerin üst örtüsü, geniş saçaklıklı düz veya kırma çatılıdır.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..