Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '09

 
Kategori
Futbol
 

Sivasspor - Galatasaray

Sivasspor - Galatasaray
 

Süper ligimizin 17. haftasını da geride bıraktık ve Sivasspor inatla zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. Peki nasıl?

Bu hafta ligin zirvesi için hayati önemde bir maç oynandı. Galatasaray liderliği almak için gitti sivas deplasmanına. Hepimiz merakla bekliyorduk, lider iki takım oynayacak, mutlaka seyri güzel, bol gol pozisyonlu bir maç olmasını umuyorduk. Ancak istediğimiz, beklediğimiz gibi olmadı maalesef. Bişeyler eksikti sahada!

Galatasaray; böyle önemli bir maçta, bu kadar kötü oynamamalı ve bizleri bu kadar hayal kırıklığına uğratmamalıydı. Yolunda gitmeyen bişeyler var gibi Galatasaray'da. Öncelikle; oyun içerisinde oyuncuların hiç biri ne yaptığını bilmiyor gibiydi. Uzun zamandır Galatasaray'ı hiç bu kadar kısır ve verimsiz görmemiştim. Galatasaray'ın hücum gücü tartışılmaz bi gerçek, ancak bir türlü kullanamadılar bu maçta. İlk yarının gol kralı sende, ülkemizin gelecek vaadeden en yetenekli oyuncusu Arda sende, kanatları çok iyi kullanma becerisine sahip oyuncular sende, orta alanda çok koşup top kapabilen ve olumlu kullanabilen Ayhan ve Mehmet Topal sende, peki eksik nerde o zaman? Galatasaray'da bütün oyuncular maçta daha iyi oynamaya konsante olmaktan çok nasıl daha çok konuşurumda hakem üzerind ebaskı kurarıma konsantre oluyormuş gibi bi hava var üzerlerinde. Oyun içerisinde hakkını aramak için veya yapıcı anlamda konuşmaktan çok sürekli olarak bağırıp çağıran, her pozisyona itiraz eden ve takım halinde hakemlerin üzerine çullanan Galatasaray oyuncuları, zirveye oynayan bir takımdan çok, güçsüz ve yetenekleri sınırlı olan bir takım hüviyetinde çıkıyor karşımıza. Biz bu kadar iyi ve yetenekli oyuncunun bir araya geldiği bir Galatasaray'dan bunu değil, seyir zevki yüksek bir oyun izletmesini bekliyoruz. Peki, acaba Galatasaray'ın hocası bunu istiyor mu? Galatasaray'ın yönetimi bunu istiyormu? Yada acaba istiyorlarda bu durumu takıma mı yansıtamıyorlar? Veya farkında olmadan kötü mü örnek oluyorlar oyunculara? Daha maç biter bitmez yöneticiler başlıyorlar hakeme konuşmaya, eleştirmeye, biz böyle hakemler istemiyoruz demeye! Maçın ardından röportaj yapılan takımın tecrübeli oyuncuları ( Servet hariç ) tek suçlu hakem, hakkımız çalınıyor vb. konuşmalarla Galatasaray'da oynamanın ağırlığını, beceriksizliklerini ve başarısızlıklarını üstlerindne atmaya çalışıyorlar. Teknik direktör söylemiyor mu acaba oyuncularına; hakemle oynamayın, her pozisyona itiraz etmeyin, konsantrasyonunuzu böyle şeylerle dağıtmayın, sadece oyununuzu düşünün vb. gibi şeyler. Bunu yapabilmek, söz geçirebilmek için, ağır olmak gerek, söyleyecek kişinin takım sütünde havası, ağırlığı olmalı. Örneğin; Fatih Terim, Ziko. Ancak örnek teşkil edecek kişiler olarak gösterilen yöneticiler ve takımın abileri bu şekilde davrandığı sürece örnek alınmaya ve bu şekilde davranış sergilenmeye devam edecektir. Galatasaray açısından şu durumda çok açık bir şekilde görüldü ki, bir Lincoln olmayınca ne bir posizyon üretilebildi, ne adam akıllı hücum yapıldı, pas bağlantıları kurulabildi. Çok belli oluyorki Galatasaray takımı Lincoln'u ya sürekli oyanatabilecek bir şekilde hazır tutacak yada onun görevini yapacak bir oyuncuya sahip olucak.

Sivasspor; herşey onlar için iyi gitmeye devam ediyor. Artık herkes tarafından çok iyi bilinen hücum anlayışları ile puanları toplamaya devam ediyorlar. Sivasspor 2 şekilde hücum ediyor ve son 2 sezondur attığı gollerin, bulduğu gol pozisyonlarının çok büyük bir kısmı bu şekillerde. 1. Mehmet Yıldız'a uzun top atıyorsun, o orda top tutuyor, boğuşuyor, rakip defansı yıpratıyor, sen bu arada orta alanını ve defansını ileri çıkartıyorsun. 2. Oyunu kendi yarı alanında kabul ediyorsun, kazandığın toplarla hızlı adamlarını, Balili'yi Musa'yı ve kanat oyuncularını kullanarak kontra atakla hücum yapıyor. Bu iki yöntem herkes tarafından bilinmesine rağmen kazanmaya devam ediyorlar! Elbette bunlarda bir futbol taktiğidir ve takdir etmek gerekir. Bülent Uygun hoca, hemen hemen her maçtan sonra, kazanmış olmasına rağmen; Türkiye'de Anadolu takımlarının şampiyon olması imkansız, hakemler çok üstümüze geliyorlar, çok yanlı düdükler çalıyorlar, bu şartlarda şampiyonluk hayal! gibi konuşmalar yapıyor. Tarihte anadoludan şampiyon olabilen tek takım Trabzonspor, bunu nasıl başardılar? Öncelikle her fırsatta oyuncularını fahiş fiyatlara pazarlamaya çalışmayarak, satmayarak, sahip çıkarak, amaçlarını ve hedeflerini her fırsatta ortaya koyarak, oyuncu satmaktan ve başarılarından sözetmekten çok şampiyonluktan söz ederek ve inanarak. Sivasspor başkanı ve teknik direktörü; elbette şampiyonluk kolay bişey değil ancak öncelikle sizin inanmanız lazım!

Tekrar görüşmek dileği ile, Herkese iyi seyirler...

 
Toplam blog
: 10
: 683
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Futbol Antrenörlüğü yapıyorum, futbol ve spor bütüm hayatım. Bunun yanı sıra bilgisayar, internet..