Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '12

 
Kategori
Futbol
 

Sivasspor Fenerbahçe maç analizi

Sivasspor Fenerbahçe maç analizi
 

kaynak: www.milliyet.com.tr


Maçtan önce görüşlerimi soran Fenerbahçelilere maçın zor geçeceğini ve bir beraberlik beklediğimi ifade etmiştim. Bir beraberliğin kötü sonuç olmayacağını da açıklamaya çalıştım. Fenerbahçe bir haftada mucize şekilde değişmeyeceğine göre, Fenerbahçe' nin kronik sorunlarının bu maçta da yaşanacağını tahmin ediyordum.

Fenerbahçe' de 3 kronik sorun var. Birincisi, Fenerbahçe' nin saha içinde netleşmiş ve kabullenilmiş bir oyun şablonu ve felsefesi yok. Bu zaten 3 senedir yok. İkincisi, Fenerbahçe' nin orta sahasında yer alan tüm oyuncular hem mücadele hem de topu hızlı ileri taşıma adına çok yavaşlar. Hatlar arası bağlantıyı sağlayamıyorlar. Üçüncüsü, Fenerbahçe' nin camia olarak morali ve inancı da yok.

Maçın analizine geçersek, Fenerbahçe bugün hücumda rakip sahaya yerleşme ve organize olmada sorunlar yaşadı. Alex, Kuyt ve Sow gününde değildi. İstekli de değillerdi. Esasen bu saatten sonra da Alex' ten verim almak mümkün değil. Alex' in maç boyu tek bir olumlu hareketi olmadı. Kuyt da takım arkadaşlarına uymak istemiş olacak ki, bu maçta son derece güçsüz ve etkisiz bir görüntü çizdi. Sow ise iyi niyetli ancak yorgundu. Fizik olarak iyi olmadığından Spartak maçından sonra belli ki kendisine gelememiş.

Fenerbahçe' de Mehmet Topuz, Topal ve Selçuk idare ettiler. Ağır ve hareketsiz olmalarına rağmen takımın defansif açıdan iyileriydi. Hücumda Mehmet Topal' ın direkten dönen topu büyük şanssızlıktı. Fenerbahçe' de bugün Gökhan Gönül ve Hasan Ali, inanılmaz etkisizlerdi. Her ikisinde de inanılmaz bir düşüş var. Fenerbahçe maçta beksiz oynadı desek yeridir. Ne ileri çıktılar, ne de geri zamanında döndüler. Rakibin orta yapmasına izin verdiler. İleri çıktıklarında da son derece isabetsiz ortalar yaptılar.

Fenerbahçe iyi oynamamasına rağmen ilk yarının 30 dakikası içinde önemli fırsatlar yakaladı. Ancak bunları değerlendiremedi. Maçın ikinci yarısında, kötü oyun uzun süre devam etmesine rağmen Aykut Kocaman oyuncu değişikliklerini erken yapamadı. Alex' in ikinci yarıya çıkmaması gerekiyordu. Ayrıca Sow ve Kuyt ikilisine gereksiz yere tahammül etti. Maçı 70 dakika boyunca taraftar gibi izledi.

Sivasspor iyi bir takım. Yedek kulübesi bile bol alternatifli ve zengin. Bu sene önemli işler yapacaklar. Eneramo, Fenerbahçe stoperlerini Emenike kadar zorladı. Doğa ve Kadir pas trafiğini iyi yönlendirdiler. Erman zaman zaman hızlı hücumlarda etkili oldu. İkinci yarıda 20-25 dakika Fenerbahçe' yi kendi sahasına hapsettiler. Sağlı sollu hücumlar ile Fenerbahçe' yi ceza yayının arkasına kadar ittiler. Sivasspor diri ve bilinçli bir takım. Kadrosunu koruyup, birkaç da iyi takviye yapmışlar. Sadece Fenerbahçe değil, diğer tüm takımlar için ciddi bir rakipler.

Fenerbahçe' nin yazının başında belirttiğim sorunlarının %80' i teknik direktörden kaynaklanan sorunlar. %20' si ise yönetim kaynaklı. Saha içinde futbolculara yine söyleyecek ve eleştirecek birşey bulamıyorum zira kapasiteleri bu. Alex, Stoch ve Kuyt dışında 19 kişilik maç kadrosunda üst düzey futbolcu yok. Alex küskün, Stoch yedek, Kuyt da yorgun olunca bu üç silahtan da faydalanamadı Fenerbahçe.

Gidişat konusunda taraftar endişeli, ancak şu da unutulmamalı ki son 3 sezonda özellikle de ilk 10 karşılaşmada Fenerbahçe lige hep kötü başladı. Aykut Kocaman' ın çalıştırdığı takımların geç form tutma özelliği var. Elbette bu Kocaman' ın kötü bir kenar yönetimi sergilemesine mazeret değil. Gerçekten de Fenerbahçe' nin saha içi sistemi, felsefesi, şablonu yok. Bunlar zaten son 3 sezondur yok. Kötü olan bu sene mücadele azmi ve savaşçı ruh da yok. Bu olmayınca olmuyor işte.

Bu maçtan alınan 1 puan aslında oldukça iyi. Fenerbahçe' nin ligden erken kopmaması için deplasmanlardan en az 1 puanla dönmesi lazım. Bunu başarmak önemli. Zira, Aykut Kocaman' ın 6-7 maç sonra istifa edeceğini düşünmeye başladım. O zamana kadar sürekli yarışın içinde kalmalı Fenerbahçe. 

Son 3 sezondur yaşanan deplasman kabusunun da halen devam ettiğini söylemek gerekiyor. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir gidişat değil. Sezon başındaki hatalı transfer politikası nedeniyle, Fenerbahçe yarım ay şeklinde bir takım oldu. Kanatlar ve defansta alternatif çok, ancak orta saha çok zayıf. Bence Meireles ve Tino Costa' nın ikisi birden transfer edilmeliydi. Mehmet Topal, Cristian ve Selçuk ile uzun lig, kupa ve UEFA maratonu sürdürülemez.

Görünen o ki, Başkan' ın hocaya sabrı sonsuz. Fenerbahçe taraftarının sabrı ise sonsuz değil. Başkan' ın bunu fark etmesi gerekiyor.    

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..