Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Sivil Anayasa taslağı

Sivil Anayasa taslağı
 

-


Sivil Anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu’nun Başkanı Prof.Dr. Ergun Özbudun taslağı açıkladı. 137 maddeden oluşan ve 47 sayfa gerekçesi olan taslak, Cumhurbaşkanının yetkilerinden, parti kapatma, dokunulmazlık, Yargı, YÖK, Üniversitelerde türbana ve daha birçok yeni düzenlemeler içeriyor.

Yeni hazırlanacak Anayasa ile laikliğin altının oyulmakta olduğu yolundaki iddiaların bilgisizlige dayandığını, aksine sivil Anayasa taslağında laiklik, din ve vicdan hürriyeti açısından iyileştirmeler olduğunu, taslakta devlet düzeninin din kurallarına dayandırılamayacağının belirtildiğini, din değiştirme hürriyetinin açıkça zikredildiğini, zorunlu din dersi eğitiminin İstege bağlı (seçmeli) hale getirildiğini söyledi.

Sivil Anayasa için AK Partisi harekete geçti. Takvim henüz netleşmese de 15 Nisan’dan sonra partiler arasında da görüşme trafiğinin başlaması bekleniyor. Bu çerçevede CHP, MHP, DTP grupları ile görüşülecek.

AK Parti’nin önceliği siyasi partilerin güvence altına alınması ve parti kapatılmasının zorlaştırılması için Venedik Kriterleri esas alınacak. Bu durumda, şiddeti siyasi bir araç olarak kullanmadığı sürece partiler kapatılmayacak. Söz ve eylemleri ile yasaya aykırı davranan parti üyeleri yargılanacak ve suçlu bulunursa siyasi yasak getirilecek, parti kapatılmayacak aksine partili cezalandırılacak.

Vatandaş sorunlarını yargıya taşımadan çözebileceği Ombudsmanlık sistemi getirilecek. (Ombudsman İsveç dilinde delege, avukat, temsil etme yetkisi verilen kişi anlamına gelmektedir. Kurum olarak da parlamentoyu temsil eden büro anlaşılır. İspanya’da halkın savunucusu, Avusturya’da halk avukatı, Fransa’da arabulucu.Türkiye’de ise kamu hakemi, kamu denetçisi, halk gözlemcisi denmektedir.)

Ombudsmanlıkla ilgili daha önce de Meclis’ten yasa çıkmış ama Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmişti.

Yüzde 10 barajı nedeniyle Meclis dışı kalınma kabusu bir ölçüde sona erecek gibi gözüküyor. Yüzde 1 alan parti bile 1 milletvekili ile Meclis’te temsil edilebilecek. Bu durumda yüzde 10 barajı nedeniyle Meclis dışı kalınma kabusu da sona ermiş olacak. Ne güzel değil mi? her görüşten siyasi partinin temsiline imkan verilmiş olacak.

Taslakta Cumhurbaşkanı’na sembolik yetkiler verileceği, hangi işlemleri tek başına yapabileceğini, bu durumda Cumhurbaşkanı Yargı ve Üniversiteler alanında atama yapamayacak. Ekim ayında yapılacak Referandumda kabul gördüğü takdirde 7 yıllık görev süresi de 5 yıla inecektir.

Üniversitelerde kılık kıyafetinden dolayı hiç kimsenin yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılmayacak.

Yeni Anayasa taslağında YÖK, Üniversitelerde sadece planlama ve koordinasyon işlevi görecek. Rektörlerin belirlenmesi tamamen Üniversitelere bırakılacak.

Yargının bağımsız ve tarafsızlığına da değiniliyor. Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değiştirilecek, 11 yerine 21 üyeden oluşması, üçte birinin de Meclis tarafından seçilmesi düşünülüyor. Anayasa Mahkemesi’ne 110 Milletvekili ile başvurulabiliyor. Bu hakkın bireylere tanınması da gündemde.

Yeni taslakta “Devletin Dili” yerine “Resmi Dil” ifadesi kullanılacak. “Türk” kavramının “Anayasal Sadakat” ve “Vatandaşlık” olarak geçeceği belirtiliyor.

Ayrıca, dokunulmazlığın tümüyle kalkmadığını, ancak bazı suçlarda sorgulama ve yargılama yapılabilecek gibi maddeler içeriyor.

 
Toplam blog
: 17
: 905
Kayıt tarihi
: 31.07.08
 
 

15/01/1962 Kahramanmaraş doğumluyum. Ankara'da yaşıyorum. Hayatın içinde olmasa da kıyısında herkes ..