Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '07

 
Kategori
Kültürler
 

Şivlilik günü

Şivlilik günü
 

"Şivlilik" kelimesini duyan çok az insan vardır. Çünkü Şivlilik sadece Konya'da kutlanan, yaşatılan bir etkinliktir.

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cuma gününe bağlayan gecesinde Regaib Kandili olarak kutlanır. Regaib Kandili'nin gündüzü ise Şivlilik günüdür. Bir gün öncesinde ki akşam "fener alayı" olarak kutlanır.

Şivlilik günü yaklaşırken bütün Konya halkı fener alayı ve şivlilik için hazırlığını yapar. Market, çarşı, pazar şivlilik için hazırlanır.

Fener alayı için aileler çocuklara fener alır. Şivlilik gününün bir gün öncesinde ki akşam kutlanan fener alayı'nda çocuklar dışarı çıkar. Fenerlerini yakarlar fener alayı ateşi yakılır ve çocuklar "fener alayı" diye bağırarak eğlenirler.

Şivlilik günü için ise yapılan alışverişler şeker, çikolata, kuruyemiş, gofret bütçeye göre uygun olan alınır. Şivlilik günü (Regaib Kandili'nin gündüzü) çocuklar erkenden uyanır. Ellerinde poşetlerle ulaşabildikleri bütün apartmanlarda ki dairelerin zili çalınır. Kapıyı açan ev sahibine "şivliliiiiik" diye seslenilir. Ev sahibi çocuklar için hazırladığını çocuklara dağıtır.

Aynı gün içerisinde ev hanımları "bişi" adında yağda kızartılan, mayalı hamurdan çörekler yaparlar ve komşularına dağıtırlar. Bişi, beyaz peynirle birlikte çay eşlik ederse çok lezzetli bir tada ulaşır.

Çocukluğum da okula giderken poşetlerimizi yanımızda götürürdük. Çünkü sabah okula giden "sabahçı" grubundaydık ve sabah erkenden dolaşamazdık. Okul çıkışı kapı kapı gezmeye başlar, özellikle çikolata dağıtan evleri diğer arkadaşlardan öğrenir oraya giderdik. Benim çocukluğumun zamanında yaşanılan şivliliklerde daha çok kuru üzüm, leblebi dağıtılırdı. Şimdi ki çocuklar her alanda şanslı olduğu gibi şivlilikte de şanslılar. Artık leblebi, üzüm dağıtan ev sayısı yok denecek kadar az. Şivlilik günü kapı komşularımızla karşılaştığım zaman "şivliliiiik" diyorum ve çocukluğumda ki heyecanı azda olsa yaşıyorum.

Fener alayında ve şivlilikte çocuklarda ki heyecanı görmek herşeye değer oluyor. İçimizde ki çocuğun hiç ölmemesi dileğiyle.

Not: 19 Temmuz Regaib Kandili (Şivlilik)
Resim:wowturkey.com

 
Toplam blog
: 42
: 4376
Kayıt tarihi
: 16.11.06
 
 

Konya'da yaşıyorum, mühendisim. Ben fazla konuşmayan, daha çok dinlemeyi seven biriyim. Her zaman bi..