Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '08

 
Kategori
Müzik
 

Siyah adamın asi haykırışı...

Siyah adamın asi haykırışı...
 

Blues Brothers


Blues, ABD'de siyah müzisyenlerin kendi halk müziklerini modern enstrümanlarla icra etmeye başlamaları ile birlikte ortaya çıkmış, zamanla halkın bütün kesimlerine yayımış, içinden R&B, caz ve rock gibi başlı başına tarzlar çıkarmış müzik tarzı.

Blues’ un ne zaman, nasıl, kim tarafından çalındığı belli değilse de, Mississippi deltasından doğduğu ve buradan yayıldığı yaygın bir görüş. Müzik, siyahlar için duygularını dışa vurmalarının, baskıyı az da olsa hafifletmenin bir yoluydu. Yüzyıl başında gelişen üretim imkanlarıyla birlikte gitar fiyatları da ucuzlamıştı ya da insanlar kimi ilkel aletleri bizzat kendileri yapıyorlardı. El yapımı tek telli gitarlar ‘slide’ tarzının da yaygınlaştırmıştı. Bir şişe boynu kullanılarak gitarın sesini inceltip, ağlar gibi uzatabiliyorlardı. Bugün bildiğimiz, duyunca tanıdığımız blues’ un temelleri yüzyılın ilk çeyreğinde pek çok Mississippili müzisyen tarafından atılmıştı.

1960’lı yılların başında, dönemin en popüler müzik tarzlarının başında rock’n roll ve soul geliyordu. Bu türler African- American olarak adlandırılan müzik akımdan etkilenmişlerdi. Özellikle beyaz sanatçılar African-American müziğini Amerika Birleşik Devletleri ve yurtdışında yeni seyirci kitleleriyle buluşturuyorlardı. İngiltere’de, 1960’lar boyunca Amerika blues efsanelerinin kayıtları ve İngiltere blues-rock tabanlı kayıtlar etkin rollere sahipti.


Blues çalmak için pek çok yaklaşım bulunmaktadır. Ritmik aksanların kullanılması ve tellerin seslerini değiştirmek bunlardan en yaygın uygulamalardandır. Bu müzik gücünü her zaman için çok gösterişli bir çalma tekniğinden almıştır.Blues şarkılarının genel yapısını 4/4 lük zaman birimlerinde çalınan 12 ölçülük kalıp ifade eder. 4/4 lük zamanların aksanlarla ifade edilmesi, ritim kısmını tekdüzelikten kurtararak, şarkıyı canlı kılar.Blues armonisi üç akorun etrafında kurulmuştur. Birincil akorlar majör veya minör olabilir ve herhangi bir tonun birinci, dördüncü ve beşinci dereceleri üzerine kurulur. İlk akorun kök notası, karşılık gelen pentatonik gamın ve tonun birinci derecesine denktir. Armoni 1-4-5 kalıbı ile hareket eder. Bu akorlar üzerine çalınan blues melodisi majör/minör bir sound yaratarak standart armoni kurallarını yıkar ve anlatım gücü yüksek bir dağarcık oluşturur. Örnek olarak Mi tonunda Mi Majör, La Majör be Si Majör akorları gelişme ve varyasyonlar için alt yapıyı sağlar. Minör ve dominant yedili akorları da doğaçlama kısımlarında sıksık kullanılır.

Blues müziği tıpkı jazz , rock and roll, heavy metal ve hip hop müzikte de olduğu gibi "şeytan’ın müziği" olduğu ve şiddeti ve diğer zayıf davranışları tetikleyici ve yansıtıcı etkisinin olması gerekçesiyle yargılanmıştır.20. yüzyılın en başlarında blues kötü bir şöhrete sahipti özellikle blues müziğinin 1920’ lerde beyaz dinleyiciler tarafından da dinlenmeye ve ilgi çekmeye başlamasından sonra bu şöhret daha da arttı. 20. yüzyılın başlarında W.C. Handy siyah olmayan Amerikalılara blues’u daha saygı duyulur yapan ilk kişiydi.Şimdi ise blues Afrika kökenli Amerika ve Amerika kültürel mirasının temel bileşiklerinden biri olarak görülmektedir. Bu statü sadece bu alanda yapılan akedemik çalışmalarla yansıtılmamış bunun yanında da ana-akım filmleri ( Sounder, 1972; the Blues Brothers , 1980 ve 1998 ; Crossroads, 1986) ile de birçok insana ulaşacak şekilde görüntülenmiştir.

Arkadaşlar üstteki bölüm http://tr.wikipedia.org/wiki/Blues adresinden alınmıştır. Hani bir kişi bunları okuyup bir şeyler katarsa kendine ben çok mutlu olurum. Ben de çok taze bir blues dinleyicisiyim. Ama siyah adamın bu asi haykırışının insanın ufkunda gelişme ve genişleme yaratığına inanıyorum. Özellikle bizim ülkemizde ve bir çok ülkedeki etnik sorunlarla uğraşan dünyada şanslıyız; böyle bir haykırışın tüm dünyada dinleniyor olmasından dolayı...

Tavsiye niteliğinde olan ve dünyaca ünlü klasikleşmiş, dünyaca tanınan ve genç bluescularla sizlere veda etmek istiyorum. (Bu yazıdaki amacım sadece belki bir kaç kişiye bluesun etkisinden faydalanmasına ön ayak olmaktır.)

B.B. King, Blues Brothers, Ray Charles, Jonny Lang, Blues Traveller, Ronie Earl, Lightning Hopkins, Memphis Minnie, Kansas Coe Mcoy, Jimmy Hendrix, Eric Clapton, Rory Gallagher, The Derek Trucks Band, Louis Armstrong, Charlie Parker ve Yavuz Çetin (saygıyla anıyorum)...

 
Toplam blog
: 3
: 537
Kayıt tarihi
: 29.10.06
 
 

Özgür, özgür kalıp özgür olmak ister... Bir de düzgün dönmeyen bu dünyayı yağlamak ister... Etnik ça..