Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '13

 
Kategori
Haber
 

Siyahi lider Nelson Mandela hayatını kaybetti

Siyahi lider Nelson Mandela hayatını kaybetti
 

NELSON MANDELA (NETTEN)


Demokrasi, eşitlik, özgürlük konusunda yaşamını hiçe sayarak mücadele veren, dünyanın en saygı duyulan, Güney Afrika Lideri Nelson Mandela yaşamını kaybetti. O ülkesinde ırkçı, beyaz rejime karşı mücadele vererek, yaşamının en güzel yıllarını 27 yıl hapiste geçirdi. Ülkesinde 5 yıl Devlet Başkanlığı yapan Mandela yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak bu dünyadan göçtü. Nobel Barış ödülünün yanında birçok ödüller alan Siyahi Lider Mandela, sevecenliği, insanlığı, her kesimden insanları kucaklayan, hoş görülü bir kişilik olarak tüm dünyada sevilen bir liderdi. Keşke her Lider onun gibi olsa. Allah gani, gani rahmet etsin, nur içinde yaşasın. Aşağıda onun yaşamışından kesitleri okuyacaksınız.

NAHİDE ÇELEBİ 

 

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela 95 yaşında hayatını kaybetti .

Akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran'da hastaneye kaldırılan Mandela, 1 Eylül'de taburcu edilerek evine gönderilmişti.

Güney Afrika'daki ırkçı beyaz rejime karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle ömrünün 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçiren Mandela, ülkesine 5 yıl devlet başkanı olarak hizmet etmişti.

HAYATI İLKLERLE GEÇTİ

Mandela, Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına dayalı rejimi yıkarak yerine tüm ırkların eşit şekilde temsil edildiği bir demokrasi getirmek için verilen mücadeleye önderlik etti.

27 yıl hapis yattıktan sonra Güney Afrika'nın seçimle iktidara gelen ilk siyah başkanı oldu, dünyanın çatışma yaşayan başka bölgelerine barış getirilmesine öncülük etti. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Mandela’nın çekici kişiliği, alçak gönüllüğünden gelen mizah gücü ve maruz kaldığı şiddete rağmen kin ve kırgınlık taşımaması, niçin tüm dünyanın hayranlık duyduğu bir lider olduğunu da açıklıyor şüphesiz. 1999 yılında başkanlık görevinden çekilen Mandela,

ANC'nin başkan yardımcısı olan Mandela, ordu ve hükümet hedeflerine karşı silahlı mücadele başlattı, ANC'nin silahlı kanadını kurdu. Bir süre sonra hükümeti devirmeye ve halkı kışkırtmaya çalışmakla suçlanarak tutuklandı ve hapse atıldı.

Nelson Mandela, 1964 yılının kışında, 46 yaşındayken ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

1982 yılında Pollsmoor Hapishanesine nakledilinceye dek, Cape Town'ın açıklarındaki Robben (Fok) adasında tam 18 yıl yaşadı.

Mandela ve diğer ANC liderleri ya hapiste ya da sürgündeyken, Güney Afrika'da direniş son bulmadı; yüzlerce insan öldürüldü, binlerce kişi yaralandı. Ancak Mandela, hapiste olmasına rağmen direnişin sembolü olarak öne çıktı. Hapsedildiği Robben Adası, adeta bir eğitim merkezi oldu

.

2011 Ocak'ında ciddi bir göğüs enfeksiyonu geçiren Mandela, bir yıl sonra da karın bölgesindeki rahatsızlıkla bağlantılı olarak kontrolden geçmişti.

2012'nin sonlarında yine hastaneye kaldırıldı Mandela ve safra kesesi ameliyatı olduğu açıklandı.

Mandela, zamanının hemen tamamını doğduğu yerin yakınlarındaki Qunu köyünde geçiriyordu.

BAŞBAKANLIKTAKİ BİRLEŞİK KRALLIK BAYRAĞI YARIYA İNDİRİLDİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Dünyadan büyük bir ışık geçti" ifadesini kullandı.

Cameron resmi Twitter hesabından, "Dünyadan büyük bir ışık geçti. Nelson Mandela zamanımızın kahramanıydı. Başbakanlık'taki bayrağın yarıya indirilmesini istedim" diye yazdı.

OBAMA'DAN AÇIKLAMA!

ABD Başkanı Barack Obama, hayatını kaybeden Nelson Mandela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını belirterek, "Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bizim zamanımıza ait değil, çağlara ait biri" dedi.

BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MUN: MANDELA'NIN ÖZVERİ VE ORTAK AMAÇ BİLİNCİNİ ASLA UNUTMAYACAĞIM DEDİ.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..