Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '13

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Siyasallaşan yapılar

Siyasallaşan yapılar
 

Siyasallaşan yapılar başlığını birçok konu ile ilişkilendirmek mümkün. Fakat benim bu başlığı ilişkilendireceğim kısım tamamen sivil toplum kuruluşları ile ilgilidir. Üzerinde duracağım kurum ise, benim de içinde bulunduğum ve yaklaşık olarak 3 yıl emek verdiğim bir kurum olan ve geçmişte şahsım ve özellikle Koray URUK ile ve diğer arkadaşlarımla birlikte yapmış olduğumuz çalışmalarla bir yerlere getirmiş olduğumuz ve bugün bu yapılanların bireysel çıkarlar uğruna göz ardı edilerek yanlış bir yola sürüklenen, Adana Büyükşehir Kent Konseyi Gençlik Meclisi’dir. 

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Gençlik Meclisi yönergesi gereği, bünyesinde kamu kurumlarından, mecliste grubu bulunan siyasi partilerden, üniversite öğrenci kollarından, kent konseyi meclislerinden, kent konseyi sanat platformlarından, kent konseyi çalışma gruplarından, beş merkezi ilçenin ortaöğretim temsilcilerinden, oda ve birliklerden, sosyal kulüp derneklerinden, spor kulübü derneklerinden, çevre derneklerinden, engelli derneklerinden ve diğer derneklerden oluşan bir yapılanmadır.

Gençlik Meclisi, bir sivil toplum kuruluşu olması açısından yapısı gereği “katılımcı, eşitliğe dayanan,  demokratik, şeffaf ve de siyaset üstü” olan bir kurumdur.

Gençlik Meclisi, katılımcı ve eşitliğe dayanan bir kurumdur. Çünkü renk, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç ve benzeri hiçbir konuda ayrım yapılmaksızın her türden insanı içinde barındıran bir yapılanmadır.

Gençlik Meclisi, demokratik bir kurumdur. Çünkü organları seçimle işbaşına gelir ve gençliği temsil eden ve bu alanda çalışmalar yapmak isteyen herkes bu organlarda aktif olarak görev alabilir.

Gençlik Meclisi, şeffaf bir kurumdur. Çünkü Kent Konseyi Gençlik Meclisleri çalışmalarına herkes dâhil olabilir ve kapısı herkese açıktır.

Gençlik Meclisi, siyaset üstü bir kurumdur. Çünkü sivil toplum kuruluşları tek bir görüşe değil, her görüşe açık olan kuruluşlardır. Ve tanımı gereği: “Sivil Toplum Kuruluşları, farklı ve parçalı bir toplumu değil toplumda farklı alanları temsil eden, belirli bir amaç veya amaçlar etrafında fertler üzerinde birleştirici etki gösteren topluma ve kendi üyelerine hizmet üreten ve kişilerin kamu dışı alanda ihtiyaç duyduğu çalışmalarını bir organizasyon içinde gerçekleştirmeye çalışan toplumun öznesi niteliğini taşıyan kuruluşlardır(forumlord.net, 2013)

Yukarıda yazmış olduklarım çok doğaldır ki, sadece “olması gerekenler” ve uygulamada olanlara baktığımızda ise durumun bunun tam tersi bir şekilde işlediğini söylemek doğru bir tespit olacaktır. Adana Büyükşehir Kent Konseyi Gençlik Meclisi ise, bugünkü durumu ile tamamen bu söylenenlerin tam tersini yapmaktadır. Bu yüzdendir ki, tek bir kişinin egolarını tatmin etmek uğruna yapmış olduğu yanlışlar ve doğru olmayan söylemler sadece bu kuruma zarar vermekle kalmamakta ve aynı zamanda bu olanlardan Adana Büyükşehir Kent Konseyi ve dolaylı da olsa Adana Büyükşehir Belediyesi de zarar görmektedir.

Ortaya çıkan bu zarar sonucunda en çok mağdur olanlar ise gençliği temsil eden bu kurumda, tabi ki gençlerdir. Bu zararın en büyük göstergesi ise 25 kişiden oluşan Gençlik Meclisi Yönetim Kurulu’nun sadece birkaç kişiden ibaret olması ve diğer üyelerin bu yapıdan bir şekilde uzaklaştırılmasıdır. Diğer bir gösterge ise, Gençlik Meclisi’nde birilerine sataşma ve birilerini karalama dışında, yani gençlik faaliyetleriyle ilgisi olmayan ve tamamen bireysel olan bu eylemler dışında bir faaliyetin olmamasıdır.

Ne acıdır ki, bundan bir yıl öncesinde katılmış olduğum toplantılarda “Gençlik Meclislerinin siyasallaştığı” söylendiğinde, içimden: “Bizim meclisimizde böyle bir durum yok!” diyorken, şimdilerde ise Gençlik Meclisimiz tamamen bu hale gelmiş bulunmaktadır.

Ne acıdır ki, bundan bir yıl öncesinde katılmış olduğum toplantılarda, yapmış olduğumuz faaliyetler sonucu Gençlik Meclisimiz övgülere layık görülürken, şimdilerde ise toplantılara temsilci dahi gönderemeyecek duruma gelmiştir.

Bilinmesi gerekir ki;

Gençlik Meclisi, egolarını tatmin etmek uğruna içinde bulunduğu kuruma zarar vermeye çalışanların yeri değildir.

Gençlik Meclisi, birilerinin arkasından konuşup da, karşısına geçildiğinde yüzüne gülenlerin yeri değildir.

Gençlik Meclisi, faaliyetlerini Belediye bütçesi ile gerçekleştirmesine rağmen hiçbir faaliyeti olmadığında belediyenin bütçe vermemesini bahane edip kendini haklı göstermeye çalışanların yeri değildir.

Gençlik Meclisi, “temsiliyet yetkisi” dışında hiçbir yetkisi olmamasına rağmen olağanüstü yetkisi varmış gibi hareket edenlerin yeri değildir.   

Gençlik Meclisi, katılmış olduğu toplantılarda çözüm üretmeyen ve üretmeye çalışanları engellemeye çalışan zihniyetlerin yeri değildir.

Gençlik Meclisi, sağa sola sataşmak dışında hiçbir faaliyeti olmayan ve söylemleriyle yaptıkları birbirine tamamen zıt olan kişilerin yeri değildir.

Gençlik Meclisi, birçok hataya imza atıp, hatalarından ders almayan ve bu yanlışlarını “dik duruş” olarak lanse edenlerin yeri değildir.

Gençlik Meclisi, kuruma ait olan bir odanın kapısını kilitleyip de kapı anahtarını yanına alan ve bu yeri kendi özel mülkiyeti gibi kullanıp kurumun temel ilke ve hedeflerinden olan “şeffaflık ilkesi”ne zarar verenlerin yeri değildir.

Gençlik Meclisi, birinci tekil şahıs ağzıyla konuşarak kurumsallığı savunanların ve kurumsallık adına hiçbir şey yapmayıp bunun aksi yönde hareket edenlerin yeri değildir.

Unutmamak gerekir ki;

Bu kurumun temsilcileri, “İşi ehli olmayana tevdi ettiğinizde kıyameti bekleyiniz.” [Hz. Muhammed (S.A.V.)] sözünde belirtilen ikazı göz ardı ederek hataya düşüp bu temsiliyet yetkisini nasıl verdiyse, o şekilde de geri almasını bilir. Çünkü kalıcı olan kurumlar iken, geçici olan şahsiyetlerdir.

 https://twitter.com/MURATTAS20

 
Toplam blog
: 102
: 1428
Kayıt tarihi
: 24.06.11
 
 

Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. 8 Nisan 1987 doğumluyum ve Adana'da Seyhan ilçesin..