Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '17

 
Kategori
Siyaset
 

Siyaset, Terör ve Yönetilebilirlik(!)

Önümüzde ülkemizin halletmesi gereken sorunlar şöyle tasnif edilebilir:

Her şeyden önce, Türkiye’de huzuru ve dayanışmayı tekrardan tesis etmenin en başat yolu, terörle topyekün mücadeleden geçmekte.

Artık kabul etmemiz gerekir ki, terör ülkemizde bir sorundur. Bu sorun, adına “Kürt Sorunu” veya “Demokratik Açılım” denilen politik belagatlerle bertaraf edilemez. Türkiye’de karşı karşıya olduğumuz husus, silahlı bir başkaldırış ve ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kastedilmedir. Ülkemiz sathında sürdürülen terör faaliyetleri, artık adına ne denirse densin, güvenlik boyutundan tecrit edilerek ele alınamaz.

Kamuoyunda ve televizyon ekranlarında siyaset tellallığı veya bezirgânlığı yapan zatların değerlendirmelerine de aldırış etmemek gerekir: “Terörle mücadelede silahlı yöntem artık miadını doldurmuşmuş(!)”, “Kürt Sorunu temelinde terör meselesinin halli yumuşak güç yollarıyla siyasetle ve müzakereyle çözümlenmeliymişmiş(!)”, “Eller tetiklerden çekilmeliymiş(?)” vb...

Türkiye’nin 1984 yılından beridir tecrübe ettiği sorun, bencileyin, terör saldırılarıyla ülkemizi “etnik köken temelinde” ayrıştırarak bölüp, parçalamaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni, Amerika Birleşik Devletleri’nin değişen Ortadoğu aksiyonlarına göre, bölge içinde yeniden konumlandırmaktır.

Özerklik istemek... Anayasal vatandaşlık istemek... Kürtçe’nin eğitim ve öğretim dili olmasını istemek... Anayasal vatandaşlık statüsü talep etmek... Demokratik Cumhuriyet ve muhtariyet güzellemeleri yapmak, bir yerlere şirin gözükmekten başka bir şey değildir.

* * *

Son günlerde yaşadığımız terör acıları ülkemizde huzuru ve barışı istemeyen dış güçlerin tezgâhladığı oyundur.

Kürt sorunu temelinden hareketle ülkemizdeki kutuplaşmayı, yabancılaşmayı ve ayrışmayı daha da hızlandırmak istemektedirler. Burada esas husus, ülkemizin kadirşinas insanlarının, emperyalistlerin yönettiği bu oyuna, Türk-Kürt çatışmasına payanda olmamalarıdır.

Türkiye’nin terör sorunu siyasetle çözümlenebilir mi? Kürt vatandaşlarımızın PKK terör örgütüyle aynı zeminde anılması, sanki elde edilen siyasal hakların PKK terör örgütünün düzenlediği kanlı baskınlar sayesinde oluşması, PKK terör örgütünün ezilmiş halkların savunucusu gibi takdim edilmesi, meselenin Kürt sorunundan terör sorununa geçememesine neden olmaktadır.

Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devletine başkaldırı ve kalkışma bir etnik köken meselesi olarak ele alınır ve bu minvalde çözüm yolları üretilmeye kalkışılırsa, ülkemizde bir yönetim sorunu derinleşmeye başlayacaktır. Gerçekten de şu an nazariyle Türkiye yönetilebilmekte midir? Yönetilebilirlikten uzaklaşma söz konusu iken, meselelerin mecralarından uzaklaştırılarak farklı bir yörüngeye oturtulmaları, işte bizim gibi ülkelerde sorunların sürgit yaşanmasına sebep olmaktadır.

* * *

Türkiye’de bir “Demokrasi” sorunu vardır. Türkiye’de bir “Adalet” sorunu vardır. Türkiye’de bir “Medya/basın özgürlüğü” sorunu vardır. Türkiye’de bir “Demokratik yönetişim” sorunu vardır. Türkiye’de bir “Hukuksuzluk/hukuk boşluğu” sorunu vardır. Türkiye’de “Zulm etme” sorunu vardır. Türkiye’de kurumların “Anayasal çizgi ve sınırlarını” bilmeme veya tanımama sorunu vardır. Türkiye’de “Taraflı bir Cumhurbaşkanı realitesi” sorunu vardır. Türkiye’de “İnsanları birbirine düşüren, insanları birbirine düşman kılan, insanları birbirine yabancılaştıran” zihniyet ve siyaset odağı vardır.

Türkiye’nin mevcut sorunu “Normalleşememesidir”. Ülkemizde yaşadığımız sıkıntıların adının doğru düzgün konulamaması, katlanılan sıkıntıların sürgit toplumumuzda huzursuzluğa neden olması, işte bunlar doğru düzgün tanımlanamayıp, enikonu ortaya konmadığından ötürü, siyasi istikrarsızlıklara gebe kalmak zorunda kalıyoruz.

Yaşamak zorunda kaldığımız silahlı kalkışma bir “Terör sorunudur”. Ve bu sorun, silahlı kuvvetlerimizin üstün gayret ve mücadeleleriyle halledilecektir. 

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..