Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '14

 
Kategori
Siyaset
 

Siyaset değirmen taşı, toplum buğday taneleri

Siyaset değirmen taşı, toplum buğday taneleri
 

Görsel alıntı


Siyaseti ve siyasetçileri neden sevmediğimi daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Bunun birinci nedeni siyasetçiler siyasi amaçları uğruna değerlere dil uzatıyorlar, siyasi amaçları uğruna toplumu bölmeye yönelik fiil, faaliyet ve beyanlarda bulunuyorlar.

Siyasetçiler, siyaseti Değirmen taşı, toplumu buğday  taneleri gibi görüyor. Tane, tane seçip, parça, parça öğütüyorlar.Siyasi çıkarları için insanlar arasında ayırım yapan siyasetçilerin bu tutum ve devranışları ülkeye hiçbir yarar kazandırmaz. 

Sözde toplumu birleştirme adına yola çıkanlar, falan Zaza, filan Kürt, filan Alevi. diye toplumu bölmeye yönelik söz ve söylemlerine devam etmektedirler.

Bazıları Zazaları yırtık elbiselerine yama etmek istiyorlar.  Bidayetten beri Zazalar hiçbir elbisenin kumaşına yama olmamış, çünkü kumaşları, desenleri, çizgileri uymazda ondan. Yama olanlar var ise, rengini, kalitesini, imalatını, fabrikasını ve nihayetinde astarını inkâr ediyorlar.  

Zazalar Kürt değildir, kirmanci değildir, dımıli değildir, Alevi değildir. Zazalar tamamen ayrı bir etnik kökendir. Hiçbir zaman Devlet iddiaları olmamıştır. Devleti ve vatanları Türkiye’dir. Vatanlarına her kesten daha çok sadakatle bağlıdırlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Zaza olan Bakan ve Milletvekilleri vardır. Onların ne anaları, ne babaları, ne nineleri ve nede dedeleri Kürtçe konuşmamışlardır çünkü Kürtçe bilmiyorlardı. Zazalar siyasetçilerin fiil ve faaliyetlerini söz ve söylemlerini derinden derine sessiz sedasız izliyorlar.

Zazaların tek istekleri siyasetçilerin Zazaları siyasi emellerine alet etmemeleridir.

Zazaları Bakan ve milletvekilleri yaparlar ve onlarla kendilerini güçlü sayarlar ama siyasi konuşmalarında Zaza, kürt, alevi diye ayırım yaparlar. Bu baltayı taşa değil, dize vurmaktır. Kim size söyledi Laz, Gürcü, Arap, Kürt , Alevi Zazalardan daha kıymetlidir. Lisan, lisan olduğu gibi, İnsanda insandır. İnsanları Allah yaratmıştır. İnsanlar arasında ayırım yapan Allah’ın emirlerine karşı gelmiş demektir.

Kürtler ve Aleviler Zazaların içinde asırlarca kardeşçe yaşamışlar, zaman geçmiş yarım yamalık Zazaca öğrenmişler. Onların lehçesi Kürtçedir, Kirmancidir. Hiçbir Zaza Kirmancı ve Kürtçe bilmez, konuşamaz.

Zazaların membası Bingöl ( Çapakçur ) Zazaların ne babaları, ne anaları, ne dedeleri, ne de nineleri Kürtçe veya Kirmanci konuşmamışlardır. Nedeni ise bu lehçeleri bilmediklerindendir.

Çanakkale’ye gidiniz orada kaç Bingöllü ( Çapakçur ) vatan evladının toprakta yattığını görürsünüz. Siz Devletsiniz bütün imkânlara sahipsiniz. Hâlâ vatanımızda kaç etnik köken kaç anadilde konuşan insanlarımız var ve bunların sayısını bilmiyorsanız sizin işiniz hayli zor.

Bingöl’ de Milletvekili seçimi, Belediye Başkanlığı seçimi ve henüz daha dün Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Hem Millitevkili seçimlerinde, hem Belediye Başkanlığı seçiminde ve hemde Cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer partilerin de adayları vardı, çıkan sonuçlar belli.    

Zazaların Kürt milliyetçisi örgütlerin yoğun çabalarına rağmen Kürt milliyetçisi ideolojiden uzak durduklarını, iradelerini Kürt milliyetçilerine teslim etmediklerini gösteriyor.

İki dönem Milletvekilliği yapmış Mehmet Ziya Gökalp Zazacanın Kürtçenin bir lehçesi olmadığını, müstakil bir dil olduğunu yıllar önce ortaya koymuştur.

Alman bilim adamı Oskar Mann-Haddank’ın bilimsel çalışması sonucunda Zazaca dilinin Kürtçe dili olmadığı, Zazaların ayrı bir halk olduğu, bu bilimsel çalışma sonucunda Zazaca dilinin Avrupa'da özellikle Almanya’da okullarda okutulmasına başlanmıştır.  

Zazaların ayrı bir halk, Zazacanın ayrı bir dil olduğu, Zazaların Kürt olmadığı bilimsel gerçeğinin kabul edilmesi tüm Türkiye toplumu için barış ve huzur ortamı sağlanmasına katkı sağlayacaktır.

Kürtler sayılarını fazla göstermek için Zazaların Kürt olduğunu savunurlar ancak bu doğru değildir.( Prof. Dr. Yusuf Hallaçoğlu )

Zazaların toplam nüfusunun 3-4 milyon olduğu yazılsa da gerçek nüfusunun 6-7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

Konda araştırma şirketi Zazaları, Kürtleri ve Alevileri aynı kategoride göstermekle başarılı olamamıştır. Gerçek başarı Zazaların, Kürtlerin ve Alevilerin toplam nüfusları ve yörelerinin ayrı, ayrı tespididir.  

Zaza sözcüğüne yer vermeyen, adeta kumanda ile açılıp kapanan TDK ülke için yararlı olanı yapmamıştır. Zazalar TDK kayıtlarında yer almasa da onlar vardır. Onlar yaşıyor, çoğalıyor. Devleti sevk ve idare edenleri dikkatle, özenle seyrediyorlar.

Zazalar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Oy kullanıyorlar, vatanları Türkiye ile gurur duyuyorlar. Meclis Arşivini karıştırın ( Kürtleri, Alevileri karıştırmadan ) bu güne kadar kaç Zaza Milletvekili Mecliste bulunmuş, kaç Milletvekili görev ifa etmiştir. Bu kayıtları TDK a gönderin.  

Zazalar hiçbir zaman güçlüden yana olmazlar. Hep ezilen hakkı zayi olan güçsüzden yana olurlar. Zazalar devleti yönetenlere sitem eder ancak, hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti devletine küsmez ve darılmazlar.  

Bingöl Zazaları sunni Müslüman, çoğunluğu Şafii mezhebine mensup. Gelenekleri İnanç ve İbadetleri 16 Aralık 2013 tarih ve 439911 Blog sayılı yazımızda açıklanmıştır.

Biz bu yazımızla Zazaların kimliklerini ortaya çıkarma gibi bir düşüncemiz yoktur. Zazaların kimlikleri zaten bellidir. Lakin siyasetçiler siyasi emelleri uğruna Zazaları sakız edip ağızlarında çiğnedikçe yürekler buna tahammül gösteremez. 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..