Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '19

 
Kategori
Siyaset
 

Siyaset Jargonu Değişiyor mu?

SİYASET JARGONU DEĞİŞİYOR

Çirkinleşen siyaseti biraz olsun katlanılabilir hale getirmek için midir, yasalarımızda suç olarak tanımlanmış edimleri korumak için midir; siyaset jargonu değiştiriliyor.

“İftira” demiyoruz artık, “yalan söylüyorsun”, demiyoruz; “söylediklerin doğru değil”, diyoruz. Hem ortamı germiyoruz hem de daha güzel duruyor.

Yolsuzluk, rüşvet, ihtilas, irtikap, zimmet, hırsızlık, çalıp çırpma, cukka, avanta, voli, götürme, anafor, arak, haminto, haybe,  plaçka, tufa, kaparoz, egav, hasıra sarmak, aşıramento, cebellezi, cumburlop, deve yapmak, iyi etmek, kamulaştırmak, lüpçülük, söğüşlemek, yiyicilik, indragandi yapmak gibi aynı kapıya çıkan bütün sözcükleri çöpe attık; bunların yerine “israf” sözcüğünü koyduk.

Güzel Türkçemizde bir kavram için bu kadar çok sözcük üretilmiş olmasının nedenlerini bir yana bırakıp israf ya da Türkçesiyle savurganlık sözcüğüne gelelim:

Öncelikle savurganlığın yukarıdaki sözcüklerin hepsini tam anlamıyla karşıladığını söylemek kolay değil. Değil ama burada bizim amacımız barış içinde bir arada yaşama olduğuna göre kullanacağımız sözcükleri seçerken özen göstermek zorundayız. Hırsıza hırsız demenin getirisi ne olacak, düşünmek gerekir. Babayiğit birine çatarsan mahkemelerde sürüneceğini de akılda tutmakta yarar var. Çünkü sen onun hırsızlığını kanıtlayıncaya kadar o senin iftiracı olduğunu kanıtlar, anandan emdiğin sütü de burnundan getirir.

Doğal ki bununla küçük çapta hırsızlıkları kastetmiyoruz. Diyelim ki çocuk yumurta çalmış, “yetişin, hırsız var”, diye bağırabilir hatta kulağını çekerek karizma da yapabilirsin. Ama adam deveyi havuduyla götürüyorsa, elleşmenin bir anlamı yok, ona israf diyeceksin, savurganlık diyeceksin. Günü gelir bu barışçı tutumun ödülünü alırsın.

Allah razı olsun, büyüklerimiz de bize yol gösteriyorlar zaten. 

 

 
Toplam blog
: 54
: 55
Kayıt tarihi
: 18.06.16
 
 

Kaya Çetin, 1944 yılında Refahiye'de doğdu. İlk ve ortaokulu memleketinde, liseyi Sivas'ta okuduk..