Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Siyaset ve Diplomasi

Siyaset ve Diplomasi
 

Davos’da yaşanan dün akşamki panel krizi, bizlere ne ifade ediyor. Öncelikle dün akşamki yaşananlar olmamalıydı. Başbakan sıfatıyla panele katılan Erdoğan, kişisel duygularına hakim olup, soğuk kanlılığını korumalıydı. Gazze panelinin gerilimli geçeceği kaçınılmazdı, kendi deyimiyle çekirdekten siyasetçi birinin buna karşı bir planı olmalıydı (yoksa plan bu muydu). Başbakanın İstanbul’a gece yarısı dönüşünde binlerce kişinin havalimanında olması, hayatım boyunca ilk kez karşılaştığım “Bir gece yarısı mitingi”nin yaşanması düşündürücü idi. Perez’in ifadeleri kabul görecek cinsten değildi, konuşma tarzı ise kışkırtıcı idi. Ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı bu durum karşısında iyi bir diplomasi sınavı vermeliydi.

Arkamıza yaslanıp, Başbakanımızın, İsrail Cumhurbaşkanı karşında kimin yanında olduğunu düşündüğümüzde Avrupa tarafından Terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’ı görüyoruz. Hamas’ın yanında olmak, toplumda oluşmaya başlayan Yahudi düşmanlığı Türkiye Cumhuriyeti’ne ne kazandıracak. Kaldı ki bölgenin önemli devletlerinden Mısır’ın, Suriye’nin, Suudi Arabistan’ın tutumunu ortada.

Tarih boyunca yaşananlar, Yahudilerin, Arapların ve Hıristiyan toplumların bölgede yaşayan Türk toplumları ile olan ilişkileri bilinmekte. Ve en önemlisi Türk devletlerinin bu bölgedeki adaleti, hukuku sağlayıcılığıdır. Türk toplumunun bir ağırlığı hep olmuştur. Bugün yürütülen politika bu özelliğimizi kaybettirecek nitelikte görülmektedir.

Arkamıza yaslanıp sakince düşündüğümüzde içinde bulunduğumuz tablo daha net görülecektir. Savaşa, katliamlara karşı olmamak, terörü lanetlememek mümkün değil. Hayatlarını kaybeden minik bedenler hale gözümüzün önünde (PKK nın katliamları da). İnsanlığın ayıbını kimse inkâr edemez. Hassasiyetimizi gösterirken haksız duruma düşmekten kaçınmak, bizi idare edenlerin başlıca görevi olmalıdır. Diplomasiyi bilmiyorsanız, diplomasi alanına çıkmayacaksınız. Kendi mahallenizde omuzlara alınma bir övünç ise diyecek bir şey bulmamız mümkün olmaz. Tarihimiz bu tür düşünceleri kabul etmemiştir.

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..