Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '12

 
Kategori
Deneme
 

Siyasetçi her yerde var. Bulunamayan, devlet adamı...

Siyasetçi her yerde var. Bulunamayan, devlet adamı...
 

Biliyorum senin kadar büyüğünü bulmak çok zor. En azından idealist bir siyasetçi bulsam ona da razıyım.


Siyasetçi her yerde var. Mahallendeki kahvede, falanca partinin filanca teşkilatında, halkın nabzını tutan kadın kollarında, gençlik kollarında bütün partilerin; onlardan bol bol, hatta istemediğin kadar var.

Esas bulunamayansa, devlet adamı... Bak işte o, siyasetçinin en bulunamayan modeli...

Neden mi? Şundan arkadaşım... Siyasetçi olmak, en azından, şeklen çok kolay... Gidersin gönlündeki partinin sana en yakın teşkilatına... Yazdırırsın adını, o partinin üyeleri arasına... Kesmezse, biraz daha ilgilenir, azıcık daha çalışır, önce delege olur, sonra da gidebildiğin kadar gidersin; önünden yürüyenler yol verdiği sürece sana...

Yeterli zamanın, bilgin ve bulunabilecek bir özverin olduğu sürece, milletvekili de olursun, bakan da... Hatta Allah'ın " Yürü ya kulum! " deyip, yıldızını parlattıklarındansan eğer... Koca bir ülkeye başbakan olman, biraz sabır, azıcık da şans ister. Hele siyasetçi bir ailede doğduysan, ananda, babanda, akrabanda hatırlı bir siyasetçi varsa... Biraz çaba, biraz da akılla alacağın benzer sonuçlar, açmış kucağını seni bekler.

Ya devlet adamı olmak? Ya devlet adamı olmak, o kadar kolay mı? Bak!  İşte o, hem akıl, hem yürek, hem cesaret, yanında da sağlam bir vizyonla, uğruna kendini adayacağın, yolunda hayatını harcayacağın bir misyon ister.

İşte tam da bu sebepten, aradığında, binlerce siyasetçi bulabilir ;ama her istediğinde, her aklına estiğinde devlet adamı olamaz, öyle her yerde adam olanın bir de devlete hizmet edenini bulamazsın.

Çünkü siyasetçi en çok ve en önce kendini ve geleceğini; devlet adamıysa, her şart ve durumda insanı için, ülkesi için en doğru olanı arar.

Siyasetçi, yaptığı günlük hesaplardan, oy, sandık, seçim kaygılarından bir türlü sıyrılamaz, içinde bulunduğu dengeleri gözetmeden bazen adımını atamaz, bazense, sokağa bile çıkamaz.

Devlet adamıysa, ülkesi için,  şerefi ve namusu dışında her şeyden vazgeçebilir bir anda... İnsanı için,   değil bir tek seçimi, siyasi kariyerinin, kişisel geleceğinin ona vadettiği ne varsa, elinin tersiyle itebilir hepsini, bir an bile duraksamadan üstelik...

Siyasetçi, daha çok, yaşadığı günün adamıdır. Devlet adamıysa, hem bugünü; ama en çok da gelecek kuşakları düşünür.

Siyasetçi, koltuğuna ölümüne düşkündür; canını verir; ama kimsecikler ondan koltuğunu alamaz! Devlet adamıysa, değil koltuk derdine düşmeyi, gereğinde ölümü bile göze alıp, boynunda idam fermanıyla dolanır yurdunu; bir başından öbür başına, en ücra köşesinden en bilinmedik diyarına...

Siyasetçi, " Ben! " demeden söze başlamaz; devlet adamı " Biz " den başka kelime bilmez.

Siyasetçi, bencil, dar ufuklu, çoğu zaman da en okkalısından bir orta zekalıdır. Devlet adamıysa, iğne deliğinden Hindistan'ı görür. Yenmeyi de bilir yenilmeyi de... Duygusal zekası da, sosyal zekası da, matematik aklı ve ölçülemeyen öngörü yeteneği de, standart bir siyasetçiyle karşılaştırılamaz bile.

İşte yukarıda saydığım ve benzer nedenlerden, siyastçi her yerde var; devlet adamıysa, çoğu zaman hiçbir yerde bulunamaz.

Günlük çıkar hesabı yapan, siyasetçi olmaya; " Önce vatanım, önce insanım..." diyen, devlet adamı olmaya daha yatkındır.

Varsa senin de benim ya da başka birileri gibi ülken için, insanın için bir şeyler yapabilme idealin... Hele bi yol kendini şöyle sağlam bir akıl, adil bir vicdan terazisine çıkar bakalım.

Bakalım, siyasetçi olmaya mı, devlet adamlığına mıdır meylin?

Cevabını ister kendine sakla, ister paylaş bizlerle. Ama şunu çok iyi bilmelisin ki arkadaşım, makbul olan mağrur bir devlet adamı olmaktır; güdük bir siyasetçi, ortalama bir politikacı olmak değil...

Not: Yazıda kullanılan görsel www.kadinsak.org adresinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..