Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasetçiler için seçim dersleri 7: "ÖSS kalkacak" demeyin.

Siyasetçiler için seçim dersleri 7: "ÖSS kalkacak" demeyin.
 

Siyasetçilerin olmayacak vaatlerde bulunmasına alışkın olmayanımız yoktur. Bugünlerde de partilerden olmayacak bir vaat daha duyuyoruz: "ÖSS kalkacak" diyorlar. Bugünkü dersimiz bu konuda: Siyasetçiler, sakın "ÖSS kalkacak" demeyin. Bu vaat "Kayseri’ye liman yapacağız" sözü vermekten daha zordur. Sonuçları liman öyküsündeki gibi siyasi gülmece malzemesi olmakla kalmaz, çok daha kötü olabilir.

ÖSS kalkamaz. Bunun neden olmayacağını daha önce yazmıştım (1): "Şu anda OKS ve ÖSS’ye alternatif yoktur. Bu gerçek ortadayken bu sınavları kaldırmaya kalkmanın sonucu vahimdir. OKS kalkarsa bunalım olur. ÖSS için durum çok ciddidir, çünkü ÖSS’nin kalkmasının sonu bir isyandır, bir gençlik isyanı."

Bir siyasi partinin televizyon reklamlarında "ÖSS kalkacak" vaatlerini yayınlarken eleştirmiştim (2): "Kötü olan ÖSS değildir. Sorun ÖSS için milyonların yarışının yarattığı ortamdır. Öğrencilerin yaşadığı bunalımlar, dershanelerin bu fırsatı bir rant kapısı olarak görmeleri, ailelerin yaşadığı ekonomik sorunlar elbette gözardı edilemez. ÖSS'yi kaldırmak bu sorunları çözecek olsa, hepimiz kaldırılmasını isteyelim. Ülkemiz koşullarında ÖSS'ye tek alternatif kura çekmektir. O da olmayacak bir yol olduğuna göre ÖSS'den başka çare yoktur. Kimse ÖSS üzerinde siyaset yapmasın."

Bu yıl sınava girecek ve çoğu seçmen yaşına ulaşmış milyondan fazla genci ve ailelerini hiçbir parti gözardı edemiyor. İnansa da inanmasa da "ÖSS kalkacak" diyorlar.

İlk sözüm gençlere: ÖSS kalkmaz, kalkamaz. Oyunuzu verirken bu vaade asla kanmayın. 2.500 öğrenci alacak olan ODTÜ’ye 250.000 öğrenci başvurduğunda ODTÜ’ye girecek öğrenciler nasıl seçilir. Ya sınav yapacaksınız, ya da kura çekeceksiniz. Bir arkadaşınızın babasının bakan tanıdığı olduğu için üniversiteye girdiğini duysanız ve siz açıkta kalsanız ne yaparsınız? ÖSS olacak, kiminiz kazanacaksınız, diğerleriniz de tek seçeneğin üniversite olmadığını kabul edeceksiniz. Üniversiteyi kazanmak herşey değildir, kazanmamak da herşeyin sonu değildir.

İkinci sözüm siyasetçilere: ÖSS üzerinden siyaset yapmayın. Gençlere olmayacak umutlar vermeyin.

Üçüncü sözüm ÖSYM’ye: ÖSS’de "ÖSS kalkabilir mi" diye soru sorun. "Evet" yanıtı verenleri hemen eleyin!

(1) Sınavlar nasıl okunuyor: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=23504

(2) Bir siyasi parti neden “ÖSS kalkacak” der: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13819

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..