Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Güncel
 

Siyasette Risk Diplomasisi

Siyasette Risk Diplomasisi
 

Malum ekonomik sistemler kendi hukukunu uygular. Bu durum devlet siyasetinde dış ilişkiler ve diplomaside de uygulanmaya başladı.

Dış ilişkiler ve devletler arası konjöktür değerlendirmeleri de kapitalizmin serbest piyasa ekonomisi aktörlerinin (müteşebbis aksiyonunun) risk almak prensibi mi uygulanmaktadır acaba.

Çünkü devletlerin dış politikaları özellikle siyasi yapılanmalarda devamlılık arz eden ilkelere dayanmaktadır. Çok değil birkaç yıl önce ülkemize önerilen ve herkes tarafından ret edilen Irak politikalarının, yeni oluşumlara açık olması isteği, kırmızı çizgiler ilkesi gereğince ret edilmekte idi.

Bu politika ve siyaset ilkesi gereği, diplomasi bu eksen de yürütülmekte idi. Ancak son gelişmeler bu söylem ve prensipleri unutturmaktadır. Bu yeni diplomasi açılımı elbette terör örgütünün etkisizleştirilmesi amacı taşımaktadır.

Bu özne etrafındaki faydalanma odakları da bu sorunu kendi ikballeri için kullanmakta olduklarını dikkatten kaçırmamak gerekmektedir. PKK'yı bu son gelişimle Kuzey Irak oluşumu, kendisinin tanınması yolunda kullanmış olmaktadır, eğer döneklik yapıp başka manevralar içine girmezse.

Bu bölge yöneticilerinin sözlerinin ne kadar güvenilir olduğunu ve arkasında durmadıklarını bilmeyen yoktur. Terör örgütünü elimine edeceğim derken yeni bir devletin doğumunu mu görmekteyiz, diye düşünmeden es geçebilir misiniz. Bu fiili ilişkilerin başlamasına rağmen terör örgütünün veya saldırılarının sonlanacağına kimsenin samimi olarak inandığını söylemek mümkün değil.

Zaten bu yeni diplomasi çerçevesi batılı dost ve müttefiklerimizce yıllar öncesinden telkin edilen bir durumdu. Ama terör örgütü gelip geçici, kalıcı olacak Irak yapılanması daha çok önemsendiği için, bu batı öneri ve taleplerini geri çeviriyorduk.

Öyle anlaşılıyor ki son terör saldırıları bizi batılı müttefiklerimizin makro planı olan BOP kapsamı doğrultusunda siyasi girişim ve bu yapılanmayı meşrulaştıracak diplomasi trafiğine mecbur etmiştir.

Bu mecburiyeti sosyo ekonomik olarak yaşamakta olduğumuz kapitalizmin risk alma prensibini dış siyasette ve diplomaside de uygulamaya koymuş mu oluyoruz ?


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..