Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '17

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasetten Çekilme Erdemliliğini Gösteren Osmanlı Kadını

Siyasetten Çekilme Erdemliliğini Gösteren Osmanlı Kadını
 

Siyasetten Çekilme Erdemliliğini Gösteren Osmanlı Kadını


     Turhan Hatice Valide Sultan; Rus Ortodoks Nadya ismiyle 1627 Kırımda doğan Sultan I.İbrahim eşi ve Sultan IV.Mehmet’in annesidir.4 Ağustos 1683 tarihinde vefat edip, Eminönü Yeni Camii külliyesinde bulunan kendi türbesine gömülmüştür.(1)

     Türkiye’de siyaset en zor terkedilen bir hastalık diyebiliriz belki de… Çünkü Türkiye’de en basit bir muhtara bile koltuğunu bıraktırmak, istifa ettirmek imkânsız gibi bir şey. Son dönemlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşkilatlarına ‘yorulanlar çekilsin’ metal yorgunluğu tavsiyesine pek kulak veren olmadı gibi. Biz de bu konu üzerine tarihimize baktığımızda siyasetten çekilme erdemliliğini gösteren Osmanlı kadını Turhan sultanı görüyoruz. Akabinde Turhan sultanı anlatırken bir yandan da iktidar hırsına kapılan Kösem Sultan’dan da bahsedeceğiz. Çünkü Turhan sultan, Kösem Sultan’ın gelini. Turhan sultan şanslı mı diyelim bilemiyorum ama Kösem Sultan gibi 4 padişah iktidarı görmüş bir hayata şahit olmuş bir şahsiyetten bahsedeceğiz. Kösem Sultan’ın iktidarının her aşaması Turhan sultan’a ders olmuş. Dip not olarak bu da bana, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın siyaset hayatına o dönemlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tanık olması, o çileli siyasi hayattan dersler çıkarması gibi geliyor aklıma.

     IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan, valide sultanlık makamını kötüye kullanmayan, hatta aksine tamamen hayır işleri için kullanan bir kadındı.(2)

     Kösem Sultan, Turhan Sultan’ın gücünü kırmak için IV. Mehmet’i tahtan indirmeyi planladı. Fakat durumu öğrenen Turhan Sultan taraftarlarınca öldürüldü. Mücadeleyi kazanan Turhan Sultan naip oldu. Ancak ülkeyi doğrudan yönetmeyip, birkaç sadrazam değiştirdikten sonra 1656 yılında görevi Köprülü Mehmet Paşa’ya verdi.(3)

     Valide Sultanlığı eline geçiren Turhan Sultan, Köprülü Mehmet Paşa’nın sadrazamlığa gelmesiyle, devlet işlerinden çekilmiş ve böylece “Kadınlar Saltanatı dönemi sona ermiştir.(4)

     Osmanlıda kadınlar saltanatı Hürrem sultan ile başlayıp kösem sultan ile son bulmuş ve Turhan Sultan tarafından kadınlar saltanatına son verilmiştir. Turhan Sultan siyasi entrikaları görmüş ve devlet işlerinden çekilme erdemliliği göstermiştir.

     Sonuç olarak; Osmanlı Tarihi’nin en güçlü kadınları Hürrem ve Kösem Sultanlardan ibaret değilmiş... Topkapı Sarayı’nda yeni bulunan belgeler, Dördüncü Mehmet’in annesi ve tam bir “demir leydi” olan Hatice Turhan Sultan’ın 17. asırda devleti çöküşten kurtardığını gösteriyor (5) ve Turhan Sultan’ın devlet işlerinden çekilme erdemliliği göstermesi de Osmanlı siyaseti açısından yerinde bir karar olmuştur.

           KAYNAK

(1)  http://www.uskudaristanbul.com/firmadetay.asp?id=2487

(2)  http://listelist.com/kosem-sultan-kimdir/

(3)  http://www.turkpedia.com.tr/?p=2537

(4)  http://www.bilgiustam.com/osmanli-imparatorluguna-damgasini-vuran-kadinlar/

(5)  http://www.haberturk.com/yasam/haber/1172820-tarihimizin-gercek-demir-leydisi-turhan-sultan-ve-asirlardir-gizli-kalmis-mektuplari

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..