Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Barçın Canbolat

http://blog.milliyet.com.tr/bundansonra

05 Ekim '09

 
Kategori
Futurizm
 

Siz hangi kuşağın insanısınız?

Siz  hangi kuşağın insanısınız?
 

Kronolojik & Ruhsal Kuşaklar


Teknoloji çok hızlı gelişiyor, dünya çok hızlı değişiyor. Yeni nesil ürünler ve yeni nesil kültürler oluşuyor. Eskiler yenilere, yeniler eskilere uyum sağlamaya çalışıyor. Eskiden anne babalarla çocukları arasında bir nesil fark olurdu, şimdi iki nesil fark var. Çünkü hızlı değişim iki nesil farklı ürün ve kültür yarattı.

1929-46 yılları arasında doğanlar Sessiz Kuşak. Savaş yıllarında tel dolap, gazlı lamba teknolojisine doğdular. Disiplin ve şeref onlar için çok önemliydi. İşlerine, çalıştıkları şirketlere ve eşlerine çok bağlı kaldılar. Otoriteye katıksız saygılı davrandılar. Kişiliklerini dönemsel olaylar şekillendirdi. Beklentileri düşüktü buldukları ile çok mutlu oldular. Muhafazakar ve teknolojiye uzaklar.

1946-64 yılları arasında doğanlar Bebek Patlaması Kuşağı. Gramofon, radyo, buzdolabı teknolojisine doğdular, idealisttiler. Hiyerarşiye saygılılar, sadakat onlar için önemli, toplumsal olaylara duyarlılar. Kişiliklerine aileleri model oldu. İsteklerini elde edip mutlu oldular. Bazısı teknolojiye yakın bazısı hala uzak, yeni dünyaya adapte olmakta zorlanıyorlar. 1965-79 yılları arasında doğanlar X Kuşağı . Çamaşır makinesi, teyp, pikap teknolojisine doğdular. Sadakatleri duruma göre değişiyor. Bilgiye saygılılar. Kişiliklerini eğitimleri şekillendirdi. Kanaatkarlar. Teknolojiyi kerhen kullanıyorlar, geçmiş ve gelecek arasında köprü oldular.

1980-2000 yılları arasında doğanlar Y kuşağı. Tv, müzik seti, bulaşık makinesi teknolojisine doğdular. Sadık değiller, girişimciler, çabuk vazgeçiyorlar, otorite istemiyorlar. Başarıya saygılılar. Kişiliklerini tv şekillendirdi. İstekleri çok, tatminsizler. Teknoloji yaşam biçimleri haline geldi, geleceğe odaklılar.

2000 - sonrasında doğanlar Z kuşağı. Gsm, internet, laptop, nano teknolojiye doğdular. Otoriteyi tanımıyorlar. Sonuç için çalışacaklar. teknoloji oyuncakları, hız tutkunu, buluşçu, çok meslekli ve meraklı olacaklar. Kişiliklerini internet şekillendiriyor. Az enerji harcayıp çok şey bekleyecek, kararsız ve tatminsiz olacaklar.

Yukarıdaki genel kriterler çerçevesinde doğum tarihinize göre kronolojik kuşağınızı söyleyebilirsiniz ama ruhsal kuşağınız o olmayabilir. Örneğin yaşça bebek patlaması kuşağında yer alıp yaşamınızı X kuşağı tarzında sürdürüyor olabilirsiniz. Ya da tersi olabilir. Y kuşağı anneanneler ve büyükbabalar da yok değil. Bunu bazı testlerle de ölçebiliyoruz. Aynı ailede bugün 5 kuşak uyumlu yaşamaya çalışıyor. Aynı şirkette bu gün 4 kuşak var. 6-7 yıl sonra Z’ler de geliyor ve işleri hep birlikte büyütmeye çalışacaklar.

Bundan Sonra gerek iş yaşamında gerek aile içi ilişkilerde kuşak farklılıklarımızı tanımak çok önemli olacak. Çünkü çatışmalar yıkıcı olabiliyor. Kuşak özelliklerini bilmek, farklılıklarımıza saygı göstermek ve her kuşağın üstün yönlerinden destek almayı başarabilmemiz gerekecek…

 
Toplam blog
: 17
: 3868
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Psikolog Barçın Canbolat Doğum Tarihi: 1961 Eğitimi : Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji '83. Ç..