Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Siz akrediteli misiniz?

Siz akrediteli misiniz?
 

Akreditasyon


Akredite; yetki verilmiş, resmen tanınmış, kabul edilmiş anlamına gelir. Belirli bir hizmet standardı ve sistem bütünlüğü oluşturmak için, belli kriterleri sağlayan kurumlara; bağımsız, tarafsız ve bilirkişi niteliğindeki başka bir kurum tarafından akreditasyon verilmesi ile, verilen kurum veya kişi akredite edilmiş olur.

Akreditasyon, yetkili bir kuruluşun, belli işleri yapan bir kuruluş ya da kişinin yeterliliğine resmi tanınırlık verilmesi işlemidir.

Akreditasyon’da, Hedefler:

Yeterliliği müşteriler için şeffaf hale getirmek

Belge ve raporların güvenirliği artırmak

Uygunluk değerlendirmesi altyapısı oluşturmak

Uluslararası ticareti kolaylaştırmak

Ürünlerin belirlenmiş kalite ve güvenlik kriterlerine göre yeterliliğini tespit etmek için yapılan deney, muayene ve belgelendirme işlemleri "uygunluk değerlendirmesi" kavramı içinde yer almaktadır.

Akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslar arası standartlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslar arası akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenmiş rehber dokümanlarda belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan, gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir.

Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş bir uygunluk belgesine sahip bir ürün veya hizmet, bu ürün veya hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri sağlamakta olduğuna dair güven telkin eder. Bu sistematik sayesinde akreditasyon ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Akredite hizmetlerin küresel kabulü noktasında ise akreditasyon hizmetinin kendisinin güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Akreditasyon kuruluşları arasındaki güven mekanizması ise akreditasyon kuruluşları tarafından oluşturulmuş olan IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laborataur Akreditasyonu Birliği ), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) vb uluslar arası veya bölgesel örgütler ile yapılmakta olan çok taraflı tanınma anlaşmaları ile tesis edilmektedir.

2001 yılında akreditasyon hizmeti vermeye başlamış olan Türk Akreditasyon Kuruluşu 2008 yılı itibari ile karşılıklı tanınma anlaşmalarına konu olan tüm akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalamış bulunmaktadır. Kuruluş Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA), Uluslar arası Akreditasyon Forumunun (IAF) ve Uluslar arası Laboratuar Akreditasyonu Birliğinin (ILAC) tam üyesidir.

Hep yıllar yılı Genelkurmay Başkanlığını eleştirilirdi, İslami çizgideki yayın organlarını akredite etmediği için. Hatta İktidarın vitrinindeki isimler de askerin bu yasağının demokratik olmadığını, her fırsatta dile getirirdi.

Ancak, bilindiği üzere İktidar Partisinin 4. Olağan Kongresi’nde olağan olmayan bir uygulamaya gidilmişti. 6 ulusal gazete (Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Yeni Çağ, Evrensel ve Birgün) kongreye akredite edilmemişti.. Söz konusu gazetelerin muhabirleri salona alınmamıştı.

Şimdi ben soruyorum son zamanlarda barış sürecini anlatmaya yönelik akil adam diye ortalığa salınan şahısların toplantılarına tepki gösterme olasılığı olabilecek vatandaşlar alınmıyor akredite edilmiyorlarmış

Peki kardeşim; İktidar tarafından yetki verilmiş, resmen tanınmış, kabul edilmiş anlamındaki akredite akiller neden vatandaşlara tahammül etmiyor?

Yoksa bu memleketin kimi insanları, T.C. Nüfus Cüzdanı taşıdığı halde vatandaşlığa akredite edilmemiş mi oluyorlar? Dahası akil toplantılarına ve memleket meselellerine katılabilmek için Türk Akreditasyon Kuruluşuna mı başvurmaları mı gerekiyor?

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..