Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Siz çalışarak zengin olabileceğinizi mi sanıyorsunuz yoksa...

Siz çalışarak zengin olabileceğinizi mi sanıyorsunuz yoksa...
 

Milliyet


Hiç yorulmayın o zaman.
Biz burada birbirimize girer, birbirimizi yer, didişirken hala ve canımdan kanımdan olmayan Hrant Dink cinayeti ile oyalanır, pişirip pişirip gündeme taşır tartışırken, Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir biçimde hepimiz Hrant’ ız, Hepimiz Dink’ iz diye meydanlarda toplaşmış nara atmışken üstelik, Hırant’ a yeterince sahip çıkılmadı diye yaygara koparan ve Ermeni özür meselesinde, tıpkı kendileri gibi görüşlerini açıklayan insanlara olmadık biçimlerde ve üsluplarda saldırırken arkadaşlarımız, ve arkasındaki asıl niyet herkesçe aşağı yukarı tahmin edilirken, ve açlıktan, ve sefaletten, ve çaresizlikten bunalan onlarca insan cinnet geçirip daha düne kadar gözü gibi baktığı çoluğunu çocuğunu doğrarken şuursuzca, işsizlik almış başını yürümüş, hatta tarihi rekorunu kırmışken bu günlerde, bizim arkadaşlarımız hala Hrant Dink niye öldürüldü derdindeler.

Yani benim onlarca vatandaşım cinnet geçirip ölüyor her gün köşe başlarında, sefalet içinde sürünüyor, esnaf bitik, işçi bitik, memur bitikken, Hrant niye öldürülmüş. Önce can, sonra cihan demiş atalarımız. Hrant benim hergün sokak başlarında sessizce ölen ve ölümleri bu arkadaşlarımız dahil hiç kimseyi, vah vah, tüh, tüh demekten öte ilgilendirmeyen, "o da bir biçimde şahit olmuşsak eğer basında veya çevremizde" ki tanık olmadıklarımız ne kadar kim bilir? Hrant onlardan daha mı değerli şimdi. Vardır bizim bilmediğimiz çetrefilli nedenleri. Gereği de yapılıyor zaten. Dediğim gibi yaşasındı. Beni fazla ırgalamıyordu. Ölünce ismini ilk defa duyduğum bir isimdi, yaşamasıyla yerim daralmadı. Ölmesi, öldürülmesi ile genişlemediği gibi... Keşke hiç silah üretilmese dünyada.

İşte biz tüm bunlarla uğraşır ve birbirimize girerken karşılıklı olsa kafa göz olacak sanırım, “ya da tartışırken diyelim de arkadaşlar alınmasın” birileri bir yerlerde bir araştırma yapıyor ve dünyanın en zenginlerinin listesini iftiharla sunuyor.

Ne var bunda diyebilirsiniz? Bir şey yok tabii. Dünyanın en zenginlerini, ve ülkemizin en zenginlerini herkes merak eder.

Asıl sorun, dünyanın en zenginlerinin ve tabii ki ülkemizin en zenginlerinin nasıl zengin olmuş olduğunun yanıtında gizli.

Her daim anlattığım gibi; mesela benim annem babam, 16 yaşında evlenmişler. Ve köylerde çocuklar daha eli kaşık tutar tutmaz çalışmaya başlarlar. Eee 16 yaşında da evlendiğine göre annemle babam ve her ikisi de 40 doğumlu olduğuna göre demek ki en az kırk beş yıldır “sabah ezanı okunmadan kalkarlardı da”, hadi sabah ezanı diyelim biz yine de, en az akşam karanlığına kadar çalışırlardı. İlkokul dörtten bu yana da hem kardeşlerim, hem de ben pamuğa, çapaya giderek, ekin biçerek, üreterek ev bütçesine katkıda bulunmaya çalıştık. Sonrasında ise ağırlıklı olarak turizm sektöründe çalışarak hayatımızı kazandık. İyi kötü, alnımızın teriyle kimseye muhtaç olmayacak kadar da bir şeyler edindik.

Son iki üç yıla kadar da fazla şatafatlı bir hayatımız olmasa da orta direktik. Fakat hepiniz gibi son iki üç yıldır eski refah düzeyimiz yok. Mesela geçtiğimiz kış ve bu kış yaklaşık üçer ay olmak üzere 90 yılından bu yana en son muhasebe müdürü olarak çalışan kız kardeşim ilk defa işsiz kalma deneyimini yaşadı. Oysa içinde bulunduğu şartlar nedeni ile işsiz kalma gibi bir lüksü yoktu. Çünkü üniversitede çocuk okutuyordu. Yanlış tercihten dolayı devleti kazanamadığı için özel üniversitede. İlk dönem 5 milyar küsur yatırıp da, ikinci dönem doların fırlaması ile 7 milyar küsura çıkan okul parasının yatması gerekiyordu. Yoksa bu yıl yatay geçiş yapabilme şansı bulunan yeğenimin, bu şansı suya düşerdi. Eskisi gibi de değildi ki hadi yardım edelim. Kimsenin durumu iyi değildi. Onun için kötü günler için ayırdığı, elinde kalan son parayı yatırıp, kalanını nisanda ödemek için okulla anlaştı. Ve içinde bulunduğu koşullardan dolayı da 2 yıl 3 yıl önce aldığı maaşın altında bir maaşa imza attı.

İşte biz, siz, milyonlar bu ve buna benzer sorunlarla uğraşırken dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes’ da çıktı ve dünyanın en zenginlerini açıkladı. Dedim ya açıklayabilir. Burada bir sorun yok. Sorun zengin olanların kimliklerinde ve nasıl zengin olduklarını araştırdığınızda karşınıza çıkan tablo da saklı.

Yani bu zenginlerimizin nasıl zengin olduklarına baktığımız zaman hiç birinin çalışarak zengin olmadığını görüyoruz. Biz birbirimizi yiye duralım, onlar da zenginliğine zenginlik katsın. Senin benim çocuğumu zehirleyerek, eline silah tutuşturarak, üst düzey çapraşık ilişkiler ağı kurarak, hortumlayarak, sömürerek. "Hepsi değilse de çoğu tabii"

İşte aşağıda zengin olmanın yolları ve liste. Lütfen dünya ve ülkemiz zenginlerinin isimlerinin üstüne tıklayarak, ortaya çıktığı kadarıyla tabii, nasıl zengin olduklarını öğrenin. Benim yüreğim kaldırmaz oldu artık bunları görmeye, bilmiyorum sizin kaldırır mı?

<ı>Milyarderler liginde kriz<ı>

Forbes dergisi geleneksel dolar milyarderleri listesi açıklandı. Dünyanın en zenginlerinin sıralandığı listede ekonomik krizin milyarderlerin servetlerini yüzde 45 oranında erittiği ortaya çıktı. Forbes dergisinin 2009 yılı en zenginler sıralamasında geçtiğimiz yıl 1, 125 olan dolar milyarderi sayısı ise bu yıl azalarak 739`a indi. Dolar milyarderlerinin 2008 yılında 4.4 trilyon dolar olan toplam servetleri ise bu yıl neredeyse yarıya inerek 2.4 trilyon dolar oldu. Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesinde giren Türk milyarderlerin sayısı ise geçtiğimiz yıla göre azalarak 35`ten 12`ye düştü. Geçen yıl listede 3`üncü olan Bill Gates bu yıl 18 milyar dolar kayıpla 1`inci sırada yer almasına sevinemedi.

ANKA-UYUŞTURUCU KRALI DA MİLYARDER LİSTESİNE GİRDİ-

Uyuşturucu kralı olarak adlandırılan ve ABD`ye yasadışı yollarla sokulan kokain pazarının hakimi büyük olduğu iddia edilen, Meksikalı 54 yaşındaki kaçak Joaquin`El Chapo` Guzman bu yıl listenin 701.inci sırasında yer aldı. 1993 yılında yakalanan ancak daha sonra 2001 yılında hapisten kaçan Guzman, Meksika kökenli uluslararası uyuşturucu örgütü Sinaloa Kartelini yönetiyor. Guzman`ın yönettiği Sinaloa Karteli`nin ismi geçtiğimiz yıl Meksika`da işlenen 7 bin cinayetle birlikte anılıyor.

-DÜNYANIN EN ZENGİN BELEDİYE BAŞKANI BLOOMBERG-

Forbes`ın geleneksel milyarderler listesinde geçen yıl 11.5 milyar dolar servetiyle yer alan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg bu yıl listede servetini arttıran kişiler arasında yer aldı. Başkan Bloomberg, bu yıl toplam 16 milyar dolar serveti ile listenin 17.inci sırasına yükselerek, dünyanın en zengin belediye başkanı unvanını bu yıl da korudu. Geçtiğimiz yıl listede New York`tan 71 dolar milyardere yer alırken bu yıl bu sayı 55`e düştü.

-DÜNYANIN EN ZENGİNİ BİLL GATES-

Forbes dergsinin geleneksel dolar milyarderleri 2009 listesinin başında dünyanın en zengin adamı olarak Microsoft`un kurucusu Bill Gates 40 milyar dolar serveti ile yer aldı. Listede ikinci sırada 37 milyar dolar serveti ile finans dünyasının gurusu olarak adlandırılan Warren Buffet yer alırken New York Times`ın yeni sahiplerinden olan Meksikalı iş adamı Carlos Slim de 35 milyar serveti ile üçüncü sırada yer aldı. (ANKA)

NTVMSNBC-TÜRKİYE MİLYARDER KAYBINDA 3.

Steve Forbes Türkiye`de de milyarder sayısında büyük düşüş olduğunu belirterek, listede Türkiye`den geçen yıl 35 kişinin yer aldığını, bu sayının bu yıl ise 13`e düştüğünü vurguladı. Ayrıca Türkiye, kişisel servetlerin baz alındığı listede, Rusya ve Hindistan ile birlikte en çok milyarder kaybeden 3 ülke arasında yer aldı.

Listede Türkiye`den yeralan 13 isim ve genel listedeki sıraları şöyle:

221- Hüsnü Özyeğin(2, 9 milyar-Fiba Şirketler Grubu)

224- Mehmet Emin Karamehmet(2, 8 milyar-Çukurova Holding)

450- Şarık Tara(1, 6 milyar-Enka İnşaat)

468- Ali İbrahim Ağaoğlu(1, 5 milyar-Ağaoğlu Şirketler Grubu)

559- Ahmet Zorlu(1, 3 milyar- Zorlu Holding)

647- Mübariz Gurbanoğlu(1, 1 milyar-Palmali Grubu)

647- Ferit Şahenk(1, 1 milyar-Doğuş Holding)

647- Murat Ülker(1, 1 milyar- Yıldız Holding)

647- Murat Vargı(1, 1 milyar-MV Holding)

701- Ahmet Çalık(1, 0 milyar-Çalık Holding)

701- Tuncay Özilhan(1, 0 milyar-Anadolu Grubu)

701- Filiz Şahenk(1, 0 milyar-Doğuş Holding)

701- Kamil Yazıcı(1, 0 milyar-Yazıcılar Holding)

LİSTEDEN DÜŞEN 22 İSİM

Listede geçen yıl bulunan Semahat Arsel, Rahmi Koç, Aydın Doğan, Suna Kıraç, Mehmet Sinan Tara, Faruk Yalçın, Erman Ilıcak, Bülent Eczacıbaşı, Faruk Eczacıbaşı, Olgun Zorlu, Hasan Çolakoğlu, Ahsen Özokur, Şevket Sabancı, Turgay Ciner, Serra Sabancı, Hanzade Doğan Boyner, Begümhan Doğan Faralyalı, Vuslat Doğan Sabancı, Sema Işıl Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yalçın Sabancı ve Deniz Şahenk ise bu yıl Türkiye`den milyarderler listesine giremedi.

BILL GATES YENİDEN ZİRVEDE

Steve Forbes, dünyanın en zengininin ise geçen yıl ilk kez 3. sıraya düşen Microsoft firmasının kurucusu Amerikalı Bill Gates olduğunu belirterek, Gates`in 40 milyar dolarlık servetiyle ilk sırada yer aldığını, geçen yılın birincisi Amerikalı yatırımcı ve işadamı Warren Buffet`in ise 37 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya düştüğünü söyledi. Geçen yılın 2. sırasında yer alan Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu ise bu yıl 35 milyar dolarlık servetiyle 3. sırada yer aldı.

Geçen yılki listede Bill Gates`in kişisel serveti 58 milyar dolar, Warren Buffet`in kişisel serveti 62 milyar dolar, Carlos Slim`in ise 60 milyar dolar olarak görülüyordu.

Dolayısıyla bu yıl dünyanın en zengin bu 3 milyarderi servetlerinden toplam olarak 68 milyar dolar kaybetmiş oldular.

Forbes dergisinin son olarak 13 Şubat 2009 tarihinde elde ettiği verilere göre dünyanın en zengin 10 ismi, şirketleri ve servetleri şöyle:

1- Amerikalı Bill Gates (Microsoft-40 milyar dolar)

2- Amerikalı Warren Buffet (Berkshire Hathaway- 37 milyar dolar)

3- Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu(Telekom-35 milyar dolar)

4- Amerikalı işadamı Lawrence Ellison(Oracle-22, 5 milyar dolar)

5- İsveçli işadamı Ingvar Kamprad(Ikea-22 milyar dolar)

6- Alman işadamı Karl Albrecht(Aldi-21, 5 milyar dolar)

7- Hintli işadamı Mukesh Ambani(Petrokimya-19, 5 milyar dolar)

8- Hintli işadamı Lakshmi Mittal(Çelik-19, 3 milyar dolar)

9- Alman işadamı Theo Albrecht(Aldi-18, 8 milyar dolar)

10- İspanyol işadamı Amancio Ortega(Zara-18, 3 milyar dolar)

Listenin 11-20. sıraları arasında yeralan milyarderler ise şöyle:

11-Amerikalı işadamı Jim C. Walton(Walmart-17, 8 milyar dolar),

12-Amerikalı işadamı Robson Walton(Walmart-17, 6 milyar dolar)

13-Amerikalı Alice Walton(17, 6 milyar dolar)

14-Amerikalı Christy Walton(17, 6 milyar dolar)

15-Fransız işadamı Bernard Arnault(16, 5 milyar dolar)

16-Hong Kong`lu işadamı Li Ka-shing (16, 2 milyar dolar)

17-New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg(16 milyar dolar)

18-İsveçli işadamı Stfan Persson(H&M-14, 5 Milyar dolar)

19-Amerikalı işadamı Charles Koch(14 milyar dolar)

20-Amerikalı işadamı David Koch (14 milyar dolar

Kaynak mı? Kaynak çok da ben buradan okudum. Oku oku da bitmiyor. En iyisi bunları okuyup moralimizi bozmamak belki ama insan da merak etmeden duramıyor. Çünkü ucu bir biçimde bize dokunuyor. Çocuklarımıza dokunuyor, komşularımıza dokunuyor, kısacası milyonlara dokunuyor. Hayırlı okumalar.

http://www.tumgazeteler.com/?a=4804152

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..