Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '08

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
2727
 

Siz hiç ''Şİ'' börek yediniz mi?

Siz hiç ''Şİ'' börek yediniz mi?
 

benim çektiğimi yayına alamadım :(


Daha önce mutlaka taklitlerini tüketmişsinizdir ama ben size Kırım Böreğini merkezinden yemenizi önereceğim.

Bayramyeri’nde, mahalle arasında bir dükkana giriyoruz. Önce gözleriniz büyük tabelayı arıyor ama tabelaya gerek olmadığını mis gibi börek kokusu bizi sokağın başında karşıladığında anlıyoruz. Dükkana girdikten sonra, güler yüzlü Bülent Bey ocağın karşında karşılıyor bizi. Hemen sohbete başlamayalım, diyoruz. Önce meşhur böreklerin tadına bakmak istiyoruz. Müşterilerini bekletmeden hemen geliyor börekler. “Dikkat çok sıcak” uyarılarını dinlemeden başlıyoruz böreklerin tadına bakmaya. Bir tane yetmiyor tabii ikincisi ve üçüncüsü derken aslında neden geldiğimizi hatırlıyoruz.

150 yıllık lezzetin sırrını soruyoruz, “bizim ailenin genlerinden geliyor” diyor Bülent bey. Asıl sırrı ise 150 yıllık kazanları ve incecik hamurun içine yerleştirdiği kıyma, karabiber, soğan ve tuz harcı. Kalitesi kıymasından hamurun açılışına kadar kendini belli ediyor. Tezgâhın üzerindeki hamur açma makinesi dikkatimizi çekiyor, Bülent Beyin kendi tasarımı olan bu makine bize biraz da olsa hamurun sırrı ile ilgili bilgi veriyor.

Mekan sabah 07.30’dan öğleden sonra 15.00’e kadar müşterilerini ağırlıyor. Kırım geleneğini devam ettiren Bülent Bey, Cuma günleri kapatıyor ama Cumartesi ve Pazar günleri servisleri devam ediyor. Şibörek Pazar kahvaltılarının da vazgeçilmez bir parçası özellikle Pazar sabahları kuyruğa takılmak istemeyenler önceden telefon açıyorlar.

Şibörek, Erdem Ailesi için hiçbir zaman ticari bir meta olmamış. Ne franchising vermeyi kabul etmiş ne de şube açmayı. Bülent Erdem “fastfood bize özümüzü unutturdu. Gençlerimiz kendi ülkemizin öz yemeklerini neredeyse artık bilmiyorlar” diye yakınıyor. Değişen yemek kültürüne rağmen Bülent Bey, Bayramyeri’ndeki o samimi ve sıcak dükkânın da kalmakta kararlı. “Dedelerimiz 1893 yılında İzmir’e Bayramyeri’ne yerleşmişler. Biz üçüncü kuşağız ve bizden sonra gelenlere de bu geleneği bozmadan aktarmak istiyoruz. Amacımız kendi özümüzü kaybetmeden, dedelerimizden bize yadigar kalan mirasımıza sahip çıkmak” diyor, Bülent Bey.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu duruşu karşısında tebrik ediyoruz... Ayrıca çok sevdiğimiz bir yemek olduğunu da size bildiriyoruz... Bir yere not alınız... İzmir'e çıkartma yapabildiğimiz zaman yapılacaklar unutulmuş olmasın ;))) Sevgiyle...

Barış 
 30.05.2008 14:25
Cevap :
ee gelemedin bir türlü izmir'e hadi gel artık yapacaklar listesi iyice uzadı bilmem farkında mısın?  04.06.2008 15:09
 

anlatmakla olmuyo canım bu işler yedirmek lazım arkadaşlara değil mi .))

beenmaya 
 08.05.2008 12:43
Cevap :
eeee gel o zaman:)  09.05.2008 10:03
 

bilmiyorum ki tadı nasıldır, nasıl yaparlar vs. denemek lazım :) sevgiler.

erol aslan 
 04.05.2008 0:48
Cevap :
O zaman bi gün gidelim.  05.05.2008 9:41
 

Bülent Bey faastfood özümüzü unutturdu diyerek çok doğru söylemiş.Fakat franchising vermeyerek ve şube açmayarakta yanlış yapıyor bence.Böyle güzelliklerin mantar gibi çoğalan fastfoodlar gibi çoğalması ve onlarla rekabet etmesi gerekir ki gençlerimizi geri kazanalım öyle değil mi ? Mesela ben İzmir'liyim ve orayı bilmiyorum.Buralarda bir şubesi olsa tercihimi kesinlikle onlardan yana kullanırım bilmem anlatabildim mi ?..Canım çekti şimdi ne yapçaz :)) Güzel bir yazı güzel bir börek.selamlar..

Murat GÜLCEK - Yakamoz35 
 03.05.2008 15:11
Cevap :
Gidelim o zaman bi gün hep beraber.  05.05.2008 9:42
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 139
Toplam yorum
: 1145
Toplam mesaj
: 191
Ort. okunma sayısı
: 3159
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Ya herşeyim ya hiçim.... Birbirinden güzel fotoğraflarıyla yazılarımı destekleyen canım arkadaşı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster