Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Siz hiç, kral seçtiniz mi?

Siz hiç, kral seçtiniz mi?
 

Yerel yönetimleri, her zaman “yerel krallık” olarak algılamışımdır. “Şu kurumu, bu kurumu yerel yönetimlere devredelim” diyenleri hiç anlayamamışımdır. Yerel yönetimlere devredersek denetlemesi kolay olurmuş. Demokrasinin gereği de buymuş. Bu teorik olarak doğru olabilir ama yaşadığımız pratikler bunu doğruluyor mu? Hayır.

Bir çok adayın katıldığı bir seçim yapılıyor. Biz vatandaş olarak gidip, oy veriyoruz. Aralarından birini seçiyoruz.Bu seçtiğimiz kişinin altına son model bir otomobil veriyoruz. Otomobile, sınırsız benzin koyuyoruz. Maaş veriyoruz. O ne yapıyor?Önce tanıdıklarını, akrabalarını işe alıyor. Tanımadıklarını işten çıkarıyor. Gelişmesini istediği bölgede parklar yaptırıyor, yollar açıyor. İstediği caddenin bakımını yapıyor, istemediği caddenin bakımını yapmıyor. Buralardan çevresindekiler, imar rantı kazanıyor. İstediği müteahhide iş veriyor, istemediğine vermiyor. İstediği şirketten demir, çimento vb. malzeme alıyor, istemediğinden almıyor. Böylece çevresinde yeni zenginler yaratıyor. Belediyenin tüm olanaklarını kendisi ve çevresi için kullanıyor.Belediyeyi mutlaka aldığından daha fazla borçla bırakıyor. Peki vatandaş, belediye başkanlarını hangi aşamada denetleyebiliyor?

Denetleyebilse yukarıdaki örnekler yaşanır mı?
Biz aslında, belediye başkanı değil “5 yıllığına yerel kral” seçiyoruz.

Yukarıda aktardığım olumsuzluklar tüm belediye ve belediye başkanları için geçerli mi? Geçerli demek insafsızlık olur. Haksızlık olur.

O zaman size sorayım: Siz son yerel seçimlerde 5 yıllığına “belediye başkanı mı” yoksa “yerel kral mı” seçtiniz?

 
Toplam blog
: 22
: 865
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Lise mezunuyum. Zaman zaman her şeyi kafaya takan zaman zaman hiç bir şeyi kafaya takmayan bir yurtt..