Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '08

 
Kategori
Anılar
 

Siz,Hiç Kalorifer Kazanıyla Yattınız mı?

Siz,Hiç Kalorifer Kazanıyla Yattınız mı?
 

1988-1994 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Belko Ltd. Şirketi’nin teknik biriminde çalışmaktaydım. İşlerimizin en yoğun olduğu zamanlar kış aylarıydı. O yıllarda Ankara’da yoğun hava kirliliği yaşanmaktaydı.Birimimizde çalışanların görevi ise gün boyunca Ankara’nın çeşitli semtlerinden gelen şikayetleri yerinde incelemek,apartman ve işyerlerinde kullanılan fuel-oil ya da kömürün iyi olup olmadığını,doğru yakılıp yakılmadığını kontrol etmek,şehir’e fuel- oil getiren tankerleri zabıta noktalarında durdurup numune alarak laboratuar’da kontrol ettirmek,eğer istenilen özelliklere sahip değilse ceza kesmekti. Bu işlerin hepsini çevre zabıtalarıyla birlikte yapmaktaydık.

İşyerimizin bulunduğu semtte ki apartman ve çevre sakinlerinden gelen şikayetler artmaya başlayınca,Belediye Başkanımız özellikle işyerimizin bulunduğu semt ve civarındaki apartmanların çevre zabıtaları ile birlikte sıkı bir denetimden geçirilmesini istedi bizden.Çünkü hava kirliliğinde de belirgin bir şekilde artış gözlemlenmeye başlamıştı.

Ertesi gün çevre zabıtalarıyla birlikte denetime çıktık.Kontrol edeceğimiz apartmanın yöneticisiyle birlikte kazan dairesine girip kullanılan yakıtı ve kazan bakımının doğru yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorduk.Bazı apartman yöneticileri kullandıkları yakıtın nereden geldiğini söyleyip,faturaları göstererek bizim kalorifer kazanının bulunduğu kat’a inmemizi,kazanı kontrol etmemizi nezaket çerçevesi içinde engellemeye çalışıyorlardı. Bu isteksizliklerinin nedenini sabah erken saatlerde kendilerini rahatsız etmemizden kaynaklandığını düşünmüştük.

Ama bu düşüncemizin yanlış olduğunu çok kısa bir süre içinde anladık. Çünkü denetime gittiğimiz apartmanların büyük bir çoğunluğunda kalorifer kazanı ya bir oda kapısı ya da ipin üstüne asılmış bir çarşafla ayrılmıştı. Yani pek çok apartman da kalorifer kazanının bulunduğu daire aynı zaman da kapıcı dairesiydi.

Bir daire daha kazanabilmek amacıyla apartman içinde bulunması gereken otoparktan,kapıcı dairesinden vazgeçilmişti. Denetlediğimiz ilk birkaç apartman da tesadüfen öyle bir durumla karşılaştığımızı düşünmek istedik önce.Ne yazık ki durumun öyle olmadığını ilerleyen saatlerde şaşkınlık içinde anladık. Kontrol ve denetim amaçlı gittiğimiz her apartmandan çıkışımızda “Olmaz böyle bir şey.İnsanlık dışı, insan sağlığına ve iş güvenliğine aykırı bütün bunlar” diye isyanımızı dile getirmekteydik. Konuşma olanağı bulduğumuz bazı kapıcılara gerek iş gerekse can güvenliği açısından yaşadıkları ortamın uygun olmadığını belirttiğimizde ise bizlere verdikleri cevap daha da içler acısıydı.Kimi “Birkaç defa söyledik ama ilgilenmiyorlar” diye cevap verirken kimisi ise “Yöneticiye söyledik ama beğenmiyorsan başka iş bul “diye cevap aldıklarını belirtti.

İşyerine döndüğümüzde gerek ben gerekse o gün denetim’e çıkan diğer arkadaşlar uzun bir süre “Nasıl böyle bir şey olur “diye kendi kendimize söylendik durduk.

O gün denetimini yaptığımız yerler orta ya da düşük gelirli kişilerin oturdukları semtler değil. Çankaya,Kavaklıdere,Tunalı Hilmi gibi seçkin ve pek çok kişinin oturmak için can attıkları semtlerdi.

Ne zaman dış görünümü güzel ve gösterişli bir apartman görsem ister istemez denetim yaptığımız o gün aklıma gelir.“Acaba bu apartman da çalışan kişi , ailesi kalorifer kazanıyla mı yatıyor” diye sormaktan kendimi alamam. Bir yanda olağanüstü debdebe ile döşenmiş evler ,birkaç kat altında ise ekmek parası için kalorifer kazanıyla yatmak zorunda bırakılan insanlar.

Umarım,sizin ya da tanıdıklarınızın oturduğu apartman da kapıcı ve ailesi kalorifer kazanıyla yatmıyordur.

(Bu yazı, kendi hayatının dışında hiçbir şeyi ve hiç kimseyi görmeyen, başkasının sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeyen kişilere ya da diğer bir ifadeyle hayatın sadece kendi istekleri çevresinde döndüğünü zanneden kişileredir)

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..