Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Siz hiç kendi filminizi seyrettiniz mi ?

Siz hiç kendi filminizi seyrettiniz mi ?
 

kendini dışarıdan gözlemle


Başkalarının hayatlarını karşıdan seyreder ve onlar için hep yorumlar yaparız, onların göremediklerini görüp '' aslında ......nun böyle yapması gerek ama daha farkında değil'', ''şunu bir anlasa herşey değişecek ama anlayamıyor'', ''o ne yaptığının, nasıl bir durumda olduğunun bilincinde değil'' gibi cümleler kurarız. Dışarıdan gözlemleyen bir göz olarak söyleriz biz bunları. Kişinin içinde bulunduğu durumun duygusal yoğunluğunu yaşamadığımız için ve karşıdan daha geniş bir pencereden baktığımız için daha objektif olup değişik görüş açılarına sahip olabiliriz. Tabiki bunun anlamı herzaman dışarıdan bakanın gördüklerinin daha doğru olduğu anlamını çıkaramayız. Çünkü dışarıdan gözlemleyen kişi de içeride neler yaşanıldığını tam olarak bilemez. O sadece bir dış gözlemleyicidir. Tabiki bunun farkında olmayan kişilerde çok kolay herkesin hayatına bakıp bakıp yorum yapar, akıllar yağdırır. Oysa başkalarına dış gözlem yapıp yorum yapacağımıza aynı şeyi kendi kendimize yapabiliriz. Kendi hayatımızı, bir an olsun dışarı çıkıp dışarıdan gözlemleyebiliriz. Herkesin zihin gücünü kullanarak şöyle bir hayatını dışarıdan, bir filim gibi seyredebilme yeteneği vardır. Kendimizi bir adım geri çekip yaşantımıza , kendimize karşıdan bakmamız bize çok şey katar. Durumların içindeyken , zaman çizgisinin dibindeyken kendimizle ilgili çok şeyi gözden kaçırırız. Hatta bazen bakar kör oluruz. Sonrada başkalarının yorumlarına ya kızarız ya da inanırız. 

Bugün bir beş dakika vakit ayırıp kendi filminizi seyretme egzersizi yapabilirsiniz. Sessiz bir ortama geçin ve gözlerinizi kapatın, şimdi içinde bulunduğunuz durumu genel olarak yaşayın, içinizde hissedin. ( çok yoğun çalışıyorsunuz, koşuşturuyorsunuz, eşinizle ilişki durumunuz her ne ise, içine girip zihnen aynı duygu yoğunluğunda durumu yaşayın, sanki şu an oluyormuş gibi) 

Şimdi bedenen bulunduğunuz noktadan bir adım geri çekilin ve aynı olayı başka bir kişiymişsiniz gibi, bir film seyrediyormuşsunuz gibi seyredin. Tamamen dışarıdan gözlemleyen bir göz olarak seyredin olup biteni. Neyi farklı görüyorsunuz? Karşıdan nasıl görünüyorsunuz? İhtiyacınız olan şey ne? Hangi noktada duruyorsunuz? Başkalarına nasıl gözüküyorsunuz? İstediğiniz şey böyle bir filimde mi olmak? 

Evet, bütün bu soruların cevabını vererek durumunuz hakkında en iyi yorumu yapabilir ve kendinize en iyi akılı verebilirsiniz. 

İyi seyirler... 

Sevgiyle kalın... 

www.arzubiyiklioglu.com 

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..