Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Kitap
 

Siz Kimi Kandırıyorsunuz?

Buna popüler tarihçilik mi deniyor;yoksa “magazinsel tarihçilik” mi demek lazım..Ya da “televole tarihçiliği” en uygun isim mi olur..!

Soner Yalçın bu nasıl adlandırılması gerektiği konusunda tereddüt yaşadığım tarihçilik türünün son zamanlardaki “popüler” ismi..

Hürriyette köşesi var ve burada zaman zaman tarihin kıyıda köşede kalmış kimi ilginç noktalarına ışık tutan yazılar kaleme alıyor.

Eh..Tarihçiden beklenen de budur normalde…Ama Sayın Soner Yalçın bu kadarıyla kalmıyor. “Efendi” serisinde “Beyaz Türkler” in soyağacını çıkararak buradan olmadık tarih tezleri üretiyor.

Son eseri olan “Siz Kimi Kandırıyorsunuz” ise, Soner Yalçının, kelimenin tam anlamıyla “evlere şenlik” son kitabı..

Bir yazımda Ak Parti iktidarının bir kişiye ve kesime “ekmek kapısı” olduğundan söz etmiştim.Bunların başında da “ulusalcı” diye tanımlanan yazar-çizer takımı geliyordu.Ak Parti iktidar olduğundan beri, bu ulusalcı yazarların mantar gibi türeyen eserleri baskı üstüne baskı yaptı..Rüyalarında göremeyecekleri satış rakamlarına ulaştı..

Soner Yalçın bu furyadan en çok nasiplenenlerden biri oldu doğrusu..

Olsun..Türkiye’de kitap satışlarının artmasından kim rahatsız olabilir..Ancak kitabın da belli bir sorumluluk duygusu taşıyor olması gerekmez mi..? Hele de yazdıklarınızı “tarih” adına yazıyorsanız..

Gelecek nesillere tarihi belgeler bırakıyorum, derken Moliere vari komedi eserleri de bırakıyor olabilirsiniz.

“Siz Kimi Kandırıyorsunuz”, bir kitap ismi olarak çekici geliyor.Ben de bu çekiciliğine tav olup kitabı aldım..Bakalım “kandıranlar” ve “kandırılanlar” kimlermiş..

Aman Yarabbi, neler yok ki bu kitapta..Başörtüsünün tarihçesinden başlayıp, Ak Partililerin eşlerinin özel hayatına, Nakşibendiliğin geçmişinden İrana;zincirleme bir sayıklama halinde devam edip gidiyor kitap.

İslamın başörtüsü emriyle “yüz örtme” yi aynı kefeye koyarak işi bir katakülliye de getirmiyor değil.Okuyucu dikkatli değilse, bu farkı anlayamaz düşüncesiyle..

Soner Yalçın, Ak Parti mensuplarının eşlerinin tahsil hayatından başlayıp, üniversite tahsili yaptıkları halde neden bir işte çalışmadıkları sorgulamasına getirip dayandırıyor işi…Oysa çalışmalılarmış, neden ev hanımı olmuşlar..vesaire vesaire..

Bir kere kararını vermiş Sayın Yazar, işi nerden tutsa sonunda “laikliğin” bilinçli bir organizasyon tarafından ortadan kaldırılmak istendiği tezine getirip dayıyor.Üstelik bin yıllık bir organizasyon bu..!

Bir ara, yetmişli yılların kanlı ortamında Kayseri’deki Akıncı kampında yanlışlıkla vurulan bir gence lafı getirip buradan da “Kim demiş Akıncılar eline silah almadı..” sonucuna varıyor.Türkiye’de kahvehanelerin tarandığı, kurtarılmış bölgelerin bulunduğu, günde otuz kişinin katledildiği dönemden bahsederken üstelik..

Tarihin gerçekleri mi, tarihçiyi bir yargıya ulaştırır;yoksa tarihçi mi önyargılarına uygun bir tarih ortaya çıkarır..?

Bu sorunun ikinci şıkkını doğru sayıyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız..!

Hatta oldukça dikkatli okumalısınız;çünkü bir yerlerde sizin de adınız geçiyor olabilir.Kayseriden ve Kayserililerden bahsederken acaba benim de adım geçecek mi diye çok meraklandım..Keşke geçseydi..Hiç değilse bu vesile ile, aile soyağıcımızı Sayın Yalçının o eşsiz araştırmacılığından öğrenmiş olurdum..

Kitabın 94.sayfasında bir de “Paranoyak kimdir” başlıklı bölüm var ki en iyi psikolog doktorlar bile böyle kapsamlı anlatamazlar. Sürekli bir kuşkuculuk, her işin altında olumsuzluk arama, herkesi düşman görme, sürekli bir tehdit algılaması….Ne kadar ilginç değil mi..? Yazar da kitabın başından sonuna aynen bunları yapmış..

Sonuç olarak bu kitabı okudum ama kim kimi kandırıyor bir karara varamadım.

Ama ortada tartışmasız bir gerçek var: Fiatı 18 YTL olan kitabın ilk baskısı yüz bin..Bu baskıların devamı da gelecektir kuşkusuz..

Hem üzüm yemek, hem bağcı dövmek bu olsa gerek…

Siz kimi kandırıyorsunuz Efendi…!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..