Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '12

 
Kategori
Spor
 

Sizce Satranç Spor mudur ?.

Sizce Satranç Spor mudur ?.
 

Durup duruken aklıma gelmedi bu soru. Bir internet gazetesinin spor bulmacasına dadandım.

Tam puanları toplayıp giderken bir santraç sorusu çıkıveriyor karşıma. Hay Allah!.

Falanca Dünya kupası nerede yapılmıştır sorusunun ardından Satrançta hangi taştan 2 tane vardır?

Yarı yarıya joker kullanıyorum, tercihlerim yanlış çıkıyor, yanıyorum.

Zeki insanların oyunu tamam ama ya biz bu oyunu oynayabilecek kadar zeki olamamışız, ya ortamını bulamamışız, ya da partner yani santracı seven bir arkadaş.

Oysa 60 yıldır sporun her türlüsünün içindeyiz.

Uluslar arası Satranç federasyonunun  (İOC) 111 üyesi içinde 1 tane Türk olmadığını öğrendiğimde acaba biz bu sporu yapacak kadar zeki mi değiliz, yoksa millet benim gibi bu oyunu spordan mı saymıyor diye düşündüm.

Şimdi asıl soru!

Satranç spor mudur, değil midir?.

Olimpiyat komitesi 2012 Londra Olimpiyatlarına satrancı alıp almamak için özel toplantı yapacaklardı. Aldılar mı bilmiyorum. Demek ki onların da hala tereddütü var bu konuda.

Hiçbir beden gücü harcamadan 12 saat aynı koltuktan tuvalet molası haricinde kalkmadan oynanan bir oyun spor değildir. Bu oyun, müthiş bir beyin jimnastiğidir ama kalça geliştirmenin de ana sporudur herhalde.  Yahu satranç oynayan bir oyuncunun altına bir kapta 8-10 yumurta koysanız, oyun bittiğinde yumurtalardan eser kalmaz. Hepsi civciv olur onların.

Eğer satranç sporsa, 100 metre yarışında 1 saniyede 10.5 adım adan Useyn Bolt’un yaptığı nedir?

Dekatlon denilen atletizm yarışmalarında sporcular tam 10 pist ve sahada ayrı dallarda yarışırlar. Tamam maksat spor olsun da bu satrançta küfür yok, tekme yok, itiş kakış yok, faul yok, saha kapatma yok. Bayrak yok pankart yok, taraftar yok, biber gazı yok.  Al fili ver veziri.  Arada bir kollar uzanır sonra tekrar çeneye. Dakikalarca düşün babam düşün. Istıraba bak!.

Son yıllarda pek ünlü satranç ustası yetişmiyor galba. Bizim bildiğimiz 2 büyük usta vardı. İlgili, ilgisiz herkes tanırdı onları. 1970 li yıllarda. Onca iletişim eksikliğine rağmen. Birisi Amerika’lı Boby Ficher, diğeri Rus Anatoki Karpov. Daha sonra bir Gari Kasparov çıkmıştı o da Rus.

Bilindiği gibi bu oyun hamleler oyunudur. En ünlü oyunculara bakıyorsunuz Amerkan-Rus.

Bu şampiyonların, Dünyanın ve bilhassa şu son Ortadoğu’nun siyasi coğrafyası üzerinde bu kadar önemli hamleler üretip, o coğrafyalarda yaşayan insanları piyon olarak gören uluslardan çıkması şaşırtıcı değil.

Satranç, bir spor olamayacağı gibi, ucu işgal, bölünme, gözyaşı ve kanla sonuçlanan  hareketlerin ilham kaynağı. Dünyanın kanayan yerlerinde hepsinde orada satranç oynandığı yazılıyor.

Ne dersiniz?

Sizce satranç  bir spor mudur?

NADİR KALBİNUR

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..