Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '08

 
Kategori
Yazılım
 

Size autocad öğreteyim mi ? : Line , Mline , circle

Size autocad öğreteyim mi ? : Line , Mline , circle
 

BENDEN..


Bu bölümde " Line " komutu ile çizgi , " Multiline " ile çift taraflı çizgi ve " Circle " ile daire çizmeyi öğreneceğiz blog arkadaşlarım. Umarım Autocad bilmeyen arkadaşlara yardımcı olabiliyorumdur.

Line (Çizgi) Komutu:

Line komutu değer çizim programlarında olduğu gibi AutoCAD programında da çizimlerde en çok kullanılan komuttur.Line komutunu çağırmak için Draw araç çubuğundaki " line " butonuna tıklayabilir , Menu çubuğundan Draw > line yada command satırına Line veya L yazabilirsiniz. Line komutuna girdiğinizde komut satırında Specify First Point (birinci noktayı belirtiniz) yazısını göreceksiniz.Birinci noktayı belirledikten sonra komut satırında Specify Next Point (Bir sonraki noktayı belirtiniz) yazısını göreceksiniz.Bir sonraki noktayı da belirttiğinizde iki nokta arasına çizgi çizilecektir. Enter tuşuna veya Esc tuşuna basılarak yada sağ tıklayıp enter(veya cancel) seçeneği seçilerek komuttan çıkılabilir.Komuttan çıktıktan sonra tekrar enter tuşuna basarsanız en son hangi komuta girdiyseniz o komut otomatik olarak çalışacaktır.
Line komutuna girdikten sonra sağ tıklanırsa, en son çizmiş olduğunuz çizginin ucuna otomatik olarak kenetlenir ve ilk nokta olarak atanır.
Line komutu içerisinde sağ tıkladığınızda şu seçenekleri kullanabilirsiniz.
1. Close: Bir kapalı kutu şeklinde bir çizim oluşturacağınız zaman çizmiş olduğunuz son doğrunun ucunu başlangıç noktasına birleştirir

2. Undo: En son yapmış olduğunuz işlemi geri almanızı sağlar.Undo seçeneğini seçtiğinizde sizi bir önceki doğruya götürür.
3. Pan: Çizmiş olduğunuz nesneyi taşımanızı sağlar.
4. Zoom: Yapmış olduğunuz çizimi büyültüp küçültmenizi sağlar.

Command: Line
Specify first point: (A noktasını seçiniz)
Specify next point or [Undo]: (B noktasını seçiniz)
Specify next point or [Undo]: (C noktasını seçiniz)
Specify next point or [Close/Undo]: (A noktasını seçip enter tuşuna basınız veya close seçeneğini seçiniz.)

Construction Line ( xline ) Komutu:

İstediğiniz doğrultuda sonsuz uzunlukta bir çizgi çizmenize imkan verir.Bu komutla tek parça halinde uzun çizgiler oluşturabilirsiniz.Bu komutu Draw araç çubuğundaki ok butonuna tıklayabilir , Menu çubuğundan Draw > line yada command satırına xline yazarak çalıştırabilirsiniz.Bu komutu çalıştırdığınızda komut satırında size bazı seçenekler sunulacaktır. [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset] Bu seçeneklerden herhangi birini seçerek çizimlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.Bu komutun içerisinde yer alan bazı alt komutlar şunlardır.

Horizontal (Yatay): Horizontal seçeneği komut satırında hor
şeklinde kısaltılmış olarak yazılmıştır.Diğer alt komutlarda bu şekilde kısaltılmış olarak yazılmıştır.Hor seçeneğini seçmek için komut satırına h yazıp enter tuşuna basın. Yada sağ tıklayarak hor seçeneğini seçebilirsiniz. Horizontal seçeneği sadece yatay yönde çizgi çizmenize imkan verir.

Vertical (Dikey): Vertical seçeneğini seçmek için v yazıp enter
tuşuna basın veya yine sağ tıklayarak ta seçebilirsiniz.Vertical seçeneği ile sadece dikey yönde çizgiler çizebilirsiniz.Diğer yönlerde çizgi çizmenize imkan vermez.

Angle (Açı): Bu komutu da diğer alt komutlar gibi çalıştırabilirsiniz.
Çizeceğiniz çizginin doğrultusunu ayarlayabilirsiniz.Komut satırına a veya ang yazıp enter tuşuna bastığınızda, Enter angle of xline ( 0 ) or [Reference] yazısı ile sizden çizeceğiniz xline’nın açısını girmenizi isteyecektir. Hiçbir sayı girmeden enter tuşuna basarsanız direkt olarak açıyı sıfır kabul edecektir.Belirli bir açı değeri girip enter tuşuna basarak bu açı doğrultusunda çizgiler çizebilirsiniz.

Bisect: Komutu seçip çalıştırdığınızda komut satırında Specify angle
vertex point yazdığını göreceksiniz.Tepe noktasının belirtilmesini istemektedir.Tepe noktasının yerini belirttikten sonra Specify angle start point yazısı ile istenen başlangıç noktasını belirtin.Ve seçilen tepe noktası etrafında istediğiniz doğrultuda döndürmek sureti ile çizgi çizebilirsiniz

Offset:Komutu çalıştırıldığında komut satırında Specify offset distance
or [Through] : yazısı ile sizden offset mesafesini belirlemenizi istemektedir.Hiçbir değer girmeden enter tuşuna basarsanız varsayılan sayı değeri offset mesafesi olarak kabul edilir. Girdiğiniz değerler sıfırdan faklı pozitif sayılar olmalı.Ondalık sayı girerken virgül yerine nokta kullanılır.Belirli bir değeri girip enter tuşuna bastığınızda imleç küçük kare şeklini alacaktır.İmleci taşımak istediğiniz herhangi bir çizgiye tıklayıp daha sonra taşımak istediğiniz yönde herhangi bir yere tıkladığınızda, belirttiğiniz yönde girdiğiniz offset miktarı kadar çizgiyi kopyalayacaktır.Bunu ard arda defalarca yapabilirsiniz.Ayrıca bu komutla normal çizgiyi offset mesafesi kadar taşımak istediğinizde otomatik olarak normal çizgiyi xline’a çevirip öyle kopyalayacaktır.komuttan sağ tıklayarak veya enter tuşuna basarak çıkabilirsiniz.

Ray Komutu: Draw >> Ray :( ekranda = Draw menu'nün altında , Klavyede " ray " komutu :

AutoCAD ilk çalıştırıldığında draw araç çubuğunda bulunmaz. Menu çubuğunda Draw menusunden seçebilir yada Araç çubuğuna sağ tıklayıp Toolbars diyalog kutusundaki customize düğmesine basınız. Categories bölümünden Draw menüsü içerisinde bulup istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.Kullanımı xline komutu gibidir.Ancak bunda çizgiler tek yönlüdür.

Multiline (Çoklu paralel çizgi) Komutu: Mline komutu birbirinden belirli bir mesafede bulunan çoklu parelel çizgiler oluşturur. Bu komutu Draw araç çubuğundaki butona tıklayabilir , Menu çubuğundan Draw > Multiline yada command satırına mline yazarak çalıştırılabilir. Aşağıda verilen örnek uygulama ile nasıl kullanıldığı gösterilmektedir.

Command:Mline

Bu komutu girdiğinizde komut satırında ( command ) aşağıdaki yazılar çıkacaktır :

Current settings: Justification = Bottom, Scale = 20.00, Style = Style 20.00
Specify start point or [Justification/Scale/ STyle]: (A noktasını seçiniz.)
Specify next point: (B noktasını seçiniz.)
Specify next point or [Undo]: (C noktasını seçiniz.)
Specify next point or [Close/Undo]: (D noktasını seçiniz.)
Specify next point or [Close/Undo]: Close

Mline komutu içerisindeki Justification seçeneği seçildiğinde [Top/Zero/Bottom] iletisi ekrana gelir.Top seçeneği seçildiğinde imleç çoklu çizginin üstünde kalacak şekilde çizim yapılır. Zero seçeneği, çizimin aktif stilin sıfır hattının, girilen noktalarda olacak şekilde çoklu çizginin çizilmesini sağlar. Bottom seçeneği seçildiğinde imleç çoklu çizginin altında kalacak şekilde çizim yapılır.
Scale seçeneği ile çoklu çizgiler arasındaki mesafenin ölçek katsayısı ayarlanır.Scale 3 olduğunda çoklu çizgiler arasındaki mesafe scale 1 ‘in üç katıdır.

Mlstyle: Çoklu çizgi stillerini oluşturmak ve düzenlemek için kullanılır. FORMAT menusunden seçilerek çalıştırılabilir. Oluşturduğunuz çizgi stillerini çoklu çizgi çizimlerinde kullanabilirsiniz. Çoklu çizgi stilleri en fazla 16 çizgiden oluşabilir.Bu 16 çizginin renk ve çizgi tipi birbirinden farklı olabilir.Komut satırına MLSTYLE yazıldığında ekrana Mutiline Style diyalog kutusu gelir. Bu diyalog kutusundaki Current seçeneği ile güncel (standart) still kullanılır, Name seçeneği ile still ismi girilebilir, Description seçeneği ile de 255 karaktere kadar açıklama yazılabilir.
Element Properties seçeneği seçildiğinde ekrana gelen diyalog kutusundan Çoklu çizgi içinde yer alan her bir çizginin orijinden mesafesi, rengi ve çizgi tipi belirlenir.Listeye eklenir veya listelenebilir.

Multiline Properties seçeneği seçildiğinde ekrana gelen diyalog kutusundan Çoklu çizgide kullanılan çizgilerin köşelerinin birleştirilip birleştirilmeyeceği, çizgi uç noktalarının kapatılıp kapatılamayacağı, çoklu çizgilerinin en dıştan veya içten bir yay ile birleştirilmeyeceği, çizgi uç noktalaının kaç derece ile budanacağı gibi özellikleri belirlenir.

Mledit: Çoklu çizgilerin kesişim noktaları üzerinde bir takım düzenlemelerin yapılmasına imkan verir. Komut satırına MLEDIT yazarak veya MODIFY ?OBJECT ? MLINE seçilerek Multiline Edit Tools diyalog kutusuna ulaşabilirsiniz.Bu diyalog kutusunda bulunan kutucuklar içerisinde yer alan kesişim seçeneklerinden birini seçerek çoklu çizgiye uygulayabilirsiniz.

Polyline (Bileşik Çizgi) Komutu: Birbirine eklenmiş çizgi veya yay parçalarından oluşan tek bir nesnedir.Çok yönlü çizgi çizme imkanı verir.Bir bileşik çizgi seçildiğinde eklenmiş gibi gözükmesine rağmen tümünün seçildiği görülür.

Bu komut Draw araç çubuğundaki " polyline " butonuna tıklayabilir, Menu çubuğundan Draw > Polyline yada command satırına" pline " yazarak çalıştırılabilir. Polyline komutu içerisinde yer alan bazı alt komutlar ile çizgi üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabilir.
Arc seçeneği seçildiğinde çeşitli uzunluklarda çemberler ve yaylar çizilebilir.Arc içerisindeki;
" Angle " komutu ile istenilen açı değerinde yay çizilebilir. Angle içindeki center seçeneği ile yayın merkez noktasını görülebilir ve istenilen yere bağlanabilir.Radius seçeneği ile de çizilen yayın yarıçapı belirlenir.
Center seçeneği çizilen yayın ucunu diğer yay, çember veya elipsin merkezine birleştirmek için kullanılır.
Close seçeneği ile en son çizilen yayın ucu başlangıç noktasına birleştirilir.
Drection seçeneği ile çizilen yayın başlangıç ve bitiş noktası için teğet yönü belirlenir.
Halfwidth seçeneği ile yayın başlangıç ve bitiş noktalarındaki çizgi kalınlıkları ayarlanır. Çizgi kalınlığı girilen değerin iki katı kadar olur.Yayın başlangıç ve bitiş noktalarındaki kalınlıklar farklı olabilir.Başlangıç ve bitiş noktalarındaki kalınlık farklılığından yararlanarak örneğin ok simgesi yapabilirsiniz.Başlangıç noktasındaki kalınlığı herhangi bir değer alıp bitiş noktasındaki kalınlığını da sıfır alırsanız bir ok simgesi (üçgen) oluştuğunu göreceksiniz.
Line seçeneği ile bir önceki çizgi komut satırına geçilebilir.
Second pt seçeneği ile ikinci bir yay çizilebilir.
Width seçeneğinin kullanımı da Halfwidth seçeneğinin kullanımı gibidir.Fakat bu seçenekte çizgi kalınlığı girilen değer kadar olur.
Length seçeneği ile çizdiğiniz çizginin uzunluğunu belirleyebilirsiniz.

Circle(Çember) Komutu: Circle komutunu Draw araç çubuğundaki " circle " butonuna tıklayabilir, menu çubuğundan Draw > Circle yada komut satırına Circle (C ) yazarak çalıştırabilirsiniz.Alt komutlarından faydalanarak altı farklı metodla çember oluşturulabilir.

1. Center and radius (Merkez ve yarıçap) : ( Draw > circle > center , radius )
2.Center and diameter (Merkez ve çap) : Draw > circle > center , diameter )
3.Three point circles (Üç noktadan geçen çember) : ( Draw > circle > 3 points )
4.Two point circles (İki noktadan geçen çember) : ( Draw > circle > 2 points )
5.Tangent circles (Teğet çemberler) : ( Draw > Circle > Tan, Tan , Radius )
6.Tangent three point circles(Üç noktaya teğet çemberler) : ( Draw > Circle > Tan, Tan , Tan. )

Bu dersimizde Line ile çizgi çizmeyi, Multiline ile çift taraflı çizgi çizmeyi ve Circle komutu ile daire ( yuvarlak ) çizmeyi öğrendik kabaca. Bir dahaki derste " Merkez Noktası ve Yarıçap İle Çember Çizimi " , " Merkez Noktası ve Çap İle Çember Çizimi " vb. konuları işlemeye devam edeceğim. Sevgiler selamlar....

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..