Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Size de çıkabilir!

Size de çıkabilir!
 

Umut


Güçsüzlerin hayalleri ve güçlülerin açgözlülüğünden ibarettir dünya. Güç insanın yaratıcılığını öldürür. Bu güç maddi veya manevi olabilir. Her iki şekilde de hayallerinden uzaklaşan insan, para ve iktidar mücadelesine girer. Güçsüzlerin ise hayatta kalmalarının tek nedeni hayalleri ve umutlarıdır. “Size de çıkabilir!” dedikleri bunun tam bir özeti olmasa da, konuyu en kısa biçimde açıklamak için kullanılabilir. Diğer yandan güçlüler referans olarak daima güçsüzlere ihtiyaç duyarlar. Ve bu ortak bir yaşamı değil, aslında asalak bir yaşam mücadelesinin olduğu anlamına gelir. O yüzdendir ki, güçlüler güçsüzlerin hayallerini beslemek ve umutlarını belirli bir dengede tutmak zorundadırlar. Bu denge hayatta kalacak kadar fazla ama güçlü olduğunu hissetmeyecek kadar az ile mümkün olan bir dengedir.

İnsanoğlunun güç ve iktidar takıntısı tanrı inancının tarihi kadar eskidir. Hatta belki de insan bir şeylere inanma ihtiyacı duymadan önce bir şeylere hükmetme ihtiyacı duymuştur. Varoluşunun amacını bu ihtiyaç üzerine kurmuş olması da oldukça muhtemeldir. Bunun en somut kanıtı kadın ile erkek arasındaki dengesizliktir. Bugün dünyayı erkekler yönetiyorsa bunun tek nedeni fiziksel olarak kadınlardan daha güçlü olmalarıdır. Ve erkeklerin çoğu kadınları “ikincil insan” olarak görürler. Bunu dile getirmeseler dahi, bu böyledir. Bu bile insanoğlunun ne denli iktidar budalası olduğunun kanıtıdır. Öyle ki sevdiğimizi söylediğimiz kadınlarımızı yönetmek bizim için vazgeçilmez bir tutkudur.

Buradan yola çıkarak söylemek istediğim şey; insanlık olarak hayallerimizden çok uzun zaman önce vazgeçtiğimizdir. Mesela çoğumuz artık gerçek aşka inanmıyor, çocukken hayalini kurduğu mesleği yapmıyor ve kimse artık kendi fikirlerine sahip değil. Hepimiz başkalarının peşinden gidiyoruz, bizi götürdükleri yeri neresi olduğunu düşünmeden. Kendimizden başkasını düşünmüyoruz. Gerçekten hiçbir şeyi gönülden sevmiyoruz. Siyasetçilerin bizi seçimden seçime hatırlamasına, yolsuzluklara, istismarlara ve şiddete alıştık. Böyle gelmiş böyle gidere kaptırmışız kendimizi. Fakat hala bir umut var. Ne de olsa bir gün bize de çıkabilir piyango ve önce hanımı sonra arabayı değiştiririz.

 
Toplam blog
: 2
: 296
Kayıt tarihi
: 25.01.09
 
 

Cihangir'in arka sokaklarında başlayan hikayem nerdeyse tüm Türkiye'yi dolaştıktan sonra yetmedi k..