Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sizin hiç acil kana ihtiyacınız oldu mu?

Sizin hiç acil kana ihtiyacınız oldu mu?
 

Sizin hiç acil kana ihtiyacınız oldu mu?  

Çok yakın bir aile dostumuz açık kalp ameliyatı olana kadar benim olmamıştı.  

Oysa sık sık radyoda, televizyonda, metroda duyardım "acil kan" anonslarını. Ne yalan söyleyim, acil şifalar diler ve bir an evvel gereken kanın bulunması içi dua ederdim hasta kişiye. Kan arayan kişi için bütün gayretim bundan ibaretti.  

Ne zaman ki dün acele kana ihtiyacımız oldu, o zaman herşey değişti işte !  

Üstelik aranan kan grubu AB (-) idi. Yani 1000 kişinin içinde 2 kişide rastlanılan bir kan grubu.  

Ankara'da ki bütün kan bankalarına müracaat ettik, sonuç : AB (-) kan yok....  

Radyolardan, metrodan anons ettirdik, sonuç : AB (-) kan yok....  

Tanıdığımız heryere, herkese, aklımıza gelebilecek tüm kamu kuruluşlarına not bıraktık.  

1, 5 günlük arama sonucu tam 4 ünite kan bulabildik, hastamız ameliyata alındı. Ameliyat başarılı geçti, şu an ameliyattan çıktı ve yoğun bakımda. Doktorlar bir günlük sürenin hasta için kritik olduğunu söylüyor. Bir an önce sağlığına kavuşması için dua ediyoruz.  

Yaşamayan maalesef anlayamıyor. Şu an böyle bir sıkıntıyı yaşamıyor olmanız, başınıza gelmeyeceği anlamına gelmez, lütfen kan bağışı konusunda duyarlı olalım.  

Bu yazıyı şu an yazıyor olmamın nedeni, toplum olarak bütün vatandaşlarımızı kan bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etmek.  

Lütfen daha duyarlı olalım, kan bağışında bulunalım. Kan bağışında bulunmak, bir insanın hayatını kurtarmak demektir. Hem Allah katında, hem de insanlık adına bundan daha yüce bir davranış olabilir mi?  

Kan ararken, çok duyarlı vatandaşlarla karşılaştık. Duyarlılıkları karşısında gerçekten ne diyeceğimizi, ne yapacağımızı bilemedik. Arabayla çalıştıkları yerden alıp, hastaneye getirmemizi kabul etmediler, "bir iyilik yapacaksak, tam olmalı, biz kendimiz geliriz" diyerek bizleri mahçup ettiler, hastaneye kendileri geldiler.  

Onlara burdan ne kadar teşekkür etsem azdır. Sonsuz şükran ve sevgilerimi iletiyorum kendilerine.  

Kan ararken, internette sanal kan bankalarına rastladık. Yaşadığınız şehri ve aranan kan grubunu giriyorsunuz ve aynı kan grubuna dahil insanların ya mail adresleri veya telefon numaralarına ulaşıyorsunuz.  

İki kişiye e-mail gönderdim ancak geri dönüş olmadı. Telefon numaraları mevcut kişilerden birinin de sağlık sorunları yaşadığı ortaya çıktı bize yardımcı olamadı, diğerinin ise verdiği telefon yanlıştı.  

Düşünülmüş ve sanal ortamda da insanlara yardım etmek amacıyla böyle bir site kurulmuş, her ne kadar yardım alamadıysak da onlara bu duyarlı çabaları için minettarız.  

Kan bağışı ile ilgili bilmediğimiz hiç bir şey kalmasın, bu nedenle aşağıdaki bilgileri paylaşmak istiyorum.  

Yaş : 18 - 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir.  

Sıklık : Erkekler, en sık 2 ayda bir; kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebilirler.  

Vücut Ağırlığı : 50 kg'ın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilir.  

Miktar : Bağışlanan kan standart olarak 450 mL'dir. İnsan vücudunda toplam 5000-6000 mL kan olduğu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece % 7, 5-9' u kadardır. Kan bağışını takiben, eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır. Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışının sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine bir çok yararı mevcuttur.  

Anemi: Kansızlık, elbetteki kan bağışı için engeldir. Günlük yaşamın olağan sayılabilecek ve çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin değeridir..  

Saklama: Kanın saklanma süresi, torba içindeki antikoagülan solüsyonun niteliğine bağlıdır. Bugün kullanılmakta olan torbalarda bu süre 35-42 gündür.Bu süre, kanın tüketimi için fazlasıyla yeterli bir depolama süresidir.  

Sterilite: Kan torbaları, tek kullanımlık ve steril olarak imal edilmektedir. Bu sebeple, kan bağışı sırasında donöre herhangi bir hastalık bulaştırılması söz konusu değildir.  

Yan Etki: Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflatma, halsiz bırakma, kaşıntı ve bağımlılık gibi yan etkileri yoktur. İlaç Kullanımı: Almış olduğunuz ilaçlar, kanınıza geçmektedir. Bu ilaçlardan bazıları kan bağışı yapmaya engel teşkil eder.Kan bağışından önce, eğer sağlığınız açısından mecbur değilseniz, ilaç almayınız. Almak durumundaysanız, kan verip veremeyeceğinizi kan merkezi doktorlarına danışabilinir.  

  1. Aspirin kullanımı: Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kal alımında veya tromboferezde dikkat edilmelidir.
  2. Tegison (Sedef hastalığında kullanılan bir ilaç) kullananlar, ilacı kestikten 3 yıl sonra kan verebilir.
  3. Accutan veya benzeri retinoik asit türevi ilaçları kullananlar, ilacı bıraktıktan 4 hafta sonra gönüllü donör olabilir.
  4. Faktör konsantresi kullananlar, donör olamazlar.

Tansiyon: Sistolik kan basıncı 180 mmHg'yı, diastolik kan basıncı ise, 100 mmHg'yı aşmamalıdır.  

Hastalıklar: Bazı hastalıklar da ilaçlar gibi kan bağışına sürekli veya belli bir dönem için engel oluşturmaktadır. Kan merkezlerinden bilgi alınabilir.  

Kan Vermenin Faydaları :  

  • Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
  • Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
  • Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
  • Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.
  • Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
  • Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz ve Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.
  • Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

Hem kendi sağlığımız için, hem de bir insanın hayatını kurtarmak için kan bağışı yapalım. Çevremizdeki kişileri kan bağışına teşvik edelim.  

Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim.
 

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..