Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '10

 
Kategori
Ramazan
 

Sizin Oralarda Eski Ramazanlar Hâlâ Yaşanıyor mu?

Sizin Oralarda Eski Ramazanlar Hâlâ Yaşanıyor mu?
 

Büyüklerimden dinlerim hep; eski ramazanlara dair hatıraları, aileye özgü sahur ve iftar âdetlerini. Zaman içinde değişen toplumsal değerlere inat, yine de eski aile büyüklerinden kalma bazı sofra gelenekleri; âdeta bir kanun gibi aile yaşantısı içindeki yerini muhafaza eder. Mutfak; bir ailenin, geleneklerini yeni kuşaklara aktardığı, kurallar ve prensiplerle çevrili bir odadır sanki. Aile büyükleri de; hiç şüphesiz ta kendi zamanlarından gelen bu âdetlerin, aile yaşantısındaki yerini pekiştiren en büyük etkendir. Üç kuşağın aynı çatı altında yaşamını sürdürdüğü bir aile, ramazanı doyasıya yaşama konusunda hep diğer hanelerden daha şanslı olur.

Ben, Ramazan ayını eski zamanlardaki tadında yaşama fırsatını bulamayan şanssız bir nesilden sayılırım. Her birimizin, eski ramazanları yaşama gibi bir şansı olsaydı, eminim bugün en azından ramazan eğlenceleri kavramımız çok daha farklı olurdu. Karagöz ile Hacivat; televizyonlardaki şarkıcılı, türkücülü eğlence programlarına, akıllara zarar yarışmacılarla toplumun zekâsını körelten yarışmalara ve magazin programlarına bu denli yenik düşmezdi. Ne var ki televizyon kanallarının sahip olduğu yüksek sermayeler ve televizyonun, günlük hayatımızdaki değişmez yeri; toplum olarak ortaoyununu unutmamıza yetti. Komşular ve akrabalar da, iftarlarının ardından birbirlerine artık gelip, gitmez oldu. Ama ne çok isterdim; Ramazan ayının şimdi bile, eskisi kadar şevkle ve neşeyle yaşanmasını.

Bu yılın Ramazan’ı, benim için hüzünlü bir aya denk geldi. 2005 ağustos ayında kaybettiğimiz anneannemi, Ramazan’ın 8. gününde (18 Ağustos 2010) anacağız. O, bugün yaşasaydı ve ailemizin en büyüğü olarak aramızda olsaydı; eminim bugün ailece Ramazan ayını daha başka duygularla karşılıyor olabilirdik.

Evin temel direkleri olan aile büyüklerinin yokluğu, kendini en çok ramazanlar ve bayramlarda hissettiriyor olmalı. Onlar da olmayınca; belki biraz daha uzaklaşıyoruz, eski ramazanların bugün bile özlemle hatırladığımız tadından.

Ama eski ramazanlar, bir yerlerde hâlâ yaşanmaya devam ediyor, biliyorum. Sizin oralarda ramazanlar, hâlâ eskisi gibi yaşanıyor mu?

Herkese Hayırlı Ramazanlar Diliyorum.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..