Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Sizin sosyal flortünüz var mı?

Sizin sosyal flortünüz var mı?
 

Bu konuda yazi yazmam için önce bu konuda yapilan arastirmalari ve uzman görüslerini birdirmem gerekir. Ama kurallara göre önce kendi görüslerimizi yazmamiz gerekmekte. Buyrun o zaman benim bu konudaki görüslerim.

Tabiki evli barkli insanlarin gidip arkadaslik sitelerine girmelerinden yana degilim. Böyle bir sey beni ölculerime göre ters. Ama bekarlar teknolojinin bu kısmına da el attiysa canlari sagolsun. Bana ters gelmiyor.

Evliler icin yapılan arastıemalar soyle..

ABD'de boşanmalarla ilgili yapılan bir istatistiğe göre, her dört kadından birinin boşanma nedeni, sohbet odalarıymıs.

İnternet bu yönünün yanı sıra, yalnızlığı gidermek için medet umulan bir yol oldugu savunuluyor.

Durumu sitelerin yöneticileri de itiraf ediyor. Amerika'da 30'un üzerinde web sitesini kapsayan bir araştırmaya göre, internet üzerinden tanışıp görüşenlerin sayısı giderek artıyor. Yalnızları keşfeden bu siteler, onları buluşturuyor ve buradan da para kazanıyor. Bu sitelerde başvurucuların emekli olduğunda yaşamak istediği yerden, sevdiği filmlere, okuduğu kitaplara kadar geniş seçenekli profil oluşturma imkânı var. Sonrası siteye üye olan kişinin kendine uygun arkadaş, sevgili ya da eşi bulmasına kalıyor. Çöpçatan sitelerinin bu kadar revaçta olmasının en önemli nedeni, 'normal hayat'ta iletişim kurmanın güçlüğü. İnsanlar internette kimlik açıklamak zorunda olmadığı için, kendini rahat ve cesur hissediyor. Türkiye'nin en büyük çöpçatan sitesi 'www......... com ' da yalnızları buluşturuyor, yeni arkadaşlıklara, hatta evliliklere kapı aralıyor

Yeni sosyalleşme biçimi; İnterneti 'yeni sosyalleşme biçimi' olarak tanımlayan yönetici. İnternetin sanal olmadığını savunuyor. Ve soyle ekliyor. "İnsanlar ne kadar saklasalar da internete girmenin asıl amacı falanca yazarın kaç kitabı olduğunu öğrenmek değil, arkadaş bulmak. Herkes birileriyle tanışmak istiyor. İnsanlar zamanlarının ciddi bölümünü internette geçiriyor. Sitemize sekiz-dokuz saat boyunca bağlı olanlar biliyoruz. Kadınlar aslında normalde daha atak. Bazı yalnızlar, yalnızlıklarından kurtuldukları an bizi terk ediyor."

Günde 50 dakika; Site üyelerinin yüzde 65'i erkek, yüzde 35'i ise kadın. Siberalem'e giren üye ortalama 50 dakika kalıyor. Üyelerin yüzde 58'i arkadaşlık, yüzde 45'i uzun süreli ilişki, yüzde 37'si kısa süreli ilişki, yüzde 14'ü ise evlilik beklentisiyle siteye üye oluyor. Üyelerin yüzde 25'i İstanbul Avrupa Yakası'nda yaşıyor. Üyelerin yüzde 43'ü üniversite mezunu ve yüzde 41'i aylık 500-1000 dolar kazandığını söylüyor. Üyelerin yarısından fazlası bahçeli küçük bir evde yaşamak istiyor. Üyelerin yüzde 58'i spor ve hızlı otomobil tercih ediyor. "İnsanoğlu tekeşli midir?" şeklindeki soruya üyelerin yüzde 52'si "Gönül ferman dinlemez, çok eşlidir", yüzde 27'si "İnsan sevdiğiyle bir yastıkta kocamalı, tek eşlidir" yanıtını veriyor.

Gerçeğini bulamayana sanal flört! Yalnızlığını 'sanal' ortamda gidermeye çalışanlara yönelik pek çok oyun arasında en gözdelerinden biri 'Singles'. Dünyanın dört tarafında milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir bilgisayar oyunu bu... Oyunun amacı, sanal bir partneri baştan çıkarmak, aşkı başlatmak ve ortaya çıkan türlü engellere karşı bunu sürdürmek. Hayatındaki özel insanı bir türlü bulamayanların rağbet ettiği oyunun tam adı 'Singles!.

İlk öpüşme; Oyunda doğru hamlelerle ilk romantizmi, ilk öpüşmeyi yaratmak oyunu oynayanın beceri ve deneyimine bağlı. Sanal aşkta gerçekte olduğu gibi kavga çıkabiliyor, şiddetli tartışmalar yaşanabiliyor. Oyunda başarılı olursanız oyuncuları birbirine âşık edebilir,

Psikiyatr Dr. Özkan Pektaş ise, internette flört etmenin sınırlarını çizmenin zor olduğunu söylüyor: "Bizim hastaların durumunu biliyorum, konu şaka gibi başlıyor ama giderek çözümsüz bir hal alıyor ve kötüleşiyor. Esasında internet üzerinde bu tür ilişkiler masumane başlıyor. 'Nedir, öğrenelim bu chat neymiş?' türünden sorular soruluyor. Ama olayın sonu farklı boyutlara gidiyor ve buradaki ilişkiler bayağı tutku haline geliyor. Sonuçta gerçek sevgililer ve eşler arasında ciddi soğuma başlıyor. Yaptıklarından dolayı suçluluk duyanlar var. Eşinin internet üzerinde yaşadığı ilişkiyi kaldıramayanlar var. Kimi zaman da burada yaşananlar bir tutku- obsesyon halini alabiliyor, işte burada aldatmadan bahsedilebilir; çünkü artık o hisleri başka biriyle yaşıyorsunuz. Sonuçta bir sadakatsizlikten söz edilebilir."

Durum bu kadar ciddi boyutlara gelmeden insanlar nette tanistiklari ile yazisabilir diye düsünüyorum.

Her seyde oldugu gibi bu konuda da hatali davranislar olabilir.Bilgisayar kullanan bir cok kadin kendisine uygun bir grup ariyor.grup derken.benim üyesi oldugum gruplar yemek gruplari yada cocuklu annelere ait birkac grubum var.bunlara ait ilgi alaniniza göre bir takim grubunuz olabilir.ahsap boyamadan, siir yazmaya kadar gruplar.var.bunların bazilarinda moderatorler mail trafigini kendileri yonetiyor.Bazilarinda atilan her mesaj gruba , uye oldugunuz icinde size geliyor.Dolayisiyle mail adresiniz zaten götülüyor.bazen insanlar grup trafigini karitirmamak icin gidip kisinin mailinden soruyor.mesela ben ilk kefir yapmaya basladigimda gruba bununla ilgili soru sodum, bana gelen cevaplar icinde fransa dan bir bey de vardi.İngiltereden bir hanim izmirli olup , sebzeyi sevdigimi yazdigim icin benden mail adreime yazip ingiltere ye deniz borulcesi yolladim.Her zaman arayip tesekkür ediyor.

Yada yazilarimi begenen biri , benden mail adresimi isterse , sonrada ben bu kisi ile maillesmeye baslarsam , bu konu çok abes mi kacicak..Bunu yapan pek cok insan var.Biliyorum.

İnsanlar bunu yaptiklarinda kocalarini yada karilarini aldatmis mi sayilacaklar

Hic oyle olmadigini dusunuyorum.Göz görmuyor, elin uzanmıyor.sadece soruyor ve cevap aliyorsun.Belki de biraz gülüyorsun.Milliyet blog da da birbirimize yorum ve mesaj birakiyoruz.

Sanal yada sosyal flort kismina gelince bana göre işyerinde begendiginiz , yada hayran oldugunuz kisiye duydugunuz yakınlik daha tehlikeli bir flort , hele bir de kisiler evli ise.

Bu kadar büyütülmemek gerekiyor.Bu konuda fikir ve düsüncelerinizi merak ediyorum

saygilarimla ayse

 
Toplam blog
: 141
: 1767
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Önce anneyim, sonra eş, abla ve annemin kızıyım. Elbette yazmayı ve okumayı seven biriyim. Emekliliğ..