Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Sizlerle yeniden buluşmak harika

Son zamanlarda bolca duyuyorsunuzdur, Amerikan yeşil kartı (green card’) almak, Amerikan vatandaşı olmaktan bahsedenleri. Peki ama nedir bu yeşil kart, nasıl alınır, avantajları nelerdir, bu hafta sizlerle bunları inceleyeceğiz.

Amerikan Göçmenlik dairesi 1998 yılında yürürlüğe bir anlamda nüfusu çeşitlendirme kanunu diyebileceğimiz bir kanun koymuştur. Bu kanuna göre, Amerika, az göç veren ülkelerden göçmen almaya ve bunu da herkese adil davranmak adına, çekilişle yapmaya başlamıştır. Yani bildiğiniz Loto. Bu loto size çıkarsa, seçme ve seçilme hariç, bir Amerikan vatandaşının yararlandığı bütün imkanlardan yararlanıyorsunuz.

Bahsettiğim gibi ABD’ye daha az göçmen veren ülkelerden olacağı ve Türkiye’nin de bu ülkelerden biri olduğu için bizleri de loto kapsamına almışlardır. Geçen sene Türkiye’den yaklaşık 2500 kişiye yeşil kart çıkmıştır. Bir önceki sene ise durum daha iç açıcı, rakam 3.000 ‘in üzerinde.

Başvuru için sadece 18 yaşından büyük olmanız ve bir de ya en az lise mezunu olmanız veya 2 yıl eğitimini (çıraklığını) aldığınız bir meslekte 5 yıl çalışmış olmak yetiyor. Çok dikkat edilmesi gerekli bir husus ise, herkesin kesinlikle yılda bir kez başvurması. Geçen sene internet üzetinden başvuru almaya başlayan Göçmen İdaresi, bir ismin birden fazla başvurusunu görürse otomatik olarak diskalifiye ediyor. Ancak şansınızı, evliyseniz eşler adına ayrı ayrı başvurarak arttırabiliyorsunuz. Eğer yeşil kart size çıkarsa, eşiniz ve çocuklarınız otomatik olarak faydalanıyorlar.

Çekiliş için başvurular 5 Kasım-5 Ocak arasında yapılabilir. Sonuçları ise, takip eden senenin Mayıs–Ağustos ayları arasında posta ile adresinize ulaştırılır. Ancak lotoda kazanamayanlara herhangi bir bilgi gönderilmiyor. Takdir edersiniz ki, yaklaşık 8-9 milyon başvuru alan göçmenlik dairesinin herkese ulaşması zor.

Sonuçlar geldikten sonra yapmanız gereken şey ise, sonuç dosyasının içinde gelen formları doldurup göçmen dairesine geri göndermeniz. Takip eden aylarda, yine posta ile, Ankara’daki Konsoloslukta bir vize görüşmesi randevunuz olduğuna dair mektup geliyor. Yeşil kart çıktığına dair yazıyı almanız demek, vize alacağınız anlamına gelmiyor. Ancak elemeler hiçte zor değil. Daha çok sabıkası olan veya bulaşıcı hastalığı olan veya Amerika’ya gittiğinde devlete yük olmayacağını kanıtlayamayan adayların elendiği düşünülüyor.

Masraflar ise göz korkutacak kadar fazla değil. Konsolosluk vize işlemleri için toplam 435 USD alıyor. Yani Amerikan vatandaşlığı size sadece bir kaç yüz dolara mal oluyor denebilir. Bunun dışında giderken sadece, uçak bileti v.b gibi kendi özel harcamalarınız olacaktır.

Yeşil kart çıkanlar hemen ABD ‘ ye yerleşmek zorunda değiller. Dileyenler 6 ayda bir giriş çıkış yaparak haklarını kaybetmeyebiliyorlar. Ancak tabi, yeşil kart lotosunun amacı, çıkanların ABD’de yaşamasıdır ve nufusun çeşitlendirilmesidir.

Yeşil kart sahiplerine, devlet tarafından iş bulma, ev verme gibi hizmetler verilmiyor. Fakat iş bulmak, özellikle, garsonluk, pompacılık gibi geçici işler söz konusu olduğunda çok zor değil. Kaldı ki, şöyle bir Türklerin bol bulunuduğu semtlere uzansanız mutlaka size yardımcı olacak birilerini bulursunuz. Ayrıca aldıkları eğitime ve İngilizce bilgilerine güvenenler ve geçici işlerde çalışmak istemeyenler için gitmeden önce internetten iş arama imkanları da vardır. Amerika her zaman yabancı çalışanlara imkanlar sağlamıştır dolayısıyla iş bulmak yeni göçmenlere çok zor olmayacaktır.

Yeşil kart sahipleri ve aileleri seçme ve seçilme hakkı hariç bir Amerikan vatandaşı ile eşit haklara sahiptir. Örneğin çocuklarınız Amerikan vatandaşlarının ödediği kadar harç ödeyerek okurlar. Genellikle Türkiye’de mevki sabihi olanlar bile, Amerika’ya yerleşmeseler dahi, çocuklarının Amerika’da daha ucuza okuması için yeşil kart almayı istiyorlar.

Önümüzdeki hafta Yılbaşında İngiltere’deyiz!
Buluşmak üzere...

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..