Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '10

 
Kategori
Futbol
 

Skandallar, Vuvuzela, hatalar ve işte Afrika 2010

Skandallar, Vuvuzela, hatalar ve işte Afrika 2010
 

Dört yıldır beklediğimiz Dünya Kupası heyecanı, skandalları, futbolu ile evlerimize 1 ay konuk oldu ve sonunda bitti. Güney Afrika’daki turnuva , 1994 Amerika ve 2006 Almanya’dan sonra en çok izlenen 3. turnuva oldu. İşte dünyanın en çok sevilen oyununun, en büyük arenasında yaşanan ve turnuvaya damgasını vuran 10 olay:

1. Vuvuzela - “Today translation”ın 60 ülkede yaptığı araştırmaya göre : Dünya kupasında en çok kullanılan kelime Vuvuzela oldu. Spor severler Vuvuzelayı , “Arı kovanı”, “Kabus” olarak nitelendirseler de, bu garip sesli alet kupaya damgasını vurdu. Öyle ki YouTube sitesi, “özlemimizi” gidermesi için olması gerek, Vuvuzela sesini çıkartan özel bir buton koydu.

2. Ahtapod Paul – Yaptığı tahminlerin bilimselliği tartışıla dursun, Paul tam 8 maçın skorunu doğru bildi. Her maç öncesi takımların durumu, sakat futbolcular yerine, Paul’un tahminleri merak ediliyor oldu. Ahtapod’u o kadar benimsedik ki Alman olduğunun açıklanmasına rağmen, aslen İtalyada yakalandığı ve isminin Paolo olduğu iddia edildi. Neyse ki Paul’un emekliliği ilan edildi J

3. Jabulani mi hatalı kaleciler mi kötü ? – Adidas firmasının ürettiği Jabulani topu için, tartışmalar turnuva öncesi başlamıştı. İspanyol milli kaleci Casillas, Jabulaniyi bakkaldan alınmış toplara benzetti. İlk kurban ingiliz kaleci Green oldu, sadece 1 gün sonra Cezair kalecisi de topun kurbanı oldu. Gerçekten top havada yön değiştiriyordu ve Hollanda, Uruguay maçında yaptığı sayısız kaleciyi şaşırtan orta ile bunu avantaja dönüştürdü.

4. İspanya’nın ilk şampiyonluğu – İspanya, her zaman çok iddialı olmasına karşın, 1950 yılındaki 4.’lüğünün dışında , herhangi bir başarısı yoktu .Kulüpler bazında, yıllarca dünyanın en gözde ülkelerinden biri olmasına rağmen , dünya kupası için 80 sene beklemek zorunda kaldı. İspanyollar bu başarılarını Madrid meydanında 2, 5 milyon kişi ile kutladı ve MARCA : “Artık mutlu ölebiliriz” başlığı ile halkın duygularına tercüman oldu.

5. İtalya ve Fransa’nın ilk guruplarında sonuncu olmaları. – Sadece 4 sene önce İtalya ve Fransa dünya kupası finali oynamıştı. Her iki takımın şampiyonluk şansı az olmasına karşın , birer futbol devi olmalarından dolayı, kimse ilk turu geçemeyeceklerine ihtimal vermiyordu. Ve ŞOK : İtalya ve Fransa guruplarında sonuncu oldular.

6. Hakem hataları – Fifa, hakemlerinin başarısını %96 olarak açıklasa da, turnuva uzun süre akıllarda kalacak hakem hatalarını hatırlayacak. Buyurun en çarpıcısını siz seçin : İngiltere’nin Almanya maçında, çizgiyi yarım metre geçen topu gol olarak sayılmadı. Tevez’in Meksika’ya attığı ofsayt golü, yine Final maçında De Jong ‘un , İspanyol Xavi Alonso’nun göğüsüne attığı kung fu tekmesini, hakem Howard Webb’in sadece sarı kart ile cezalandırması...

7. London Donovan’ın son dakika golü. – Cezair – ABD maçının artık uzatma dakikaları oynanıyordu. ABD ve Cezair artık bavullarını toplamaya hazırlanırken, dönen topa Donovan yetişti ve attığı golle takımını gurup lideri yaparak İngiltere’yi panzerlere gönderdi.

8. Luiz Suarez’in son dakika kurtarışı – İşte Dünya Kupası tarihinin en dramatik olaylarından biri : Çeyrek final maçının son uzatma saniyeleri , Gana’lı Appiah’ın şutu, çizgideki Uruguay santraforu Suarez’ten geri geldi , topu Adiyiah tamamladı fakat bu sefer Suarrez elle golü önledi. Suarez, kırmızı kart ve gözyaşları ile soyunma odasına dogru giderken, Gyan kader penaltıdaki topu, dışarıya attı.

9. Paraguay’ın kaçırdığı penaltı –Finalde, Hollandalı Robben, kaleci ile 2 kez karşı karşıya kalmasına rağmen gol atamayarak , İspanya’ya engel olamadı. Bunun yanısıra boğalara en zor anlarını Paraguay yaşattı. 2.tur maçının 57. dakikasında kazanılan penaltıyı, Cardozo gole çevirseydi, kalan 33 dakika İspanya için büyük kabusa dönüşecekti. Robben’in pozisyonlarında ki gibi , burada da kahraman, penaltıyı kurtaran kaleci Casillas oldu.

10. Afrikadaki güvenlik skandalları – Güney Afrika polisi, turnuva boyunca stadlar çevresinde 704, stadlar içinde ise 290 olay olduğunu bildirdi. Fan’ların bulunduğu bölgelerde de 2000’e yakın olay olmasına rağmen, Afrika polisine göre bu rakamlar oldukça mutluluk verici olarak değerlendirildi. Unutulmamalıdır ki, bu ülkede günlük ortalama 50 cinayet işlenmektedir. Afrikalı “taraftarların” hırsızlıklarına İngiltere, İspanya gibi bir çok takım maruz kaldı.

İşte turnuvaya damgasını vuran 10 olay. Rooney, Messi, Ronaldo, Drogba gibi yıldızların ve Lippi, Capello, Domenech gibi teknik direktörlerin, kupaya katılamayan Ronaldinho, Ballack, Essien, Archavin, Nani, Ferdinand, Beckham, İbrahimoviç’ ten bir farkları yok gibiydi. Onların yerini Shakira kaptı. Waka Waka, şimdiye kadar en popüler dünya kupası şarkısı olarak akıllarda kalacak. İşte Afrika 2010, sizce “futbol” mu, “olaylar” mı ? karar sizin......

 
Toplam blog
: 2
: 933
Kayıt tarihi
: 19.07.10
 
 

Kahramanlarla dolu bir masal kitabı futbol... Yıllar boyu kahramanlar değişti, mekanlar değişti, hik..