Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Smear Testi ile Hayatınıza Şans Yaratın

Smear Testi ile Hayatınıza Şans Yaratın
 

Konu hastalık olunca artık erken teşhisin nasıl olumlu sonuçlar yarattığına emin olduğunuzu düşünüyorum. Bu seferki konumuz smear testi. Özellikle ilk defa duyanlar için rahim ağzı kanserinde teşhis anlamında büyük önem taşıdığını belirtmek istiyorum. Ayrıca HPV virüsü tespitinde de kolaylık sağlıyor.
 
Smear Testi Nedir?
Rahim ağzı kanserinde, diğer bir adıyla “tarama testi” olarak da bilinen ve kadınlar için hayati önem taşıyan smear testi, erken teşhis açısından çok önemli. Bu testi yaptırmanın hiçbir zararı yok. “Smear testi” denildiği zaman kadınların zihninde acılı ve ağrılı bir süreç canlansa da bu test sandığınızdan çok daha kolay bir şekilde yapılıyor. Ağrı ise hiç görülmüyor.
 
Bu testin yapılmasının bir diğer önemli yanı, kişide HPV virüsü olup olmadığının teşhis edilmesi. Tedavi edilmediği ya da önlem alınmadığı taktirde HPV virüsü rahim ağzı kanserine neden olabiliyor.
 
Smear Testi Nasıl Yapılır?
Bu test sayesinde rahim ağzı kanserine öncülük eden lezyonların görülmesini sağlamak mümkün. Jinekolojik muayene sürecinde rahim ağzındaki hücrelerin “smear” yönteminde bir çubuk ile toplanması sonucu testin ilk aşaması tamamlanıyor. 
 
Alınan hücreler mikroskop altında incelendikten sonra rahim ağzı kanserine dair bir bulgu olup olmadığına bakılıyor. Test, oldukça kolay yapıldığı için 21 ila 29 yaş aralığında olan kadınlarda 3 yılda bir yapılması önerilir. Test sonuçlarında anormal bulgular saptanması durumunda bu test daha sık aralıklarla yapılmasını doktorunuz isteyebilir.
 
30 yaşından 65 yaşına kadar testin yapılmasına devam edilmeli. Smear testi, HPV testi ile birlikte yapılıyorsa testlerin 5 yılda bir yapılması yeterli olabilmektedir. Gebelik döneminde ise gebeliğin her ayında yapılabilir. Yapılan test, hamilelik süreci açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Rahmi alınmış kadınlarda ise bu testin yapılmasına genellikle gerek yoktur.
 
Smear Testi Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli
Smear, özellikle cinsel açıdan erken yaşlarda aktif olan, sigara kullanan, çok eşli olan ya da partneri çok eşli olan kadınların mutlaka yaptırması gereken önemli bir test. Test olmadan önceki 24 saat içerisinde cinsel ilişkiye girilmemelidir.
 
Ayrıca test tarihinden birkaç gün önce de vajinal kozmetik ürünlerin kullanımının bırakılması, sonuçların doğruluğu açısından önemli bir durumdur. Smear testi yapılmadan önce adet kanamasının sonlanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Adet kanaması bittikten 2-3 gün sonrasında test yapılabilir.
 
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
Toplam blog
: 43
: 47
Kayıt tarihi
: 01.10.18
 
 

1974 Antakya doğumlu olan Prof. Dr. Taner Usta, orta öğretimini Özel İçel Koleji'nde, liseyi ise T...