Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '07

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

SMS gönderince ne oluyor?

SMS gönderince ne oluyor?
 

Artık neredeyse günün her anında karşımıza çıkan sms olayını buradan biraz anlatmak istiyorum. En azından yapılan uygulamalarda kim ne kazanıyor vb. sorularınıza sanırım bu yazımı okuduktan sonra cevap bulmuş olacaksınız.

SMS cep telefonunuzla gönderebildiğiniz maksimum 160 karakter uzunluğunda olabilen bir mesaj. Kullanma tiplerine göre baktığımızda;

Siz kişisel cep telefonunuzla herhangi bir yada birden fazla tanıdığınıza mesaj gönderebilirsiniz. Üç aşağı beş yukarı tüm operatörlerin 1 adet sms ücreti 180 kuruş civarında. Yani bir sms gönderdiğinizde 180 Kuruş faturanıza yansıyor.

Gün içinde çeşitli kurumlardan sms alıyorsunuzdur. Bankalar, mağazalar vb. bir çok yer müşterilerine toplu olarak sms gönderirler. Burada uygulama şudur; size sms’i gönderen kurum mobil operatörden(turkcell, telsim-vodafone, avea) çoğu zaman bir taahhüt vererek (ayda 1.000.000 gönderimi garantileme vb.) aldıkları toplu sms atma hakkını kullanırlar. Bunun avantajı toplu olarak sms alındığı ve belirli bir miktar gönderim taahhüt edildiği için 180 kuruştan daha az bir bedel olmasıdır.

Şimdi gelelim melodi, oyun vb. cep telefonu uygulamalarını alma konusuna. Burada her ürün melodi veya oyun belirli sayıda sms ile ücretlendirilmiştir. (Ör. savaş oyunu 20 sms vb.) Siz ilgili ürünü almak için 4 basamaklı bir short code’a(kısa numaraya ör. 6666) sms gönderirsiniz ve faturanıza o ürünün bedeli olan sms adedi kadar borç yansıtılır. (Ör 20 sms ücreti olan bir oyun için 20x180 kuruş= 3,60 TL)

Aynı şekilde bir TV programı için oy gönderiyorsanız (Ör. Popstar Alaturka vb.) size her bir oy’un belirli bir adet SMS’e denk geldiği söylenir ve siz sms attığınızda bu meblağ telefon faturanıza yansıtılır.(Ör 1 oy = 4 sms)

Gelelim bu gönderilen sms’ler üzerinden kim ne kazanıyor kısmına;

Eğer kişisel olarak birilerine sms gönderiyorsanız 180 kuruş siz ödüyorsunuz. Devlet %46’sını vergi olarak alıyor. (83 kuruş) Kalıyor geriye 97 kuruş. Bu para mobil operatöre kalıyor.

Eğer oyun, melodi veya TV programına oy vermek için gönderiyorsanız iş biraz değişiyor. Bu sefer bir oy verme işleminin 4 sms olduğunu kabul edelim(4x180 kuruş=720 kuruş) Bunun %46’sını devlet vergi olarak alıyor. (331 kuruş) Kalan 389 kuruşun genellikle (genellikle diyorum çünkü bundan sonraki hesaplamalar pazarlık usulü ile değişebiliyor) %50’sini 194,5 kuruşunu mobil operatör 194,5 kuruşunu o hizmeti sunan alıyor. Hizmeti sunan kısmında ise eğer bu bir TV kanalında oylama ise bu 194,5 kuruşun sms altyapısı sağlayan firma bunun %30’unu*(58,35 kuruş) kazanır, kalan %70’lik* kısmını(136,15 kuruş) ise TV alır. Bu sayıları birkaç milyon sms gönderildiğini düşünürek değerlendirmenizde fayda var.

Her ne kadar SMS’in GPRS vb. teknolojiler, 3 .nesil altyapılar(3G) geldiğinde yok olacağı söylensede bence daha 3-5 yıl popülaritesini koruyacaktır. Özellikle 2007’de sms ile oynanan multi player oyunlar, sms ile ödeme yapılabilen uygulamalar(sms ile cola veren makineler) vb. uygulamalar ile dahada yaygınlaşacağına inanıyorum.

*Bu sayılar örnek olarak verilmiştir. Paylaşım yüzdeleri her projede değişiklik gösterebilir. Ben burada yaklaşık olarak eğilimi göstermek istedim.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..