Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '11

 
Kategori
Reklam
 

Soba bile yakamayan Öğretmen eğitimin meşalesini nasıl Yakar?

Soba bile yakamayan Öğretmen eğitimin meşalesini nasıl Yakar?
 

Verimsiz eğitim sistemi; soba bile yakamayan Hoca ne verebilir ki?


Son GSM reklemına bir bakın;

Soba bile yakmaktan aciz, hayatın gerçeklerini okuyamayan Doğuda bir köy öğretmeni, eminim o hoca ampul bozulsa değiştiremez, priz bozulsa yapamaz, kapı menteşesinin gıcırtısı olsa bir yağ dökmek aklına gelmez. O hocayı ampulü değiştirirken bir düşünsenize, elektirik çarpmış halini, saçlar diken diken, kapı menteşesini yağlarken üzerine yağ bulaşmış, bozuk priz yüzünden ceryana kapılmış, sonra da Laptoptan Turkcell vınn la anasını arayıp ağlarken halini bir düşünün. Köy okulundan 5 km uzakta bir yere gitse yolunu şaşırır, karda donarak ölür, kendini hayatta tutacak hiç bir bilgi ve donanım olmadan gelip o köyde hocalık yapacak, ne komik! 

Bir de köy çocuklarına dikkat ettiniz mi? Hepsi uyanık, cin gibi, hayata ve zorluklarına dair ne varsa biliyorlar ama mahsuz sobayı yakmıyorlar, yoksa soba yakma işi üzerlerine kalacak. "Bizde sobayi xoca yakar" gibi bir laf söylüyorlar, "demek ki cepten anamizi arayocakmişiz" diye de son noktayı koyuyorlar. Uyanıklar tabi 2 dil biliyorlar, 2 dil bilmenin beyne verdiği kıvraklıkla lafın altında kalmıyor, her durumdan avantajla çıkıyorlar, hoca perişan, saf, çocuklar daha Hoca... 

Bu gidişle Hoca durmadan cepten ilk okul bile mezunu olmayan anasını arayıp duracak. 

Eğitim sistemimiz ülkemizde 2 büyük darbe aldı, birincisi köy enstütüleri kapatılarak düşünmeyi ve öğrenmeyi öğrenen gençlik yerine ezberci anasının bile yönlendirmesine muhtaç Üniversite mezunları ortaya çıkardı. 

2 Büyük darbe ise, az da olsa bişeyler veren bazı üniversiteler 80 darbesiyle köklerine kirbit suyu döküldü. Sonuç eğitimin olmadığı içi boş ve düşünemeyen insan yığınlarının mezun olduğu bir sürü Üniversite. 

Kanıt mı? ( İlk 486 ya bile yıllardır giremeyen Türk Üniversiteleri-geçenlerde birtanesi ilk 500 e girdik diye seviniyordu) 

Yeni mezun olan talebelerin çoğuna bir bakın, aklı Facebook, twitter ve youtube a çalışırken, hayatın kendisine dair hiçbir fikirleri yok, genel kültür sıfır, ezberci, özgüveni olmayan zaman prensibine uymayan dakik olmayan, marka ile karşı cinsi etkilemeye çalışan zavallı tipler. 

Köy enstütüleri mezunları ise hayata dair pratik bilgileri öğrenirken ezberci olmayan ve sürekli öğrenme kanalları açık insan gibi eğitim almaktaydılar. 

Kanıt mı? (Aşağıdaki hikaye gerçek) 

Arabası bozulan genç bir çift dağda kalır, köylü ihtiyar bir adam gelir ve arabayı tamir eder, gençler şaşırırlar adamın verdiği cevap ilginçtir; 

-Biz köy enstütüsü mezunuyuz, çözüm odaklı hayata dair pratik eğitim aldık, der ve yoluna gider. 

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, bir ülke eğitimli vatandaşları ile daha demokratik ve güçlü olabilir, daha bağımsız olabilir 

Ezberci eğitim almış üretken olmayan eğitim aldığında ise ayrımcılıklar ve çatışmalar körükörüne devam eder... 

Keşke Köy enstütülerinin eğitim sistemi revize edilerek devam etseydi, komünist yuvası diye bir eğitim birimi nasıl kapatılır? Marshal Yardımlarına sormak lazım... 

Saygılar.... 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..