Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Sobieski heykeli'ni izlerken (11)

Sobieski heykeli'ni izlerken  (11)
 

Varşova'da Botanik Parkı'nda Jan Sobieski heykeli


Varşova’da adını andığımız yemyeşil Botanik Park’ta Piyanist Chopin’in biraz ilerisinde şahlanmış bir atın üstünde duran ve Sobieski Köprüsü’ne ayrı bir anlam kazandıran atlı bir heykelin yanına geldik.

Rehberimiz Varşovalı Peter bu heykel hakkında şu açıklamalarda bulundular: "

Gördüğünüz bu atlı heykel 3. Jan Sobieski ‘ye aittir, ( D. 17 Ağustos 1629- Ölüm: 17 Haziran 1696 ) Yanında ustaca işlenmiş ve özellikle mermere yazılmış tarihi  yazılar vardır heykelin üzerinde. Bu atlı heykel 3. Jan Sobieski Polonya’nın bir milli kahramanıdır. 

Bu heykel ve köprü onun adına yapılmıştır... Görkemli birgörünüşü vardır. Bu Köprü de yapılırken Sobieski  adını bu nedenle buraya verilmiştir. Hatta Varşova'da  bir iki cadde’ye ve büyük otellere, kavşaklara Sobieski adını bu nedenle vermişlerdir. Hatta kaldığımız büyük otelin RADİSSON BLU otelinin eski adı da Sobieski Otelidir.

 1683 yılında Osmanlı Orduları Viyana’yı ikinci kez kuşatmışlardır. IV. Murat zamanında Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ve Macaristan Kralı Tökeli İmre orduları burada karşılaşmışlardır, ama ne yazık ki Osmanlı ordusu burada yenik düşmüştür. Rehberimiz Peter’in anlattığına göre Polonyalılar kurnazlıkla burada bu savaşı kazanmışlardır ve ancak o zaman barutla, topla, tüfekle ve medeniyetle tanışmışlardır.  

Bu savaşın anısına burada heykelin her iki yanına bir Osmanlı Kavuğu ( başlığı ) ve bir başka tarafına da bir Yeniçeri Miğferi birer heykel motifi ile birlikte sembolize etmişlerdir. Öğrendiğimiz bilgilere göre de Merzifonlu Kara Mustafa Paşa bu yenilgiden dolayı Belgrat’ta  idam edilmiştir.

Şunu da burada  hem  izledik , gördük  ve  hem de  Polonyalıların   tarihine  ve milli değerlerine bağlı  insanlardır...Milli kahramanlarına  üstün seviyede  saygı göstermişlerdir. Yarınki  kuşaklar da bunları öğrensinler  diye...
-------------------------------------------------------------

Gezimiz yazımız devam  edecek...

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..