Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
Okunma Sayısı
30019
 

Sofra düzeni için pratik bilgiler

Sofra düzeni için pratik bilgiler
 

Hani klasik maceralı zengin-fakir aşk filmleri olur. Filmlerdeki fakir karakter zengin karakterin karşısına çıkmadan önce bir dizi işlemden geçer, önce fizik düzenleme yapılır. Ardından konuşma düzeltilir, dans ve düzgün yürüme öğretilir. Çoğu kolay öğrenilir de, sofra da yan yana dizili çatal bıçakların uygun kullanımının öğrenilmesi zor gelir kahramanlara. Ama sonuçta emekler karşılığını bulur ve kahramanımız büyük ve zengin bir sofra da, çok becerikli bir şekilde seçer çatal, bıçakları. Büyük bir zafer ifadesiyle yemeğini yer. Sizleri bilemem ama ben ne zaman önemli toplantılara katılsam, çatal bıçaklara bakar gülümserim. İnsan nasıl rahat ediyorsa öyle yemeli aslında, yemeği karşısındakinin midesini bozmayacak şekilde yedikten ve kullandığı malzeme ile rahat yiyebiliyorsa sıra da çok önemli değil bence.

Böyle düşünüyorum ama yine de, bir aralar dikkatimi çekmiş ve sofra düzenine ait bilgiler kaydetmişim. Bu günde bu bilgileri özet halde sizlerle paylaşmayı istedim. Daha fazla bilgi de isterseniz verdiğim adresten ayrıntılı olarak yararlanabilirsiniz.

Özel hazırlanmış sofralarda, mutlu yemekler dileğiyle sevgilerimle.

Sofra düzeni

Çorba kaşığı. Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.

Ordovr çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.

Balık çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.

Ana yemek Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.

Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız, kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.

Kusursuz bir sofra hazırlamak için...
Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yeni trend, sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek. Masa, mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir.
Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir. Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Yemek masası düzenlerken, masaya önce temiz, ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir. Yemek tabağı, masanın kenarından iki parmak içeri konur. Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı, tabağın soluna çatal koyulur. Mönüde çorba varsa kaşık, bıçağın sağına yerleştirilir. Bıçak konmayan sofralarda, çatal kaşığın önünde, bıçağın yerini alır. Su ve içki bardağı, sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir. Masanın uygun yerine tuzluk, biberlik ve çiçek yerleştirilir. Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur. Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır. Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır. Sağdan küçük tatlı tabakları, çatal, bıçak ya da kaşık verilir. Tatlı veya meyve masaya getirilir, herkes dilediği kadar tabaklarına alır.

Oturma düzeni
Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.
Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

Samimi bir ortam...
Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz, sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz. Genel sofra kurallarını uygulayıp, konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz. Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz.

Resmi bir davette...
Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın.
Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz

Metin ve resim kaynak

http://www.mutfakrehberi.com.tr/

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Nefret ediyorum böyle merasimli yemeklerden.Özellikle kestiğin yemeği sol elle yemek felaket birşey.Her defasında içimden ben solak değilimki,bu saçma kuralıda kim uydurmuş diye söylenip duruyorum.Sevgiler.

Ufaklık 
 09.10.2007 10:22
 

teşekkürler Sn. Mutlumavi. Sevgiler.Nilgün Ok

nilgun 
 09.10.2007 0:33
Cevap :
Ben teşekkür ederim , sevgilerimle  09.10.2007 0:40
 

Çok güzel; ama modern bir kuralı gözardı etmişsiniz Tohtur Hanım. O da şu: Sağa veya sola üçten fazla silver konamaz. Bunun çözümü de iki tür kaşığın da tabağın önüne konmasıyla sağlanmış. Dolayısıyla resmini gösterdiğiniz düzen ya eski bir adab-ı muaşeret kitabından alınmış ya da değişikliğe kapalı bir yüksek sosyete/kraliyet masasından. Bilginize... Selamla... MS

Mehmet Sağlam 
 08.10.2007 23:45
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 196
Toplam yorum
: 1020
Toplam mesaj
: 110
Ort. okunma sayısı
: 4406
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

41 yaşında uzman doktorum, evliyim ve bir çocuğum var. Yaşamdan beklentim, huzurlu ve konforlu ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster