Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Soğan suyunun faydaları…

Soğan suyunun faydaları…
 

Son yıllarda alternatif Tıbba olan ilgi gittikçe artmaktadır. Her ne kadar Alternatif Tıpçı Dr. Ömer Çoşkun, mum misali dibine ışık vermeyerek tedavi ettiği(!)rahatsızlıktan ölse de, alternatif tıbbın faydasını gören birçok vatandaş vardır.

Alternatif Tıbbın en önemli özelliklerinden birisi de doğal olmasıdır. Bu gün sizlere doğal yöntemlerle, bazı rahatsızlıkların nasıl iyileştirildiğinden bahsedeceğiz.

Konumuz Soğan!

Soğanın gen merkezi Orta, Güney ve Batı Asya’dır. Dünyaya bir kültür bitkisi olarak yayılmıştır. Dünyada 700 dolayında türle, Türkiye’de 156 tür, 66’sı endemik 175 taksonla birlikte temsil bulur.

2004 yılında dünyada 53,5 milyon ton kuru, 4,5 milyon ton taze, toplam 58 milyon ton soğan üretimi gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 18 milyon tonla Çin ilk sırayı alırken, Hindistan, Rusya, ABD ve 2 milyon 35 bin tonla da (235 bin tonu taze) Türkiye beşinci sırada yer alır.

Bizi izleyen ülkelerse Japonya, Pakistan, İran, Güney Kore, Meksika, Brezilya, İspanya’dır.

2005 yılında Çin, Hindistan, ABD’nin ardından dördüncü sıraya yükselen ülkemizin soğan ihracatı 63 bin ton olarak gerçekleşir.

Yabani olarak yetişenlerine pek rastlanılmayan bitkinin yüzyıllardır tarama yapılır. Anadolu’da Hititler (İÖ 1650-1200), “Sumsıkıl” adını verdikleri soğanı kutsal bitki sayar.

Hitit kralı IV. Tudhaliya döneminde (I.Ö. 1250-1220) yapılan bir ritüelde, soğanın bir-birini sımsıkı saran yapraklarıyla, manevi değerler arasında ilişki kurulur.

Eski Altay Türklerinde sarımsak yabani olarak bilinirken, soğanın üretimi yapılır.

Avrupalılar soğanı Romalılar aracılığıyla tanır. Ortaçagşda veba korkusuyla kapılara soğan asılır. Savaş yaraları ve yanıklar onun suyuyla tedavi edilir.

Ünlü Frenk kralı Charlemagne’ın (Şarlman) (742-814) manastırlarda ve imparatorluk bahçesinde yetiştirilmesini emrettiği bitkilerden biri de soğandır.

1420 yılında Çelebi Sultan Mehmed’e sunulan Kita.bu’l-Müntehab fi’t-Tıb’da adı geçen tıbbi bitkiler arasında soğan da yer alır.

Gelelim konumuz olan Soğan Suyunun faydalarına:

Soğanın içeriğindeki cystein maddesi tıbbi tedavilerde kullanılan bazı ilaçların içeriğinde bile bulunmaktadır.

Soğan suyunun faydaları nelerdir?

* Astım ve bronşit hastalıklarına karşı oldukça yararlıdır. Özellikle balgam üretimini azaltıp, balgam sökücü özellikleri vardır.

* Grip gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarında kullanıldığında tedavi açısından oldukça faydalıdır.

* Tüberküloz hastalığında korunmaya yardımcı olur. Uykusuzluğa karşı etkili bir korunma sağlar.

* Soğan suyunun Anti alerjik özelliği vardır. Obezite hastalarının sağlıklı ve kalıcı zayıflamasına yardımcı olur.

* Ateşi düşürmeye, yangıyı azaltmaya ve iltihabı gidermeye yardımcı olur.

* Kan yağlarını düşüren etkileri vardır. Vücudu rahatlatır ve idrar sökücü etkileri vardır.

* Hiper tansiyon hastalarının tedavilerinde kullanılması tavsiye edilir.

* Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden, hastalıklara karşı daha dayanıklı bir bedene sahip olmaya yardımcı olur.

* Prostatite bağlı olan ağrıların azaltılmasında oldukça etkilidir.

* Yağ yakıcı etkisi olması sebebiyle zayıflamaya yardımcı olur. Haricen cilt lekeleri, kırışıklıklar ve sivilce izlerine karşı tedavi edici özellikleri vardır.

* İştah açıcı özelliği vardır.

Bal Soğan Kürü Haricinde Geçmeyen Öksürüğe, Gribe; Adaçayı ve Ekinezya Başka bir formül ise 2-3 gram adaçayı yaprağı üzerine taze kaynatılmış ve bir miktar soğumaya bırakılmış 1 fincan su eklenerek üzeri kapatılır ve 10 dakika kadar demlenir.

Gün içinde 5-10 defa dolu dolu gargara yapılırsa faranjit de oldukça etkili olacağı görülecektir. Yapılan bilimsel araştırmalarda ekinezya ile beraber gargara olarak kullanıldığında etkisini arttığı işin uzmanlarınca belirtilmektedir.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..