Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1665
 

Soğuk günlerde insanın içini ısıtan nefis bir çorba

Soğuk günlerde insanın içini ısıtan nefis bir çorba
 

Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak sıcak sıcak çorbaların başında ev yapımı tarhana gelir. Her derde deva olduğu bilinir.Mis gibi kokar ateşte kaynatılırken.. Kıvamında olması ve içinde topaklanmaması için kaynayıncaya kadar tencerenin başında karıştırırsın... Yapılışı zahmetli fakat içmeside bir o kadar lezzetlidir..

Ana malzemesi çoğunlukta yoğurt olduğu için çocuklara da çok faydalıdır. Hastalandığımızda hemen büyüklerimiz tarhana çorbası kaynatır sıcak sıcak içirirler bize.. İçiniz ısınsın boğazınız yumuşasın derler.

Bilmiyorum hiç şahit oldunuzmu tarhana yapımına.. Ben eskilerden gördüm bir kaç kez. Domates kırmızı biber nohut haşlanıyor içerisine un tuz yoğurt hepsi yoğrularak kabarması için bir hafta bekletiliyor.T arhanın ekşi olması için bu önemliymiş. Ne kadar bekletilip kabarırsa okadar ekşi olurmuş tarhana..Birde rivayet varmış tarhananın ekşiliği yoğuranın huyuna göre değişirmiş.. Sakin biri yoğurursa o tarhana ekşi olmazmış. Aksi sinirli biri yoğurursa ekşiliğinden yenmezmiş....

Fakat o tarhana teknesi bulunduğu mekana ekşimsi bir koku yayar o ekişidikçe, insanın burnunun direği kırılır o kokudan... Ama katlanılıyor sonunda kış günlerinde sıcacık içimizi ısıtacak...

Bir hafta on gün kadar bekletildikten sonra yarı güneşli yarı gölgeli bir yere çarşafların üzerine parça parça hamurları çıkartıyorlar. Güneş kuruttukça hamur parçalarını daha da küçültüyorlar. En son ince bir elekten geçirip un haline getiriyorlar. Un halindeyken de bir iki gün kuruması için bekletiyorlar sonra torbalarla saklanıp kışın afiyetle yiyorlar.

Eşimin ailesinde bir adettir. Ramazanın otuz günü tarhana çorbasıyla iftar açılır. Birde ekmekleri küçük küçük fırında kıtırdatıp üzerine bir iki parça serpince tadına doyum olmaz... Eskilerden gelen bir alışkanlıkmış. Tarhana çiftçinin kahvesiymiş eskilerde böyle dermiş sabah kahvatılarında bile bu çorbayı içip dağa tarlaya bahçeye giderlermiş.

Tarhana eski türk mutfağından gelen bir çorbat, biz çalışan hanımlara zor geldiği için bu ev yapımı tarhanalar unutulmaya yüz tutacak gibi.. Hazırını alıp yapıyoruz fakat tabiki mis gibi kokan ev yapımının yerini tutmuyor... Yapacak birşeyimiz yok. Bizde bu işi yapanlardan alıp yiyeceğiz..

Sevgiler

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

benim annem de yapar tarhana ve bana gönderiri...miss gibi kokar.Soğuk kış günlerinde içimi ısıtır..

ece vardar 
 28.11.2006 18:31
Cevap :
afiyet olsunnn:)  29.11.2006 12:20
 

İnanır mısınız günlerdir tarhana çorbası istiyor canım. Öyle yorgun geliyorum ki işten; bırakın tarhana yapmayı hazırdaki tarhanadan bile çorba pişirmeye gücüm kalmıyor. İçimi isıttı yazınız, söz yarın tarhana çorbası yapacağım ve içerken sizi anacağım. Sevgiler Özlem Akaydın / Tembel ve Yorgun:)

Özlem Akaydın 
 23.11.2006 19:54
Cevap :
hadi bakalım yapında afiyetle için....Bu gidişle bu akşam ve yarın akşam bayağı bir evin akşam menüsünde tarhana çorbası olacak...  24.11.2006 12:18
 

şu anda işteyim..dışarıda şakır şakır yağmur yağıyor...tarhana ile ilgili yazınız hem içimi ısttı,hem de iştahımı kabarttı... bakalım akşamüstünü nasıl edeceğim...aşkolsun size:)))) sıcacık çorbanın eksik olmadığı sofralarımız olması dileğimle:))sevgiler...

Yeşim Özdemir 
 23.11.2006 14:37
Cevap :
afiyet olsun inşallah akşama yapma imkanınız olur..yerkende beni hatırlarsınız:)..  23.11.2006 14:42
 

Sema Hanım, yazınızı görünce, bu akşam tarhana çorbası koydum bizim menüye. Valla ben hısım ve akrabaları halen daha tarhana yapıp yollayan şanslı biri sayılırım. Rahmetli annem de hep yapardı İzmir' deki evimizde ve sonbahar aylarında birkaç hafta ekşi ekşi kokardı ortalık. Hem yardım eder, hem de biraz söylenirdim ama, kışın sofraya tarhana çorbası konduğunda da baş köşeye geçen ben olurdum yine. Annem de kızardı doğal olarak. Aslında tarhana, çorba olmaktan da öte, paylaşım, anı, bir kültür galiba. Endişelenmeyin, yitireceğimizi sanmıyorum. İlle de bulunacaktır ev usulü yapıp satanlar. Yeter ki unutmayalım sizin de yazdığınız üzere. Sevgiler, saygılar...

Lale Beşe 
 23.11.2006 14:20
Cevap :
teşekkürler lale hanım...ne güzel bir tarhanayla herkes eski günleri anılarını hatırladı....akşama da sıcacık için..benimde bu akşam tarhana çorbam var ....afiyet olsun  23.11.2006 14:43
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 529
Toplam yorum
: 2369
Toplam mesaj
: 481
Ort. okunma sayısı
: 3640
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster