Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '20

 
Kategori
Teknoloji
 

Sohbet Sitesinden Para Kazan?

Türkiye bir çok ülkeye göre sonradan dijitalleşen bir ülke olmasına rağmen, bilişim hizmetleri sektörüne çok hızlı adapte olmayı basardı.

E-Ticaret üzerinden bir çok kişi kazanç elde ediyor olması real sektör yatırımcılarının da bu alandan kazançların görünmesi yatırımcılarında iştahını kabartmıyor değil.

Ürün ve hizmet ticareti ülkemizde artık interatif ortamda ciddi bir gelir kapısı olarak zaten bilindiğinden dolayı bu noktaya girmiyor ve bilinmeyen farklı alanların gelir ve kazanç noktalarından birisi olan internet eğlence hizmetlerinden kazanç noktalarından birini sizin için irdelemek istedim.

Eskilerin Chat - Sohbet için kullandığı bir çok tek bir merkez üzerinden yönetilen sistemleri zaten hepimiz biliyoruz. ( netlog, irq, msn, skype vb) bunların kazançları mutlaka oluyor ama bu kazançlardan kullanıcıların kendine ait bir kazanç elde edebilmeleri için kendi marka ve reklam çalışmalarını yaparak pazardan kendilerine pay çıkartma çalışmaları oluyordu. Ama kesinlikle bir gelir elde edilmiyordu ki ciddi yatırımlara karşılık zararlı kapanışlar gördük.

Ama bunların yanında çoklu kullanım hakkı sağlayan farklı bir dijital platform'da bulunmaktadır. 

Internet Relay Chat yani bilinen adı ile IRC bu yazılım 90'lı yılların başında popüler olmuş bir sohbet proğramı olan mIRC üzerinden kullanılan bir yazılımdı bu yazılımları diğerlerinden ayıran detay ise proğramları açık kod kaynaklı olmasından dolayı yatırım ve girişimciler kendilerine ait networklar ve buna bağlı proğramları kullanabilme kolaylığı sağlamakta.

Peki bu kazançlar nereden nasıl yapılıyor ?

IRC sunucuları kullanıcıların girişinden ve diğer detaylarından para kazanamazlar onun yerine bir çok mobil oyunlarda olduğu gibi level ve çar kasma gibi üst sıralarda olmak isteyen kullanıcıların ödedikleri paralar üzerinden bir kazanç elde edebilmektedirler. 

Kazanç kalemleri 

- Yönetici adaylarına istedikleri yetki düzeyinden belirlenmiş fiyatlar üzerinden satış yaparak kazanç elde etmek.

- Bulundukları sohbet odaları'nı kişilere ücret karşılığında kiralayarak ücret kazanılabiliyor.

- Canlı web radyo servisleri üzerinden reklam cangıl , ürün yerleştirme gibi şekillerde kazanç elde edilebiliyor.

- Google Adsense ile web site reklam alanları üzerinden bir kazanç daha elde edilebiliyor.

- Toplu mesaj servisleri ile kişilerin özeline ücret karşılığı gönderilen toplu mesajlar ile kazanç elde edilebiliyor.

Bu kişi bir çok kalem ve bunun yanında ilave edilebilecek kalemler ile bu sunucu önceleri keyif ve zaman geçirme alanlarından ticari bir işletmeye doğru hareket etmeye başladılar. 

 

Maliyet ve Ortalama Kazanç

Hazır bir yer satın aldığınızı düşünecek olur isek, Türkiye 'de marka olmuş bir IRC sunucunun bu tarih itibariyle 500 online kullanıcı ortalamasıyla hareket eden bir yer için ortalama talep edilen rakam 250 - 300 BİN TL civarındadır.

Bu platformların domain, hosting, vps, vb giderlerinin tamamı hizmet aldığınız network'a göre 2000 TL 'ye kadar çıkabiliyor.

Kazançları ise sunucular içerisindeki özel odalar üzerinden yapılıyor. 

500 user'li bir sunucuyu baz alarak konuşacak olur isek aylık  ; 

- Yönetici satışları : 8 ile 10 BİN TL 

- Oda ( kanal kiralama ) : 6 ile 8 BİN TL 

- Radyo ürün yerleştirme : 4 BİN TL 

- Google Adsense  : 3 - 4 BİN TL  

Yani toplam :  25-26 BİN TL kazanç elde edilebiliyor

NOT : Bu kazançların şimdiye kadar vergilendirilmesi ve faturalandırma çalışmaları olmadığından dolayı kazanç vergisiz şekilde toplanmaktadır.

Real sektör içerisinde böyle bir yatırım bedeli ile böyle bir kazanç elde edilebilme imkanı oldukça güç göründüğünden dolayı da bu dönemlerde sektör dışı yatırımcılar kazançlı bir alana yatırım arayışlarını bu yöne kanalize etmeye başladılar.

 

Farklı dijital alan ve sektörler hakkında sizlere bilgi vermeye devam edeceğiniz. 

 

 
Toplam blog
: 5
: 94
Kayıt tarihi
: 26.04.20
 
 

2008 Yılından itibaren ticari bir değeri olduğunu fark ettiğim dijital ortamlarda çeşitli yatırım..